Få unna julevasken i en fei

Slik gjør du rent til gjestene kommer

Gjør huset juleklart på 1-2-3.

NÅ HAR VI VASKA GØLVET: De fleste av oss er vokst opp med at julevasken må tas før jula ringes inn.
NÅ HAR VI VASKA GØLVET: De fleste av oss er vokst opp med at julevasken må tas før jula ringes inn. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Nå har nettene igjen blitt lange, selv om kulda fortsatt lar vente på seg. Julen er like rundt hjørnet, og det er ikke lenge igjen til julegjestene står på trappa.

Det er en tradisjon at man tar julevasken i alle kriker og kroker før jula ringes inn, men hva gjør man om man ikke har tid til å storrengjøring før det kommer julegjester?

Finnes det noen snarveier til et julerent hus?

Prioriter

Listen over ting man har å gjøre i desember er ofte nokså endeløs, så hvor skal man begynne? Når det gjelder å få orden på huset for gjestene kommer til julemiddag kan det lønne seg å prioritere litt. Ifølge nettstedet iVillage kan det være smart å begynne med rett og slett å rydde huset for alt av rot og ting som ligger der de ikke hører hjemme.

- Et ryddig hus virker umiddelbart renere enn et hus hvor rot er synlig, forklarer Donna Smallin, forfatteren av boken The One-Minute Cleaner, til nettstedet iVillage.

- Så selv uten å i det hele tatt ha tatt i vaskesakene kan du sørge for at huset ditt virker renere for gjestene dine, bare ved å plukke med deg rot og tøy som ligger spredt rundt omkring.

JULEVASK: Det er tid for julefester og familiesammenkomster igjen, og huset skal vise seg fra sin beste side.
JULEVASK: Det er tid for julefester og familiesammenkomster igjen, og huset skal vise seg fra sin beste side. Foto: FOTO: Colourbox

TIPS: Martha Stewart, som i USA er selve dronning av alt som har med hus og hjem å gjøre, mener også at første steg i å holde huset rent er å ha kontroll på tingene. På nettstedet sitt foreslår hun at man alltid når man forlater et rom burde la blikket sveipe rundt, og ser man noe som ikke hører hjemme der, så ta det med og legg det på plass. På den måten vil huset ditt alltid virke ryddigere og mer organisert.

Først ut

- Begynn med det rommet som er mest rotete, eller som står for deg som det mest tidskrevende å få i orden, forklarer Smallin.

- Sett deg gjerne en tidsramme for hvor lang tid du skal bruke på dette, det gjør jobben enda lettere å få gjort.

Ved å prioritere viktige rom først, eller de hvor det er aller mest rotete, har du jo fått unna det viktigste selv om tiden skulle løpe fra deg.

Førsteinntrykk

- Gangen er det rommet gjestene først møter når de kommer inn i huset ditt. Klarer du å skape et ryddig og hjemmekoselig inntrykk allerede her, er mye av jobben gjort, forklarer Interiørarkitekt Marius Brandli til bonytt.no.

VELDUFTENDE: Ønsk gjestene velkommen med en hus som dufter rent og friskt.
VELDUFTENDE: Ønsk gjestene velkommen med en hus som dufter rent og friskt. Foto: FOTO: Produsenten

Ved å fjerne overfloden av egne jakker, sko og annet yttertøy gjør du det lett for gjestene å finne plass til å henge fra seg - noe som gir inntrykk av et gjestfritt hjem.

I tillegg kan det være fint å sette frem en stol eller noe gjester kan sette fra seg vesker på, eller sette seg når de skal ta av seg på beina.

Rengjør mot klokken

Nettstedet iVillage foreslår å bevege seg fra venstre mot høyre rundt om i huset. Når du står ved ytterdøren begynner du å rydde og vaske mot høyre, og husker på at alt bak deg er nå en ryddig og ren sone, mens foran deg ligger det du har igjen å gjøre.

Ved å bruke denne metoden blir det lett å holde orden på hva du har gjort, og hva du har igjen. Om det er et rom du ikke trenger å rydde, kan du bare lukke den døren og fortsette videre.

Gjestene kommer, er du klar?

Ifølge det amerikanske livsstilsmagasinet Good Housekeeping trenger du ikke stå på hodet i dagesvis for å få huset klart til julegjestene står på døren. Her er deres beste tips for hvordan du kan gjøre huset klart til besøk på bare 12 minutter, og hva du bør konsentrere deg om når tiden løper fra deg:

1. Overhal gangen

Finn den en stor kurv eller pose og ta en kjapp runde for å plukke med deg alt som ikke hører hjemme der, eller som ikke trenger å ligge fremme når du venter gjester. Ta med deg brevbunker/lapper fra barnas skole/timeplaner som ikke må bli borte og legg det i en skuff eller på toppen av kjøleskapet til du kan ta det frem igjen. Rist dørmatten utenfor døren. Slå på utelys.

Har du lykter du pleier å tenne ute som en del av julepynten, gjør dette nå når du likevel er i gang. Tid brukt: 3 minutter.

2. Rydd opp i stuen

Plukk med deg gamle aviser, leker og alt annet som ikke hører hjemme. Tørk av overflater en med mikrofiberklut som samler med seg støv. Saml fjernkontroller og legg foran TVen eller et annet sted hvor man synes det er naturlig at de ligger. Bank sofaputene og rist pynteputene. Draper et pledd over armlenet på stolen eller sofaen. det både ser lunere ut og vil være deilig å kunne legge over beina på en kjølig kveld - også smart om man vil skjule flekker på møblene.

Tenn fyr i peisen for skikkelig julestemning. Tid brukt: 4 minutter.

3. Juks deg til et skinnende rent bad

Fjern alt visuelt rot. Tannbørster, tannkrem og vitamintablettene kan skjules inne i badeskapet. Rydd opp i shampo-flasker og dusjsåper, kast alt som er nesten tomt likevel. Puss speil og veggene på dusjkabinettet med egnet spray. Vask vasken og fjern hår og smuss fra avløpet. Tørk over toalettet med en engangsklut, gjerne alkoholbasert. Bruk toalettbørsten nede i toalettet. Heng frem nye håndklær og tenn et duftelys. Tid brukt: 5 minutter.

Deilige dufter

Det er utrolig hvor mye lukten i et hus har å si. Og kanskje aller mest i julen, hvor kjente og kjære julelukter kan bringe frem julestemningen raskere enn noe annet. Få ting lukter så mye jul som mandariner, pepperkaker eller juleribba som står i ovnen.

Når du venter gjester er det både fint og hyggelig om du passer på at hjemmet ditt lukter både rent og velduftende. Et duftelys på en kommode i gangen gjør at lukten av jul får gjestene i stemning med en gang de ankommer, og er også bedre enn å satse på duftelys i rommet der man skal spise, da dette raskt kan bli litt overveldende sammen med matlukt.

Du kan også satse på å vaske huset med sitronjuice, som setter igjen en deilig frisk duft.

Friske blomster som hører julen til, som svibler og amaryllis, vil også sette igjen en deilig duft av jul.

Badet er viktig

Et rom man absolutt bør ha på listen over rom som må vaskes før gjestene kommer, er badet. Et rent og delikat baderom og toalett gjør at man umiddelbart får et inntrykk av et hus som er ryddig, og ikke minst rent.

Malin Skaar hos Lilleborg anbefaler spesialprodukter til å rengjøre både dusjkabinettet og også andre bademøbler.

- Ved å bruke produkter beregnet på kalkrester og flekker, går jobben både fortere og lettere, forteller Skaar til bonytt.no.

Pass på å vaske både håndvask og speil grundig. Legg gjerne frem nye velduftende såper og heng opp rene tørre håndklær til å tørke hender på.

Kjøkkentjeneste

Kjøkkenet er husets hjerte, og har man invitert på julemat kan det lønne seg å ha et kjøkken som du tør vise frem. Rydd opp, rensk overflater for unødvendig rot og sett saker og ting på plass der det hører hjemme.

Puss overflater i rustfritt stål så det skinner, og rengjør vask og benkeplate grundig.

Pass på å lag plass i kjøleskapet til all maten som må oppbevares der. Sett frem glass og sølvtøy slik at alt er klart. Dekk bordet på forhånd, og gjør deg flid med borddekkingen, alle detter pris på et hyggelig pyntet julebord.

Gjør klart gjesterommet

Kommer julegjestene dine langveis fra er sjansen stor for at de også skal overnatte. Pass da på at du har gjort klart rommet de skal sove på i god tid før de kommer, noe som gjør at de rett etter å ha ankommet kan få legge fra seg tøy og reisevesker, eller ta seg en liten hvil om de har reist lenge.

Ingenting er hyggeligere når man er gjest er å føle at noen har gjort en innsats for at du skal trives i hjemmet deres. Legg på rent, gjerne nytt sengetøy. Et par ekstra puter og tepper om vedkommende fort fryser eller skulle ønske å sitte oppreise å lese i sengen. Et lite lys på nattbordet er også fint å ha.

Legg fram en stabel rene håndklær på sengen. En karaffel med vann på nattbordet om gjestene skulle bli tørste på nattestid.

Ved sengen kan du fint legge frem en stabel magasiner eller bøker, slik at gjestene har noe å bla i når de skal legge seg for kvelden.

Stuen

Stuen, som kjøkkenet, er et viktig rom å ha rent og hyggelig når du venter gjester til jul. Ofte er det her juletreet står, og etter middagen vil nok de fleste trekke inn mot stuen og sofaen. Har man satt opp juletreet kan det være bedre å satse på støvsugeren enn støvmoppen, da den første får med seg flest barnåler. Vask så over gulvet, gjerne med grønnsåpevann som komplimenterer lukten av juletreet.

Ser putene i sofaen litt nedsittet og slunkne ut kan det være en ide å banke dem litt, slik at de får fylden tilbake. Om du har flekker på noen sofaputer, men ikke tid til å skrubbe i vei eller levere trekket på rens er det en kjapp løsning å enkelt og greit snu putene.

De fleste har et sofabord i stuen, men i julen om dere er mange gjester kan det også være smart å ha klar et par mindre sidebord, slik at alle, uansett hvor man sitter i sofaen, har mulighet til å sette fra seg glasset eller kaffekoppen. Sett også frem pene skåler fylt med deilig juleknask. Og tenn lys.

Les også:

Derfor vasker du gulvet feil

Bla deg gjennom tusenvis av bilder med lekker interiørinspirasjon

Dette vaskemiddelet er helsefarlig

Skal det være en slikkepinne med vannkoppesmitte?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning