brunt belegg i do

Slik vasker du toalettet riktig

Feil rengjøringsmidler kan være grunnen til at doen din ser slik ut

BRUNT BELEGG I DO: Dersom du slurver med toalettvasken eller bruker feil vaskemidler, kan det danne seg et ekkelt, brunt belegg nede i toalettskålen.
BRUNT BELEGG I DO: Dersom du slurver med toalettvasken eller bruker feil vaskemidler, kan det danne seg et ekkelt, brunt belegg nede i toalettskålen. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Forskere ved Penn State-universitetet i USA har utviklet et helt nytt middel som de hevder kan revolusjonere do-vasken.

De har funnet opp et super-glatt belegg som er mye glattere enn teflon, som skal redusere behovet for vann til å skylle ned med 90 prosent. Forskerne har regnet ut at at 141 milliarder liter vann blir skylt ned i do hver dag, og at det nye middelet derfor vil kunne redusere vannforbruket enormt, skriver BBC.

Belegget sprayes på, og må fornyes etter 50 dobesøk. Det skal også hindre bakterier fra å bygge seg opp, og at ekskrementer og brunt belegg setter seg fast i toalettskålen.

– Avføring som setter seg fast i doen er ikke bare ubehagelig for brukeren, men også en helse-bekymring, sier ingeniør-professor ved universitetet, Tak-Sing Wong, ifølge BBC.

«Toalett-glidemiddelet» er allerede til salgs i USA, skriver Penn State News.

Derfor blir det brunt belegg

Enn så lenge må hvermansen imidlertid være forberedt på å fjerne vanskelige flekker fra doskålen på gamlemåten.

Feil bruk av rengjøringsmidler når du vasker toalettet, kan føre til at det med årene danne seg et belegg i toalettskålen.

Samme hvor mye du skrubber med toalettbørsten, så vil ikke belegget gå bort.

Men fortvil ikke. Det finnes råd, melder ekspertene.

Beate Gerø, produktsjef for synlige produkter hos Porsgrund og Ifö, understreker at du unngår misfarging av toalettskålen ved å rengjøre toalettet jevnlig.

- Bruk et mildt rengjøringsmiddel og bruk for all del ikke slipemidler, kaustisk soda eller andre ting som kan ødelegge glasuren på keramikken, sier hun. Bruk av slike midler er trolig årsaken til at det i utgangspunktet dannet seg et brunt belegg i toalettet.

- Moderne toaletter, som de vi produserer, har et glasurbelegg i skålen. Dersom du bruker sterke slipemidler på dette, vil du ødelegge strukturen, forklarer Gerø.

Disse midlene kan fjerne belegg i toalettet:

Sitronsyre

Maskinoppvaskmiddel

Eddik og flytende oppvaskmiddel

Syreholdig brus - som cola

Dersom skaden allerede er skjedd og du har et belegg i toalettskålen, finnes det råd. Her er rengjøringsekspertenes beste tips:

Fjerne belegg i do med sitronsyre

Elisabet Høie, forfatter bak rengjøringsboken «Ren glede», tipser i kapittelet om rengjøring av baderom, om at du før toalettvasken, kan helle en stor bøtte med vann i toalettet, slik at vannet blir sugd ned i rørene og det blir lettere å komme til belegget.

- Dryss to poser med sitronsyre i toalettet og la sitronsyren virke over natten. Skrubb deretter med toalettbørsten, er rådet fra Høie.

Les også: Dette gjør du hvis doen er tett

Maskinoppvaskmiddel

Gerø i Porsgrund og Ifö tipser om å bruke varmt vann og maskinoppvaskmiddel i toalettet.

- Bland et par teskjeer oppvaskmiddel til maskin sammen med fem liter varmt vann. Bruk varmt vann, gjerne 50 grader. La blandingen stå i toalettet i 15 minutter før du skyller det ned. Da kan du klare å få det bort, tipser Gerø.

Les også: Slik får du det rent mellom flisene

Oppvaskmiddel og eddik

Dersom belegget i toalettet har kommet som følge av rust eller avleiringer, vil det være vanskelig å bli kvitt med vanlig middel.

Rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, forfatter bak bøkene "Rent, så enkelt!" og "Renhold - grunnmoduler", tipser om at det som kan løse problemet er et surt, syrebasert middel som for eksempel eddik.

- Hell eddik i doskålen og la det stå. For å øke effekten kan du ha litt flytende oppvaskmiddel sammen med eddiken. La det stå en stund og gi syren tid til å løse opp avleiringene. Etterpå vil du forhåpentligvis få det vekk med toalettbørsten, sier Hagesæther.

Les også: Derfor må du aldri blande klor og salmiakk

Fjern belegg med cola

En fjerde metode som også kan fungere for å få bort det ekle, brune belegget i toalettskålen, er (tro det eller ei) syreholdig brus som for eksempel cola.

- Hell en boks eller en snau halvlitersflaske med brus ned i skålen. Etter en time kan du skrubbe med toalettbørsten, skriver Høie i rengjøringsboken.

Cola, eller annen syreholdig brus, kan fjerne flekken ettersom brus inneholder syre som tar basiske flekker.

Denne saken ble oppdatert 19.11.2019

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning