Pris oppussing av bad

Så mye koster det å pusse opp badet

Skal du pusse opp badet? Slik regner du ut kostnadene i forveien.

PRIS OPPUSSING AV BAD: Du trenger ikke et kjempestort budsjett eller mye plass for å få til et flott og funksjonelt baderom. God planlegging er alt som skal til.
PRIS OPPUSSING AV BAD: Du trenger ikke et kjempestort budsjett eller mye plass for å få til et flott og funksjonelt baderom. God planlegging er alt som skal til. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

-Når du skal pusse opp badet er det veldig viktig å planlegge godt på forhånd. Baderommet er et kostbart rom, og med god planlegging unngår du at du må rive rommet før tiden fordi sentrale komponenter i konstruksjonen ikke ble skiftet ut under oppussingen.

Det forteller Nils Jørgen Brodin, fagkonsulent i Byggmesterforbundet.

Så hvordan kan oppussing av badet gjennomføres så rimelig som mulig?

Her får du eksperttipsene.

Dette er prisen du må betale for en proff håndverker

Mer tid spart, mindre penger brukt

Referanse og dokumentasjon

• Husk å sjekke referanser før du går for et tilbud.
• Slik forsikrer du deg om at du ikke betaler for mye for en tjeneste som ikke blir godt nok gjennomført. Det kan koste deg dyrt i etterkant.
• Sørg for å bruke fagfolk med kompetanse, og som kjenner forskriftskravene, samt velger gode løsninger med gode produkter.
• Ved å velge håndverker med denne kompetansen vil du være tryggere på at det blir valgt gode løsninger som holder vann.
Ikke glem å få god dokumentasjon fra håndverkeren på arbeidet som er utført.

Kilde: Nils Jørgen Brodin, fagkonsulent i Byggmesterforbundet

Med langsiktig planlegging vil levetiden på baderommet kunne forlenges, og dermed vil levetiden på baderommet kunne forlenges, og dermed vil kostnaden over tid reduseres, ifølge Brodin.

Før du tar kontakt med håndverker, bør du altså ha bestemt det meste i forveien. På den måten kan håndverkeren lettere planlegge sitt arbeid, og dermed spare mye tid underveis.

- Håndverkeren kan gi en bedre pris når han eller hun vet hva som skal utføres, og får muligheten til å tilrettelegge arbeidet på en god måte, sier han.

Når du planlegger oppussingen av badet, kan det også lønne seg å sjekke om det er flere ting i huset som bør gjennomføres samtidig, da kan du gjerne få et rabattert tilbud.

- Må for eksempel ventilasjonen i boligen fikses? Ventilasjon er viktig for fuktsikring og for å ivareta et godt inneklima, ikke bare i baderommet. Det finnes i dag gode løsninger for å ettermontere balansert ventilasjon med varmegjenvinning i eksisterende boliger, tipser Brodin.

I tillegg bør du vurdere behov for etterisolering.

- Baderommet skal vare i mange år, og det blir lenge til neste gang slike tiltak kan utføres, sier han.

De fleste ønsker å bo hjemme lengst mulig, og da er det også lurt å vurdere hva som er mulig å gjøre for å bedre tilgjengeligheten i badet.

-Dette vil man sette stor pris på hvis man en dag skulle få behov for et hjelpemiddel. Så bruk god tid på planleggingen og rådfør deg med fagfolk, tipser Brodin videre.

Les også: Å legge flis på flis er en enkel måte å fornye badet på

Spar opptil 20.000

Totalpris på oppussing av våtrom vil variere veldig etter hva slags produkter og løsninger som velges.

Brodin mener at det du hovedsakelig må tenke over følgende:

  • Skal badet flislegges eller skal du velge vinylbelegg eller kanskje baderomspanel?
  • Hva slags innredning og utstyr skal du velge? Her finnes det store variasjoner i pris.
  • Hva slags underlag skal du bygge på, og er det nødvendig med utbedringer eller forsterkninger av gulv eller vegger?
  • Hvor godt tilgjengelig er badet for håndverkeren? Får han benytte rom i boligen til utstyr, lagring og produksjon?
  • Hvordan er det med parkering og inntransport av utstyr og byggevarer?

Ifølge Plan-og bygningsloven skal elektro-og rørarbeid utføres av kyndige fagfolk, dette er først og fremst i henhold til sikkerhet.

Anslått pris for totalrenovering av bad på 4 kvm

• Rivearbeider: Cirka 20.000 kr., inkludert i prisen er da bortkjøring av materialet.
• Snekkerarbeider inkl. møbler: Cirka 30.000 kr.
Elektrikerarbeider inkl. belysning: Cirka 30.000 kr.
Rørleggerarbeider inkl. sanitærutstyr: Cirka 55.000 kr.
Membranlegging og flising: Cirka 30.000 kr.
• Fliser og diverse: Dette vil variere. Firmaet legger ofte inn et flisetilbud på 200 kr. per kvadratmeter. Da er det opp til kunden om han/hun vil fliselegge både gulv og vegger, og om vedkommende ønsker dyre eller billigere fliser.
• Vaskebyrå: Cirka 10.000 kr. Etter en helrenovering må boligen totalvaskes fordi det blir svevestøv over hele boligen, derfor må du påregne utvasking i prisen.
• Container: Leier man container, og man bor i et område der det er trangt eller vanskelig å parkere, må ut med parkeringsutgifter eller bombenger, vil det koste ekstra å leie container. Prisene varierer betydelig her.

Totalkostnad: Du må regne med å betale rundt 180.000 kroner bare for håndverkerarbeidet når badet på fire kvadratmeter skal pusses opp.

OBS: Det kommer kostnader utover dette i henhold til hvilke type fliskvalitet du velger, samt lystype, møbel-leverandør og kvalitet. Dermed vil det som regel alltid koste over 200.000 kroner å totalrenovere et mindre bad.

Kilde: John Magne Midttun, daglig leder ved Flesland Flis.

Det du imidlertid kan gjøre selv, for å spare penger, er å rive badet - vel og merke etter at elektriker og rørlegger har koblet ut strøm, vann og avløp.

-Klarer du å gjøre rivearbeidet selv, kan du spare 10.000-20.000 kroner, ifølge Bjørn Grimsrud, fagsjef i Fagrådet for våtrom.

Tips for å pusse opp badet enklere og rimeligere

Hvor mye koster en full oppussing?

Med Bademiljøs budsjettkalkulator kan du regne ut en cirkapris på hvor mye det vil koste å enten gjøre en mindre oppussing eller totalrenovere badet.

Her fører du opp størrelse på baderommet, og hvilken type standard du ønsker på badet.

Vi tok utgangspunkt i følgende:

  • Totalrenovering av et bad på fire kvadratmeter, normal standard.
  • Estimert budsjett blir da 220.000 kroner.

Men en standard totalrenovering av et mindre bad kan som nevnt koste mindre enn dette.

-Siden prisene varierer mellom alle de ulike håndverkeraktørene, lønner det seg å ta en ringerunde for å sjekke hvor du får best tilbud, sier John Magne Midttun, daglig leder ved Flesland Flis.

Midttun anbefaler at du henter inn priser fra i alle fall tre ulike firmaer, og sammenligner disse.

-Det kan være vesentlige forskjeller når det gjelder totalrenovering av badet. Når du har flere priser å sammenligne med, kan du gå tilbake til første firma og spørre om de kan matche de andre prisene. Det er alltid rom for forhandlinger, tipser Midttun.

Det kan faktisk være mulig å få håndverkerens rabatter på utstyret, eller i hvert fall på deler av det. Forhør deg litt om akkurat dette.

Les også: Slik klager du på håndverkeren

Egeninnsats? Pass på!

Det er enkelte ting du bør ligge unna på badet. Ikke rør det elektriske og det rørtekniske anlegget.

Du bør heller ikke legge membranen selv. Da er du selv ansvarlig ved eventuelle vannskader.

Forsikringen dekker ikke jobber som ikke er korrekt utført, eller der det er brukt uholdbare produkter. Mange entreprenører vil også kvie seg for prosjekter der huseier skal utføre deler selv - da er det de som blir ansvarlige for eventuelle feil.

Les også: Dette kan du gjøre selv av elektrisk hjemme

Fem års garanti

Du bør alltid lage kontrakt. Forbrukerrådet har utarbeidet kontrakter for kjøp av håndverkertjenester som dekker alle nødvendige punkter.

Kontraktene, avhengig av beløpet, kan lastes ned gratis fra nettsiden.

Deretter bør du avtale tid for oppstart og ferdigstillelse.

De fleste bad kan bygges på 3-4 uker.

Husk dessuten at i henhold til Lov om håndverkertjenester har du alltid 5 års garanti. Det kan det virkelig være verdt å huske på, for det er ikke alltid ting går som en hadde tenkt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning