Lukt på badet

Slik blir du kvitt vond lukt på badet

Én kilde utpeker seg ofte som opphav til dårlig lukt på badet.

KLOAKKLUKT: Synes du det noen ganger lukter kloakk i baderommet ditt? Årsaken kan være dårlig rengjøring eller uttørkede avløpsrør.
KLOAKKLUKT: Synes du det noen ganger lukter kloakk i baderommet ditt? Årsaken kan være dårlig rengjøring eller uttørkede avløpsrør. Foto: Illustrasjonsbilde / Getty images
Sist oppdatert

Du kjenner kanskje til problemstillingen. Det lukter på badet. Ubestemmelige, litt ubehagelige lukter.

Og i noen tilfeller snakker vi ren og skjær kloakklukt, som gjerne kommer opp av slukene eller vasken.

Det er selvfølgelig ingen hyggelig duft å gjøre morgenstellet til, eller kveldsstellet, for den saks skyld.

Les også: Plumbo trenger opptil 80 liter vann for å fungere

Lokalisering av lukten

Det første du må foreta deg, er å finne ut hvor lukten kommer fra. Du må rett og slett stikke nesen ned i sluk og avløp.

Daglig leder Anders Torp hos rørleggerbutikken Comfort Bryn har en mulig forklaring på dårlig lukt.

- Det kan ha betydning hvordan røropplegget er koblet. Vi har sett tilfeller hvor én eller flere vannlåser er utelatt, og da blir det lukt, forteller han til klikk.no.

VOND LUKT: Til tider kan man merke at det lukter vondt fra for eksempel en utslagsvask som er lite i bruk. Det kan skyldes dårlig rengjøring eller at vannet i vannlåsen har tørket ut og gir fritt leide for lukt fra toalettavløpet.
VOND LUKT: Til tider kan man merke at det lukter vondt fra for eksempel en utslagsvask som er lite i bruk. Det kan skyldes dårlig rengjøring eller at vannet i vannlåsen har tørket ut og gir fritt leide for lukt fra toalettavløpet. Foto: Alexander Berg jr.

Les også: Vond lukt på toalettet

Dårlig rengjort sluk

Ifølge seniorforsker Lars-Erik Fiskum ved Sintef, skyldes kloakklukt i mange tilfeller dårlig rengjøring.

Dersom lukten i avløpet har denne forklaringen, er det ikke noe annet å gjøre enn å gå ned på kne og starte jobben.

Bort med risten og sett i gang med å vaske. Bruk et vaskemiddel beregnet på formålet og skrubb gjerne med en gammel oppvaskkost, så godt du kan og så langt ned i avløpet som mulig.

Til slutt kan du spyle godt med dusjen, om slangen er lang nok til at du rekker bort, og så avslutter du med å skylle etter med kokende vann.

- Å sjekke og rense avløpet og sørge for at det holder seg rent, er en av de viktigste jobbene man gjør for å hindre lukt, sier Anders Torp.

Dersom du ikke klarer å lokalisere lukten til et spesielt sted, kan det også være at badet trenger en grundig vask fra gulv til tak.

Les også: Slik får du det rent mellom flisene

Kloakk i avløpet

I noen tilfeller skyldes ikke lukt i avløp eller sluk dårlig rengjøring, men rett og slett kloakk.

Kloakk- og avløpsrør er koblet sammen. I utgangspunktet skal ikke det skape problemer, for vannet i avløpsrøret fungerer som en luktstopper.

Men dersom vannet forsvinner fra avløpsrørene, er det fritt frem for kloakklukten.

- Det er slukets vannlås som hindrer kloakkgassene i å komme ut. Låsen må derfor ha regelmessig tilførsel av vann for å unngå uttørking, forklarer Fiskum ved Sintef.

Dersom den aktuelle vasken eller avløpet sjelden er i bruk, får kloakklukten etter hvert fritt leide.

Les også: Slik renser du sluket i dusjen

Etterfylling

Det er flere måter å løse problemet med tørre avløp på. Det enkleste er å etterfylle med vann. Da vil lukten ofte forsvinne.

Men dersom dette er et avløp som sjelden får tilførsel av vann, er det risiko for at problemet dukker opp igjen. Da dreier det seg om å hindre uttørking.

ETTERFYLLING: I noen tilfeller kan løsningen på luktproblemet være så enkelt som å etterfylle med vann, slik at vannlåsen, som skal hindre at lukt fra toalettet kommer på avveie, fylles opp.
ETTERFYLLING: I noen tilfeller kan løsningen på luktproblemet være så enkelt som å etterfylle med vann, slik at vannlåsen, som skal hindre at lukt fra toalettet kommer på avveie, fylles opp. Foto: Alexander Berg jr.

- Det finnes jo midler å få kjøpt i butikken som legger seg som en hinne på vannet og hindrer at det tørker ut, forklarer Torp.

- Men også vanlig matolje fungerer godt.

Det som er viktig å huske på i denne sammenheng er å fylle med vann først, slik at matoljen, eller hva du bruker, legger seg på toppen.

Problemer med luftingen

Men dersom problemet vedvarer, til tross for etterfylling av både vann og matolje, ligger problemet sannsynligvis et annet sted enn i et uttørket avløp.

- Problemet kan også skyldes dårlig lufting, som igjen kan skape undertrykk i systemet og forårsake at kloakkluften trenger opp i sluk og avløp, utdyper Torp.

- Årsaken til dette kan være at utluftingen er feildimensjonert eller at den er feilmontert. Generelt bør det alltid være utlufting over tak.

LUFTING: Utlufting er viktig i boligens avløpssystem, fordi det blant annet hindrer undertrykk og risiko for at lukt fra toalettavløpet stiger opp i slukene.
LUFTING: Utlufting er viktig i boligens avløpssystem, fordi det blant annet hindrer undertrykk og risiko for at lukt fra toalettavløpet stiger opp i slukene. Foto: Alexander Berg jr.

Denne saken ble første gang publisert 16/10 2016, og sist oppdatert 09/01 2024.

Les også