vasking av hus

Vask huset uten å ødelegge fasaden

Huset ditt bør vaskes utvendig minst én gang pr. år, men det er viktig at du gjør det på riktig måte. Hvis ikke, risikerer du fukt- og råteskader.

VASKING AV HUS: Du bør vaske husfasaden én gang hvert år, ifølge ekspertene.
VASKING AV HUS: Du bør vaske husfasaden én gang hvert år, ifølge ekspertene. Foto: Trine Solberg
Sist oppdatert

En husfasade er som et trekkpapir på urenheter. Derfor bør fasaden vaskes med jevne mellomrom.

- Man bør vaske fasaden én gang i året. Det vil fjerne forurensing, misfarging og sopp, sier Aasmund Bunkholt.

Han er daglig leder i Trefokus AS, et nasjonalt informasjonsselskap eid av skogbruk- og treindustrien, som gir faktakunnskap og informasjon til oss forbrukere så vel som til profesjonelle aktører.

Stephan Korsviken er kategorisjef Farge & Interiør hos Coop Norge SA, og ifølge ham vil rengjøring av boligens yttervegger forhindre sopp- og algeangrep.

– Er du flink til å vaske ordentlig minst én gang i året, så trenger du ikke male huset like ofte, uttaler Korsviken på nettsidene til OBS Bygg, som er en del av Coop.

Han påpeker også at årlig husvask er et krav fra manlingsprodusentene for at deres garantier for farge og glans skal gjelde.

Unngå sterk sol på veggen som skal vaskes

En av Norges fremste eksperter på temaet, er Erik Bryng. Han er tidligere teknisk senioringeniør hos malingsprodusenten Jotun. Bryng er nå pensjonist, men fasadevasken sluntrer han ikke unna med.

– Jeg bor selv i enebolig og vasker kledningen hvert år. April er en fin måned å gjøre dette, sier han.

Hans råd er å unngå de «verste» soldagene, da veggen skal holdes fuktig mens du vasker.

- Du bør ikke stå i solveggen, slik at veggene tørker. En dag med litt duskregn er egentlig ypperlig for nettopp utvendig husvask, eller så kan du starte i skyggen og så følge den rundt huset, sier Bryng.

TID FOR HUSVASK: Når du kun skal vaske, uten å male etterpå, kan du helt fint bruke det rengjøringsmiddelet du har stående i skapet, men det kan likevel lønne seg å gå til innkjøp av et middel spesielt beregnet for formålet.
TID FOR HUSVASK: Når du kun skal vaske, uten å male etterpå, kan du helt fint bruke det rengjøringsmiddelet du har stående i skapet, men det kan likevel lønne seg å gå til innkjøp av et middel spesielt beregnet for formålet. Foto: Trine Solberg

Naturlig nok skal man ikke vaske huset når det er kuldegrader.

Les også: Her er det ikke rart at det var gulvkaldt

Slik vasker du

Ifølge Bryng bør hele prosessen starte med at du fukter veggen, for eksempel med hageslangen. Bruk et vaskmiddel beregnet for fasadevask og bland såpe og vann som anvist. Med en lavtrykkspumpe sprøyter du såpeblandingen på veggen, nedenfra og opp.

Dersom du starter øverst, risikerer du at såpeblandingen renner og etterlater seg stygge striper nedover langs veggen.

La blandingen virke i fem til ti minutter som anvist på emballasjen, og skyll av.

- Bruk en vaskekost og skrubb ordentlig dersom det er veldig skittent. Når du skyller, for eksempel med hageslangen, skyller du ovenfra og ned, sier Bryng.

Pass på at hele veggen holdes fuktig mens du holder på, og skyll vinduene med én gang dersom du søler såpeblanding på dem.

Etter at veggen er vasket, kan det være lurt å behandle med sopp- og algemiddel. Middelet blandes ut med vann som anvist, sprøytes på veggen og skal ikke skylles av.

- Det er ikke så dumt å gjøre dette hvert år som en del av vasken. Sopp og alger som kommer på utvendige flater kan grave seg inn i malingen og etter hvert inn i treverket, så det er en fin del av en årlig vedlikeholdsvask, sier Bryng.

Det finnes i dag husvaskemidler som også inneholder sopp- og algemidler. Såkalte 2 i 1-produkter.

Høytrykksspyler eller hageslange?

Hageslangen duger ifølge Aasmund Bunkholt fint til å renspyle husfasaden, men også høytrykksspyler fungerer, og vil i mange tilfeller gjør jobben lettere. Blant annet fordi høytrykksspylerne leveres med ekstraustyr tilpasset fasadevask.

Men du må være obs på trykket på vannstrålen!

«Høyt trykk på vannet kan gjøre mer skade på treverk og maling enn det gjør nytte. Ved riktig bruk, er imidlertid høytrykkspyler med integrert vaskemiddeltank et godt hjelpemiddel. Bruk i så fall god spredning på spyledysa og hold god avstand til veggen, minimum 30 centimeter», skriver OBSBygg på sine nettsider.

Erik Bryng er enig i at høytrykksspyler kan være et godt verktøy, men maner til enda mer forsiktighet:

- Høytrykksspyleren kan godt brukes, men med fornuft. Du bør ikke ha trykk på mer enn 70 bar, og du bør stå 50 til 70 centimeter unna husveggen, utdyper Bryng.

Står du får nært eller spyler med for høyt trykk, risikerer du å skade vegg og maling samt at fuktighet kan trenge inn i treverket og føre til fukt- og råteskader.

Les også