legge takshingel

Slik legger du takshingel

Ny shingel kan legges rett på gammelt shingeltak.

LEGGE TAKSHINGEL: Shingel er et typisk "gjør det selv-produkt". Det er ikke vanskelig å legge, samt at du kan legge ny shingel rett på gammelt shingeltak.
LEGGE TAKSHINGEL: Shingel er et typisk "gjør det selv-produkt". Det er ikke vanskelig å legge, samt at du kan legge ny shingel rett på gammelt shingeltak. Foto: FOTO: Icopal
Publisert Oppdatert

- Ser du sprekkdannelser i overflaten eller spikere som kommer opp, kan det være et tegn på at du må legge ny takshingel. Det samme gjelder dersom taket er veldig tørt og sprott, sier daglig leder i Nor-Dekk, Tom Jenkins.

Han forteller at taket bør inspiseres to ganger i året, og at dersom det ligger utsatt til, bør det sjekkes oftere.

Legge takshingel

- Takshingel er et typisk "gjør det selv-produkt". Noen hevder at det er feigt å lese bruksanvisningen, men det skal du ikke høre på. Følg den nøye. Du bør samtidig sjekke om det er behov for å skifte takrenner og beslag, sier Jenkins.

Takshingel kan legges rett på et solid underlag av kryssfiner, rupanel eller lignende. Et skikkelig tretak stiver av hele takkonstruksjonen og er en god forsikring.

SHINGELTAK: Ved vindskien bøyes shingelen opp på trekantlekt og spikres. Spikrene skal dekkes av neste shingelplate. Deretter skjæres shingelen langs vindskien.
SHINGELTAK: Ved vindskien bøyes shingelen opp på trekantlekt og spikres. Spikrene skal dekkes av neste shingelplate. Deretter skjæres shingelen langs vindskien. Foto: FOTO: Icopal

- Husk at takshingel krever utluftet "kaldt" tak. Ved takvinkler fra 15° t.o.m 18° skal det benyttes underlagsbelegg, sier Petter Knutsen i Isola.

Ny shingel kan legges rett på det gamle shingeltaket. Ved legging er det viktig at det nye belegget har samme byggehøyde, samt at du legger i samme mønster.

- Har du aldri lagt tak før, anbefaler vi at du benytter spiker, fordi muligheten for feilmontering er større med såkalte kramper. De egner seg best for profesjonelle, sier Jenkins.

Les også: Slik renser du takrennene

LEGG SELV: Start leggingen ved takfot. Først legges shingelplater motsatt vei, det vil si med tungene inn i mellomrommet mellom tungene i den nederste shingelraden. Renskjær så ved takfot.
LEGG SELV: Start leggingen ved takfot. Først legges shingelplater motsatt vei, det vil si med tungene inn i mellomrommet mellom tungene i den nederste shingelraden. Renskjær så ved takfot. Foto: FOTO: Icopal

Montering av takshingel

Start leggingen ved takfot.

Shingelplater legges motsatt vei, det vil si med tungene inn i mellomrommet mellom tungene i den nederste shingelraden. Renskjær så ved takfot.

Tungene limes til underlaget med taklim og spikres.

Shingelen stiftes til underlaget cirka 2,5 centimeter ovenfor hvert innsnitt. Det skal stiftes i klebefeltet på hver side av skjøten. Deretter legges hver rad slik at tungenes nedkant flukter med bunnen av innsnittene i forgående rad.

Kontroller at shingelradene er rette og parallelle med takfoten eller mønet. Påse også at stiften treffer sikkerhetsstripen på underliggende skiferplate. Icopal råder til å bøye shingelen opp på trekantlekt og at den deretter skal spikres på vindskien.

Spikrene skal dekkes av neste shingelplate. Deretter skjæres shingelen langs vindskien.

Shingeltekkingen legges cirka 15 centimeter forbi pipens forkant, slik at beslaget vil dekke shingelraden i pipens forkant minimum ned til innsnittet.

Innsnitt og skjøter, som blir liggende under flensen, påføres taklim.

Les også: Slik vasker du husets fasade

Bland pakker

For å oppnå best mulig fargespill - og dermed liv i taket - anbefales det at shingelplater fra 2-3 pakker blandes under tekkingen.

Benytt shingel fra samme produksjon på en takside. Du finner produksjonsdato på etiketten på pakkene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning