Alle som noensinne har skrubbet i vei på et skittent dusjkabinett vet svært godt hvor slitsomt det er.

Såperester, shampoo, hårkurer, barberskum og hardt vann kan alle bidra til at dusjkabinettet fremstår som matt, skittent og flekkete.

Et ork

De fleste av oss drømmer vel om vaskehjelp i det øyeblikket vi tar fatt på badevasken.

Selv om de fleste innredninger og materialer beregnet til bruk på badet er laget slik at de skal være lette å holde rene, kan dusjkabinettet være et ork å vaske.

Varm eddik skal være effektivt for å løse opp smuss og skitt

SIKT OG SKYT: Om man velger rett vaskemiddel, trenger man kanskje ikke skrubbe så iherdig for å få dusjkabinettet rent og pent © FOTO: Colourbox

Et enkelt søk på temaene "vask" og "dusj" genererer hundrevis av kloke råd og tips og frustrerte vaskefruers nøye utprøvde vaskemetoder, noe som gjør at det kan være vanskelig å skille klinten fra hveten hva vasking av dusjkabinettet angår.

Men noen fremgangsmåter og tips går igjen:

Et av de beste tipsene for hvordan man kan beholde veggene på dusjkabinettet skinnende rene er å dyppe en svamp i eddik og vaske over veggene med denne.

Denne løsningen vil også hjelpe til med å fjerne oppsamlingen av hardt vann langs veggene på dusjkabinettet.

Rengjør regelmessig

Flere eksperter er også enige om at den beste måten å holde dusjen ren, frisk og lettere å vaske er å ta enkle grep regelmessig.

Tørk av veggene med et håndkle når du er ferdig i dusjen. La dørene i dusjkabinettet stå åpne i noen minutter etter at du er ferdig slik at luft kan få sirkulere og tørke veggene naturlig. På denne måten blir ikke bare dusjen lettere å rengjøre neste gang du skal vaske, men du holder også forekomster av mugg effektivt unna.

Holde rent, ikke gjøre rent

Else Liv Hagesæther har skrevet boken "Rent, enkelt og greit", en bok for alle som ønsker å ha det rent og trivelig rundt seg uten at arbeidet med det tar for mye tid, og lener seg både på 30 års personlig erfaring og undersøkelser fra Sintef og Teknologisk institutt.

- Jeg sier alltid at det er lettere å holde rent enn å gjøre rent, forteller Hagesæther til Klikk.no.

- Med det mener jeg at du gjør det mye enklere for deg selv om du hver gang du dusjer går over veggene i dusjkabinettet med en grov mikrofiberklut, fortsetter eksperten.

- På den måten vil ikke kalkflekker få tid til å sette seg skikkelig og dusjen din vil være ren hele tiden.

Skal du bruke sterke rengjøringsmidler kan det være en god ide å bruke gummihansker

VASKEHJELP: Mange drømmer om vaskehjelp når de står foran en økt med vaskin av bad og dusj © FOTO: Colourbox

Dersom du derimot ser at dusjen din trenger en skikkelig runde med skrubb og vask, her er fremgangsmåten:

Steg for steg:

1. Begynn med å dusje svært varmt vann over veggene, dørene og bunnen i dusjkabinettet. Dette vil ikke bare føre med seg hår og såpeskumrester ned i sluken, men det varme vannet og dampen fra det vil også løsne mye skitt fra veggene. som da vil bli lettere å vaske.

2. Fjern merker etter hardt vann (vann med mye kalk). Miks like mengder varmt vann og eddik i en bøtte. Skrubb flekkene godt. Denne miksturen virker også svært effektivt for å få håndtakene på dusjkabinettet og armaturet til å skinne.

3. Glass eller plastdørene på dusjkabinettet blir også skinnende rene med en kombinasjon av vann og eddik. Det finnes også en mengde ulike rengjøringssprayer for dusjen som vil kunne gjøre denne jobben.

4. Har du fliser i bunnen av dusjen begynn med å dusje disse med svært varmt vann. Dampen fra vennet vil hjelpe til med å løse opp såperester og annen skitt fra flisene. Bruk så Jif baderomsspray eller Cilit Bang for å skrubbe flisene vidre. Bruk en gammel tannbørste til å rengjøre fugene.

5. Dersom du har en opphopning av kalk i dusjhodet vil du ha oppdaget at lite vann kommer ut når du dusjer. Skru ned dusjhodet fra veggen. Fyll en beholder med eddik og la dusjhodet trekke i denne i noen timer. Dette vil løse opp kalkrester. Når du tar dusjhodet ut av eddiken, bruk en gammel tannbørste til å skrubbe dusjhodet inngående.

Rengjør dusjhodet regelmessig med eddik.

HODEBRY: Dersom dusjhodet blir tett av kalkavleiring blir ikke morgendusjen like deilig. Rengjør kjapt og billig med eddik. © FOTO: Hans Grohe

6. Nå rengjør sluket for hår og annen skitt. Om du opplever ekkel lukt fra sluket i dusjen, kan det hjelpe å helle litt matolje ned i det. Dette nøytraliserer ofte vond lukt.

Om du ikke vil bruke de svært kjemiske baderomssprayene man får kjøpt i butikken går det fint an å lage en egen:

En del ammoniakk på to deler vann på en sprayflaske vil rengjøre både dujkabinett og fliser for inntørket såpeskum. Det samme vil litt varm eddik (bruk mikrobølgeovn) på en sprayflaske gjøre.

Malin Skaar hos Lilleborg anbefaler spesialprodukter til å rengjøre dusjkabinettet.

- Bruk baderomspray og baderomskrubb som er beregnet på bruk på dusjkabinett. De løser raskt opp kalkrester og flekker, og gjør veggene blanke og fine, forteller Skaar til Klikk.no.

Kilder: iVillage, eHow, Lilleborg

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!