Er plumbo pulver farlig?

Rørleggerne advarer mot middelet

– Handler om brukerfeil, sier produsent.

FORSIKTIG: Feil bruk av dette pulveret kan gjøre vondt verre, advarer rørleggere.
FORSIKTIG: Feil bruk av dette pulveret kan gjøre vondt verre, advarer rørleggere. Foto: Marte Korsbrekke / Klikk.no
Publisert

Når vasken eller doen er blitt tett, vil vi ofte forsøke å fikse problemet selv. Den lettvinte løsningen er gjerne å helle avløpsrens rett i vasken. Mange tyr til rensemidler fra den velkjente merkevaren «Plumbo» , og har positiv erfaring med dette.

Tre av rørleggerne Klikk.no har snakket med, advarer likevel mot å bruke Plumbo i pulverform.

— For lite opplyst

Tor Jan Møller, butikkleder hos Rørlegger Torgersen, mener at Plumbo Pulver ikke burde vært solgt i vanlige butikker til hvem som helst.

Tor Jan Møller, butikkleder hos Rørlegger Torgersen
Tor Jan Møller, butikkleder hos Rørlegger Torgersen Foto: Privat.

— Det er altfor lite opplyst hvordan dette skal brukes, og hvor stor skade det kan gjøre på både vannlåser og rør, og ikke minst på mennesker, sier Møller.

For Plumbo-pulveret er et basisk rensemiddel med høy PH, og middelet kan virke etsende, sier Morten Bro, rørlegger ved Bro varmex as.

— Det er mange rørleggere som har fått etseskader etter besøk hos kunder som i mange tilfeller ikke forteller at det er brukt Plumbo Pulver eller annet, skadelig rensemiddel. Pulveret skaper høy temperatur i vannet, og mange avløpsrør tåler ikke det. De blir derfor deformert og kan begynne å lekke i skjøter, forteller Bro.

Morten Bro, rørlegger ved Bro varmex AS.
Morten Bro, rørlegger ved Bro varmex AS. Foto: Bro varmex AS.

— Ble til «betong»

Espen Johansson, rørleggermester hos Alfa rør AS, mener samtidig at Plumbo-pulver nødvendigvis ikke er så farlig - så lenge det brukes riktig.

— Hovedproblemet er at folk bruker det feil, understreker Johansson.

Og feil bruk av rensepulveret har også Møller sett flere eksempler på:

Espen Johansson, rørleggermester hos Alfa rør AS.
Espen Johansson, rørleggermester hos Alfa rør AS. Foto: Alfa rør AS.

— Jeg var hos en kunde som hadde tømt en flaske med Plumbo Pulver rett i avløpshullet i vasken på badet. Pulveret fylte hele vannlåsen og ble til noe som så ut som betong, forteller han.

Når det helles for mye Plumbo Pulver direkte i vask eller avløp, fører dette til at pulveret forsteines, og dermed blir det ofte en svært omfattende jobb for rørleggerne å få fjernet, sier Johansson.

— Etter vår mening er det produkter på markedet som er vesentlig bedre å bruke, mener han.

Møller forteller at det finnes mange varianter av flytende avløpsrens som han hevder at er enklere og mer ufarlige å bruke.

Les også: Slik presser du prisen på oppussing av bad

— Feil og misvisende

Krefting AS er produsent og forhandler av blant annet «Plumbo» . Selskapet er kritisk til flere av rørleggernes uttalelser, og mener at noen av deres påstander er uriktige og upresise.

Rune T. Wisted-Thu, forretningsutvikler hos Krefting AS.
Rune T. Wisted-Thu, forretningsutvikler hos Krefting AS. Foto: Krefting AS

Representant hos Krefting, Rune T. Wisted-Thu, presiserer at «Plumbo» dekker en hel produktserie med mange ulike produkter.

— 17 av disse er flytende produkter, to er pulverbasert, understreker Wisted-Thu.

Han mener at mange rørleggere bruker merkenavnet «Plumbo» som betegnelse på avløpsåpnere som ikke er flytende. Det er mer presist å snakke om egenskapene ved produkttyper, ikke varemerker, understreker han.

— Det finnes andre pulver-avløpsåpnere enn Plumbo Pulver på markedet. I tillegg finnes det flere typer Kaustisk Soda-pulver som mange bruker som avløpsåpner, understreker Wisted-Thu.

Fem av produktene fra «Plumbo» er biologiske produkter, der virkestoffene er naturlige enzymer og bakterier, opplyser han.

8 av 10 solgte Plumbo avløpsåpnere er flytende produkter.

— For denne typen produkter er påstandene fra rørleggerne om forsteining og etsing helt uaktuelt da disse produktene ikke kan forårsake noen av delene. Det er derfor både direkte feil og misvisende når rørleggerne bare snakker om hva «Plumbo» kan forårsake, når det de mener er at dette kan skje ved feil bruk av sterke avløpsprodukter i pulverform, sier han.

Wisted-Thu forteller at Plumbo avløpsåpnere brukes cirka 1,5 mill ganger hvert år, og Krefting mottar mellom 5 og 15 henvendelser årlig fra kunder som opplever problemer på grunn av bruk av «Plumbo».

— I de aller fleste tilfeller skyldes dette at bruksanvisningen ikke er fulgt, og forsteining kan da i noen tilfeller oppstå, hevder han.

Les også: Denne kranen må alle vite hvor er

Eksploderte i ansiktet

For en tid tilbake, skrev Nettavisen om Kine Karlsrud som endte opp med etseskader i ansiktet etter å ha brukt Plumbo-pulver i avløpet.

— Jeg hadde aldri brukt «Plumbo» før, så jeg leste bruksanvisningen godt, og fulgte oppskriften for å løse opp delvis tett avløp. To desiliter pulver og en halv liter vann, fortalte Karlsrud til Nettavisen.

Men istedenfor å åpne avløpet, kom alt i retur umiddelbart og traff kvinnen i ansiktet og på overkroppen. Pakninger og rør under vasken ble sprengt i filler.

Rørleggermester Christopher Skogstad Messiha, tror at det i Karlsruds tilfelle må ha vært andre kjemikalier i avløpet fra før av.

Rørleggermester Christopher Skogstad Messiha
Rørleggermester Christopher Skogstad Messiha Foto: Privat.

— Man kan få en slik effekt dersom man blander Plumbo Pulver med produkter som inneholder svovelsyre, dette skjer ikke ved bruk av Plumbo Pulver alene, sier Skogstad Messiha til Klikk.no.

Han mener at et typisk scenario er at man kjøper avløpsåpner på butikken som inneholder svovelsyre, kommer hjem og heller dette i avløpet, og når det ikke skjer noen bedring, prøver man på nytt ved å helle Plumbo Pulver oppi i tillegg.

— Det kan godt hende at man da har fulgt bruksanvisningen på begge de ulike produktene, men det hjelper ingenting når kjemikalier blandes slik, understreker Skogstad Messiha.

Rørleggermesteren synes at Plumbo Pulver har et ufortjent dårlig rykte på seg, og forteller at han selv har utelukkende positiv erfaring ved bruk av pulveret.

— Det fungerer kjempebra. Men er avløpet pottetett, er det generelt tryggest å kontakte fagfolk. Før det, kan du forsøke å fysisk rense avløp og vannlås der du kommer til, råder Skogstad Messiha.

Les også: Jo, du kan få vekk det brune belegget i do

Anbefaler flytende middel

Skogstad Messiha forteller at det stemmer at Plumbo Pulver kan forsteines i rørene - men dette skjer eventuelt bare hvis det brukes feil, hevder han:

— Forsteining kan skje når man bruker pulveret rett i vasken i iskaldt vann. Da har man ikke fulgt bruksanvisningen. Pulveret skal blandes med varmt vann, understreker han.

Men når det gjelder bruk av avløpsmiddel i pulverform i forhold til flytende form, anbefaler Skogstad Messiha først og fremst flytende form.

— Selv om pulver fungerer når det brukes riktig, tror jeg at flytende produkter minimerer sjansen for brukerfeil. Og produkter i pulverform er i ferd med å fases ut av markedet, flytende- og gelprodukter tar mer over, det er stort sett den eldre generasjonen som har vært vant til å bruke pulverprodukt, mener han.

Les også: Dette gjør du hvis doen er tett

Du bruke verneutstyr

Både Møller og Johansson understreker at det er svært viktig å bruke verneutstyr som vernebriller, gummihansker og heldekkende klær , uavhengig av hvilke type avløpsrens man bruker.

— Får man avløpsrens på bar hud eller i øynene, kan man bli alvorlig skadet, sier Johansson.

Møller mener at flytende avløpsrens kan være veldig bra som et forebyggende tiltak og helles i vask på bad og kjøkken med jevne mellomrom - så lenge det er en mild type som brukes på riktig måte.

— Så bør det skylles med kokende vann, gjerne fra en vannkoker, etter at den flytende avløpsrensen har rent ned i avløpsrøret, råder han.

Les også: Slik bruker du Plumbo riktig

Mekanisk rens

Rørleggerne mener at det ikke alltid hjelper å bruke avløpsrens, ofte må det mekanisk rens til, det vil si demontere vannlås og rense den for hånd.

— Hvis rørene er gamle, det er havnet en WC- blokk i do eller andre ting som ikke skal ned i avløpet, vil det eneste som hjelper være å få staket opp rørene eller få spylt dem opp med høytrykk, sier Johansson.

Da må bør du få hjelp av rørlegger.

— Og er det skikkelig ille, så må du belage deg på at rørene kanskje må byttes, avslutter han.

Denne saken ble første gang publisert 11/12 2020.

Les også