Vedlikehold av takrenner

Dette kan føre til at takrennene sprekker - og koste deg dyrt

Har du husket å rense takrennene?

VEDLIKEHOLD: Takrennene bør renses for løv og kvister før vinteren, ellers kan de fryse i stykker.

VEDLIKEHOLD: Takrennene bør renses for løv og kvister før vinteren, ellers kan de fryse i stykker. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Publisert Oppdatert
SPREKT: Dette nedløpsrøret har sprekt i løpet av vinteren.

SPREKT: Dette nedløpsrøret har sprekt i løpet av vinteren. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

- Det kan være lurt å fjerne løv i flere omganger, og kanskje spesielt dersom du bor i nærheten av en skog eller har løvfellende trær nær huset ditt, påpeker Bent Sæthre.

Han er styreleder i ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes landsforbund og mener folk kunne blitt flinkere til å vedlikeholde takrennene sine.

- Dårlig vedlikehold kombinert med at takrennene har blitt montert med for lite fall, kan føre til at de sprekker, sier han.

- Jeg bruker å si at du ikke skal montere takrenne i vater, men heller se hvor mye fall du kan ha før det blir iøynefallende. Da er du sikret bra fall, opplyser Sæthre.

Flere sjekkpunkter

Ifølge Jarle Kristiansen, blikkenslager i firmaet Olaf Johansens eftf AS, bør du ha flere punkter på sjekklisten før vinteren.

- Rens takrenner for løv og annet smuss. Bruk gjerne hageslangen etterpå og spyl takrennene rene. Du vil da se om takrennen har riktig fall mot nedløpsrøret og at skjøtene er tette, tipser han.

Han oppfordrer også til å sjekke vulsen (skjøten) på nedløpsrøret for å se at denne er intakt, og at bendene inn mot veggen er tette i skjøtene.

- Sjekk også takfotbeslaget for å konstatere at dette er intakt. Det er beslaget som går under taksten/takbelegget og ned i takrennen.

Kristiansen påpeker dessuten at det er viktig å rense og sjekke takrenner og nedløpsrør to ganger i året; en gang på våren og en gang på høsten.

- Dette vil forlenge levetiden betraktelig og ikke forringe fasaden på grunn av skader som vann kan forårsake, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LØVRIST: Sjekk at det ligger en løvrist over nedløpsrøret. Dette hindrer løvet i å sette seg fast på innsiden av røret.

LØVRIST: Sjekk at det ligger en løvrist over nedløpsrøret. Dette hindrer løvet i å sette seg fast på innsiden av røret. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Sjekk at risten er på plass

En viktig ting du bør sjekke når du først er i gang med takrenne-rensingen, er at det ligger på plass en liten rist som forhindrer at avfall kommer ned i nedløpsrøret. Uten rist, vil løvet kunne feste seg på innsiden av nedløpsrøret og dermed tette røret fullstendig.

MANGE HENVENDELSER: Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If forteller om mange henvendelser hvert år som følge av vannskader ved frost, men mange forsikringssaker grunnet ødelagte takrenner, er det ikke.

MANGE HENVENDELSER: Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If forteller om mange henvendelser hvert år som følge av vannskader ved frost, men mange forsikringssaker grunnet ødelagte takrenner, er det ikke. Foto: Foto: If

Det er mulig å fjerne den nederste delen av takrennen slik at du ved hjelp av hendene eller eventuelt en kost eller rive kan få ut det som sitter fast i røret.

Kjøp en takrennerenser

Dersom det er vanskelig å komme til oppe i takrennene på huset ditt, er det mulig å kjøpe redskaper som gjør jobben enklere. En takrenne-renser har et teleskopskaft som kan gjøres flere meter langt. På den måten går det an å stå på bakken og rense takrennene for løv og kvister, uten å måtte klatre opp på en stige. Dette avhenger selvsagt av hvor høyt huset ditt er.

Takrenne-rensere kan du få i ulike prisklasser, helt ned i 99 kroner (Jula) og opp i 659 kroner (Felleskjøpet).

Ikke mange forsikringssaker

Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If, forteller at ødelagte takrenner ikke er det som fører til de store vannskadene eller forsikringssakene.

- I enkelte tilfeller kan sprukne takrenner føre til at det kommer noe vann inn i bygningskroppen, men en stor del av vann- og frostskadesakene, er det ikke, sier han.

For øvrig peker blikkenslagerne Kristiansen og Sæthre på at reparasjon av et dreneringssystem kan bli en riktig så kostbar affære.

Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag