Spyling av huset

Dette bør du vite før den utvendige husvasken

Gjør du feil, risikerer du fukt- og råteskader.

TID FOR HUSVASK: Vedlikeholdsvasken av veggene bør gjøres hvert år.

TID FOR HUSVASK: Vedlikeholdsvasken av veggene bør gjøres hvert år. Foto: FOTO: Trine Solberg

Publisert Oppdatert

- Generelt bør man vaske fasaden årlig for å få unna fett, støv, grønske, pollen, eksos og lignende, sier Kari Moberg, som er markedsansvarlig i Byggmakker og har ti år bak seg med drifting av byggevarehus.

- Ta en titt på vinduene dine på våren - utvendige vegger ser ikke noe bedre ut. Ofte er fasaden ru, og den trekker til seg rusk og rask og forurensning fra luften. Dette danner i sin tur grobunn for alger, svertesopp og sporer, og det tærer på panelet, forklarer hun.

Unngå pollenspredning og soldager

Den årlige vasken kan helt fint gjøres om sommeren og høsten også, så lenge det er frostfritt, men de fleste av oss tar det som en del av vårrengjøringa i disse dager.

- Men det er lurt å vente til den verste pollenspredningen har gitt seg, da får man med seg alt, sier Moberg.

Hun anbefaler dessuten at du tar taket i samme slengen. Rens takrenner og nedløp fritt for nedfall og løv.

Ifølge teknisk senioringeniør i Jotun, Erik Bryng, er det dessuten lurt å unngå de «verste» soldagene, da veggen skal holdes fuktig mens du vasker.

- Du bør ikke stå i solveggen slik at veggene tørker. Er det litt duskregn en dag er det egentlig ypperlig til dette. Ellers kan du starte i skyggen og så følge den rundt huset, tipser Bryng.

Vær forsiktig med høytrykksspyleren

Så til selve vasken:

TID FOR HUSVASK: Når du kun skal vaske, uten å male etterpå, kan du helt fint bruke det rengjøringsmiddelet du har stående i skapet, men det kan likevel lønne seg å gå til innkjøp av et middel beregnet for formålet.

TID FOR HUSVASK: Når du kun skal vaske, uten å male etterpå, kan du helt fint bruke det rengjøringsmiddelet du har stående i skapet, men det kan likevel lønne seg å gå til innkjøp av et middel beregnet for formålet. Foto: FOTO: Trine Solberg

- Det holder å vaske med vanlig såpe og vann, men det finnes en rekke spesialprodukter for vasking av husfasader. Det er viktig at vannet renner ovenfra og ned for å unngå fuktinntrengning i panelet om du har trehus, sier Moberg.

Spyler du nedenfra og opp risikerer du å spyle vann rett inn og under panelet. Du trenger med andre ord en stige så du kommer deg opp i høyden.

Mange velger å spyle huset med høytrykkspyleren, mens noen mener det er noe du bør unngå. Begge ekspertene er imidlertid enige i at du godt kan bruke den, selv om det holder med hageslangen.

- Du kan det, men brukt lavt trykk, hold god avstand til veggen og spre stålen. Likeledes gjelder selvsagt det samme som ellers, vannet skal ovenfra og ned. Å gå løs på en vegg med fullt trykk er absolutt ikke bra - vannet trenger inn i treverket og du risikerer fukt og råteskader, advarer Moberg.

Bryng stemmer i.

- Høytrykkspyleren kan godt brukes med fornuft. Da bør du ikke ha trykk på mer enn 70 bar og du bør stå 50 til 70 centimeter unna husveggen, understreker Bryng.

Hold veggen fuktig, og avslutt med soppmiddel

Ifølge Bryng bør du starte med å fukte hele veggen, for eksempel med hageslangen. Bland ut såpeblanding og vann som anvist. Med en lavtrykkspumpe sprøyter du såpeblandingen på veggen, nedenifra og opp. Starter du øverst risikerer du at det renner og du får stygge striper nedover langs veggen. La blandingen virke som anvist på pakken – fem til ti minutter – og skyll av.

- Om det er veldig skittent, bruker du en vaskekost og skrubber før du skyller av. Når du skyller, for eksempel med hageslangen, skyller du ovenfra og ned, sier Bryng.

Pass også på å holde hele veggen fuktig mens du holder på. Husk å være forsiktig med å få såpeblandingen på vinduer og skyll dem med en gang om du gjør det.

Etter at veggen er vasket, kan det være lurt å behandle med sopp- og algemiddel. Middelet blandes ut med vann som anvist, og sprøytes på veggen. Dette skal ikke skyldes av.

- Det er ikke så dumt å gjøre dette hvert år som del av vasken. Sopp og alger som kommer på utvendige flater kan grave seg inn i malingen og etter hvert inn i treverket, så det er en fin del av en årlig vedlikeholdsvask, påpeker Bryng.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag