Vasking hjemme

Kjerringrådene for vask som faktisk funker

Slik får du et rent hjem – uten bruk av kjemikalier!

EFFEKTIVT FRA KJØKKENET: Mye av det du finner i kjøkkenskapene, kan brukes til å rengjøre huset. Effektive flekkfjernere er eddik, sitron, natron, bakepulver og salt.
EFFEKTIVT FRA KJØKKENET: Mye av det du finner i kjøkkenskapene, kan brukes til å rengjøre huset. Effektive flekkfjernere er eddik, sitron, natron, bakepulver og salt. Foto: Istock
Sist oppdatert

Kjerringråd er knep og triks basert på lang erfaring gjennom mange generasjoner. Produktene vi bruker når vi rengjør hjemme, kan også bidra til et sunt inneklima og å spare miljøet.

Det er den siste tiden blitt svært populært å holde seg til naturlige rengjøringsmidler når det skal gjøres rent hjemme. Mye av det du finner i kjøkkenskapet, kan derfor brukes til å rengjøre de fleste steder i huset.

Du visste kanskje ikke at produkter som salt, eddik, sitron, natron og bakepulver – gjerne i kombinasjon – tar de aller fleste flekker som rust, kalk og fettflekker?

Så finn frem disse produktene som oftest står rett foran nesen på deg, neste gang du skal gjøre rent – enten om det er på kjøkkenet, i stuen, vaskerommet eller på badet!

Kristin Jøtun er utdannet faglærer fra Statens Husstellærerhøgskole og spesialist på rengjøring. I tillegg har hun eksamen i oppvask!

Nå deler hun sin kunnskap innenfor kjerringråd for rengjøring i denne artikkelen.

Hverdagskjemi

RENGJØRINGSEKSPERT: Kristin Jøtun har delt sine beste kjerringråd for vasking hjemme.
RENGJØRINGSEKSPERT: Kristin Jøtun har delt sine beste kjerringråd for vasking hjemme. Foto: Kim Holthe

Det kan bli skikkelig fart i rengjøringen når du for eksempel blander eddik og bakepulver. Når disse to hverdagsproduktene blandes, dannes det karbondioksid, som mekanisk påvirker smuss, og som gir midlet ekstra styrke til å fjerne flekkene.

Det er fordi eddik er en svak syre som er best på kalkholdig smuss, mens natron, som er basisk, er best på fet smuss. De aller fleste flekker og skitt fjernes ved bruk av disse enkle rådene.

Men skulle det til formodning ikke hjelpe, kan det være at det rett og slett må litt sterkere «lut» til, og at du er nødt til å benytte kjemikalier og litt sterkere vaskemidler enn natron, bakepulver, eddik eller sitron.

Kjøkken

1. Kjøkkenfilter

Eksperten: Kristin Jøtun

  • Er utdannet faglærer fra Statens Husstelllærerhøgskole og er spesialist på rengjøring.
  • Har eksamen i oppvask.
  • Driver bloggen husmorlykke.no.

Gjør det enkelt. Sett kjøkkenfiltrene i oppvaskmaskinen, og la dem få en omgang der med oppvaskmiddel for oppvaskmaskiner. Du kan også legge dem i oppvaskkummen med litt Zalo og salmiakk. Men ha det som en vane å lese bruksanvisningen for ventilatoren før vask. Det er nemlig ikke alle filtre som kan vaskes, men som må byttes ut.

2. Fettflekker/fettsprut

Lag en passe tykk pasta med bakepulver og vann. Ha middelet på en klut, gni på flekkene og tørk deretter av med en godt oppvridd klut.

3. Vond lukt i kjøleskapet

Mat som settes inn i kjøleskap, avgir dufter, og noen av disse kan sette seg ekstra godt fast i kjøleskapet. Fjern derfor lukt fra kjøleskap ved å ha litt ren husholdningseddik 7 % på en klut og tørk over hyller og innsiden av døren.

4. Inngrodd kaffekanne

Strø 1–2 ss bakepulver i bunnen og fyll på med varmt vann. La den stå noen minutter og skyll med varmt vann. Er den ekstra skitten, bruk oppvaskbørsten og skyll så ut.

Miljøvennlige rengjøring

Du kan gjøre smarte grep for å rengjøre på en mer miljøvennlig måte.

1. Bruk mikrofiberklut på så mye du kan og begrens vannbruken.

2. Se etter produkter uten oljedamp (VOC og parfyme)

3. Hvis produktet er på sprayflaske, bør du spraye så nærme kluten som mulig for å unngå spraytåke.

Kilde: CityMaid rengjøring

5. Skitne skjærefjøler

Del en sitron og gni sitronen over skjærefjølen. La sitronsaften sitte på noen minutter før du skyller av med rent vann. I tillegg til at det blir rent, avgir det en utrolig deilig frisk duft etterpå.

6. Bakterier

Fjern bakterier på håndtak på kjøleskap, skuffer og skap med å ha litt ren eddik på en flaske og spraye direkte på. Tørk over og skyll kluten i litt rent vann og tørk over. Da fjerner du eventuell eddiklukt.

7. Sure kjøkkenkluter

Skyll opp vaskefiller og kjøkkenkluter i 2–4 ss natron og 1 liter vann, da slipper du vond og sur lukt.

8. Innkokte/brente kjeler

Strø litt bakepulver i bunnen av kjelen og hell på litt vann. Kok opp blandingen og vask med oppvaskbørsten. Skyll med rent vann og tørk med en klut.

9. Vond lukt i søppel­bøtten

Klem saften ut av 1 sitron, tilsett 1–2 ss natron, og la blandingen virke i 10 minutter. Skyll ut med rent vann og la den lufttørke.

10. Skitten mikrobølgeovn

Ha 1/2 liter vann i en bolle, tilsett saften fra 1 sitron og legg skallet i bollen. Sett bollen inn i mikroen og sett den på full effekt i 3 minutter. Vent med å åpne til det har gått 5 minutter. Ta en svamp eller en bløt klut og vask skitten ut.

11. Tett sluk

Tilsett 6 ss bakepulver i 2 dl vann. Hell dette i sluket, tilsett så samme mengde med eddik, cirka 2 dl. Når det slutter å boble, skyller du med lunkent vann til vannet renner raskt unna.

FUNKER STRÅLENDE: Eddik er et vidunderprodukt som kan brukes til så mangt – fra tette sluk til skitne stekeovnsdører.
FUNKER STRÅLENDE: Eddik er et vidunderprodukt som kan brukes til så mangt – fra tette sluk til skitne stekeovnsdører. Foto: Petter Berg

12. Skitten vannkoker

Fyll kjelen med 1 dl 35 % eddik og 4 dl vann. La blandingen stå over natten. Hell ut blandingen og skyll med masse varmt vann.

13. Rengjøring av kaffetrakter

Bland 1 dl eddik 7 % og 4 dl vann i kaffetrakterbeholderen. La eddik og vann traktes igjennom med et filter. Etter at det har gått igjennom trakteren, heller du blandingen ut i vasken og fyller opp beholderen med rent vann og kjører rent vann igjennom, gjerne opptil fire ganger. Etter at du har gjort det, er det bare å trakte seg en god kaffekopp og nyte den, for jeg er sikker på at du kommer til å merke forskjellen.

14. Skittent kjøleskap

Bland ut 2 dl eddik med 2 dl varmt vann og ha det på en sprayflaske. Spray på veggene i kjøleskapet og vask over med en god myk klut. Spray på utsiden og bruk en klut og vask over.

15. Stålprodukter

Ha litt matolje på en tørr klut og poler ståloverflater med kluten. Dette hindrer at det setter seg så lett fettflekker eller skitt på overflatene.

16. Skitten stekeovnsdør

Skitne stekeovnsdører fulle av fett- og matflekker kan fjernes med å spraye på ublandet eddik, 35 %, og la det sitte på i 10–15 minutter. Vask så over med en svamp eller en fuktig klut. Skyll godt med vann etterpå.

Les også: Rent kjøleskap på 20 minutter

17. Skitten stekeovn

Lag en tykk blanding av bakepulver og vann. Smør dette utover veggene og bunnen i stekeovnen. Sett ovnen på 50 grader. Slå av varmen når ovnen er oppnådd ønskede grader og la den avkjøles med døren igjen. Vask deretter ovnen med rent vann og bruk gjerne en mikrofiberklut. Har du pyrolyse, skal du ikke benytte denne måten, men benytt ovnens pyrolyseprogram.

GODT UTSTYR: Noe utstyr bør du ha hjemme, som en god sprayflaske, mikorfiberkluter og en skrubbebørste.
GODT UTSTYR: Noe utstyr bør du ha hjemme, som en god sprayflaske, mikorfiberkluter og en skrubbebørste. Foto: Istock

18. Rens oppvask­maskinen

Oppvaskmaskiner må rengjøres innimellom fordi det bygger seg opp såpe, fett og kalkrester. Hell en kopp, cirka 2 dl eddik 7 %, i bunnen i maskinen. Kjør maskinen på et normalt vaskeprogram, helt tom, og uten annet vaskemiddel enn eddik. Dette kan du gjøre en gang i måneden, spesielt hvis du har hardt vann.

19. Vond lukt av hendene

Løk, hvitløk, fisk og andre matvarer som gir vond lukt på hendene, kan fjernes med å vaske hendene i en blanding av eddik og vann. Skyll hendene godt med rent vann etterpå.

Stinkende hender etter tilberedning av fisk? En inngrodd kaffekanne, eller kaffetrakter og sure kluter kan alt ordnes ved hjelp av disse kjerringrådene.
Stinkende hender etter tilberedning av fisk? En inngrodd kaffekanne, eller kaffetrakter og sure kluter kan alt ordnes ved hjelp av disse kjerringrådene. Foto: Getty Images

Stue

20. Sur lukt i støvsugeren

Støvsug 1 ts med natron, da fjerner du dårlig lukt i støvsugeren.

21. Flekker på gulv

Har du fått svarte flekker på gulvet på grunn av svarte skosåler, kan du enkelt fjerne disse ved å gni dem med et viskelær.

22. Blomster

Tilsett 1 ts med bakepulver i vannet til snittblomstene. Da holder de seg friske lenger.

23. Høyglansede og blanke møbler

Her kan det være lurt å bruke en myk bomullsklut med litt oppvaskmiddel, og ikke bruke mikrofiberkluter ettersom de kan lage små riper på blanke overflater. Ikke bruk mikrofiberkluter eller møbelpolishene på blanke møbler. Bruk heller en myk klut med bivoks og poler dette inn. Voksen både beskytter og gjør det lettere å holde rent.

24. Møbelpolering

Bland 1 ts matolje og ¼ kopp eddik 7 % i en liten flaske. Rist det godt før bruk, tilsett gjerne litt sitronsaft i blandingen. Det gir en god duft og renser også luften. Bruker du ikke opp alt, oppbevar dette kjølig ettersom oljen kan harskne. Spray eller ha blandingen på en klut og poler dette inn i treet. Bruk gjerne en tørr myk klut og poler det blankt.

Les også: Unngå de vanligste tabbene når du skal vaske gulvet

25. Støvete lampeskjermer

Støvsug alltid lampeskjermer fri for støv eller benytt en tørr mikrofiberklut og dra kluten over lampeskjermen.

26. Fettflekker på skinnmøbler

Talkum er pudder som kan fjerne vanskelige fettflekker på skinnmøbler. Tørk først over med en tørr myk klut. Dryss så et godt lag med pudder slik at flekken dekkes. Gni pudderet inn med en ren tannbørste, la det sitte på i minst tre timer. Tørk av med en tørr, ren klut.

27. Stearinlys på tekstiler

Vinteren er høysesong for stearinlys. Men lysene utsettes ofte for trekk og noen stearinlys drypper lett. Har uhellet skjedd, finnes det råd. Putt tekstilen i en bærepose og legg det i fryseren, selv om stearinen har stivnet. Det som skjer, er at stearinen fryser og stivner helt, og da er det bare å plukke av all stearinen med en kniv eller med fingrene når du tar tekstilen ut av fryseren. Men som regel vil det sitte igjen en fettflekk der hvor stearinen satt. Hell da litt oppvaskmiddel eller et flytende vaskemiddel direkte på flekken. Gni forsiktig vaskemidlet inn med baksiden av en skje og la så midlet virke i minst 20 minutter. Skyll så tekstilen godt under rennende, varmt vann og vask deretter etter vaskeanvisningen på tekstilen. Gjenta behandlingen om du ser at fettflekken ikke har forsvunnet.

OBS! Tidligere anbefalte en å bruke strykejern med trekkpapir. I dag tror jeg ikke en får tak i trekkpapir, og det anbefales heller ikke å benytte strykejern fordi fettet trekker inn i fibrene og det er vanskeligere å få bort flekken da.

28. Skitne gulvteppe og sofaputer

I stedet for å kjøpe tepperens, prøv dette først: Strø potetmel på det tørre teppet eller sofaputene og støvsug deretter opp både potetmel og smusset. Eventuelle flekker vil følge med inn i støvsugeren og bli borte. Hvis det fortsatt er stygge flekker på tekstilen, kan du lage en svak salmiakkløsning, 2–4 ss salmiakk til 1 liter lunkent vann. Bruker du for varmt vann, vil dampen fra salmiakken kunne irritere øyne og luftveier, så la det stå litt før du bruker det og bruk heller bare lunkent vann. Dypp en klut i løsningen, og dra over teppet eller sofaputene og gni lett på de vanskelige flekkene. Skyll kluten godt opp i rent vann og nøytraliser med å dra kluten over stoffet. Gjør dette noen ganger.

29. Hvite ringer på bord

Lag en blanding med like deler eddik 37 % og matolje. Dypp en klut i blandingen og gni på flekken i treets retning og hold på til ringen er forsvunnet.

30. Vond lukt i rommet

Ha ren eddik 7 % i en liten skål og sett den ut i rommet. Den skjemmende lukten vil forsvinne etter kort tid.

31. Ønsker du skinnende linoleumsgulv?

Ha 1 dl eddik 7 % i 1 liter vann. Vask over gulvene dine med en mopp dyppet i denne løsningen. Skyll opp moppen i en løsning med 1 liter vann og 1 dl skummet melk. Melken vil polere gulvet og få gulvet til å skinne.

32. Vindusvask med eddik

Fyll en sprayflaske med halvparten eddik og halvparten vann. Spray på vinduene og vask med en klut eller en vindusvasker. Skyll med rent vann og poler gjerne over med gammelt avispapir eller en mikrofiberklut.

33. Fjerne sot på glasset i peisen

Ha litt grønnsåpe på en godt oppvridd klut. Smør grønnsåpen inn og la det virke noen minutter. Vask av med varmt vann. Du kan også fjerne dette ved å fukte et avispapir og krølle det sammen. Dypp papiret forsiktig i asken i ovnen. Gni så papiret mot glasset med askesiden inn mot glasset. Gjenta til du har fjernet all sot på glassene. Tørk til slutt over med et rent papir.

34. Sølvbestikk

Rens av sølv som bestikk og sølvsmykker. Legg et flak med aluminiumsfolie i bunnen av oppvaskkummen og tilsett tre spiseskjeer med bakepulver. La det ligge cirka 30 minutter. Skyll det i kaldt vann og tørk med en tørr klut. NB! Er sølvet opprinnelig oksidert, anbefales ikke denne måten å gjøre det på. Da er det best å benytte sølvpussemiddel og klut.

Les også: Slik rengjør du teflonpannen

BAKEPULVER: Bakepulveret kan være et godt hjelpemiddel når dy skal rense sølvbestikket.
BAKEPULVER: Bakepulveret kan være et godt hjelpemiddel når dy skal rense sølvbestikket. Foto: Petter Berg

35. Riper på porselen/glass

Du kan lett fjerne stygge riper på porselenet eller glass ved å påfør litt tannkrem uten slipemidler og polere det godt inn med en bløt klut. Vask og skyll det av med rent vann.

Våtrom

36. Muggflekker på klær

Bland ut 1 ts. salt i litt vann og stryk det på flekken eller flekkene. Når flekken er tørket, kan tøyet vaskes på vanlig måte.

37. Mugg på silikon/fliser

Mugg kan være vanskelig å bli kvitt når det først har dukket opp, men mist ikke motet. Press 3–4 sitroner og hell den friske sitronjuicen på muggflekken. La sitte på i 5–10 minutter og skrubb så med en grov børste.

39. Belegg i toalettet

Kan fjernes med både eddik, sitronsyre eller cola.

– Eddik: Hell en god slump med eddik i doskålen og la det stå. For å øke effekten, kan du ha litt flytende oppvaskmiddel sammen med eddiken. La det stå en stund og gi syren tid til å løse opp avleiringene. Bruk dobørsten og skrubb godt.

– Cola: Hell en ½ flaske cola (eller annen brus) eller 1 boks brus i skålen. La det virke 1 time og skrubb det bort med toalettbørsten. Skyll ned en eller to ganger med vann.

– Sitronsyre: Hell to poser sitronsyre i skålen, la pulveret virke natten over. Vask deretter med dobørste.

40. Kalkbelegg

Når vi dusjer, danner det seg kalksåpe i dusjen av rester av såpe, hudfett og vann. For å fjerne dette enkelt, hell eddik på en spruteflaske, bland dette med vann og spray på. La middelet virke i cirka 10 minutter. Gni gjerne med en myk klut på de stedene alt ikke er blitt borte. Skyll godt med varmt vann, og bruk gjerne en nal og dra av vannet. Ønsker du å forebygge dette, kan det være lurt å veksle mellom basiske og sure rengjøringsmidler ettersom bakterier kan tilpasse seg både en basisk eller en sur tilstand. Så bruk gjerne basiske løsninger den ene uken og så sure løsninger den andre. Så blir ikke smusset borte med eddik, kan det være at du må ty til basisk som natron. Lag en tykk paste av natron og vann og smør på belegget. La det virke noen minutter, og gni litt på smusset før du skyller av.

Les også: Plumbo-tabbene som kan gi deg tette rør

I STEDET FOR TØYMYKNER: Sitron og eddik kan brukes i stedet for tøymykner når du vasker klær.
I STEDET FOR TØYMYKNER: Sitron og eddik kan brukes i stedet for tøymykner når du vasker klær. Foto: Yay Images

41. Tøyvask og tøymykner

Hell cirka 1 dl med eddik 7 % og 1 ss sitronsaft der tøymykneren pleier å være. Da blandes det med det siste skyllevannet og holder tøyet mykt. I tillegg bevarer det fargene på tekstilene.

Mikrofiberkluter

En mikrofiberklut eller -mopp er statisk og virker som en støvmagnet.

Fibrene er så små at de kommer helt ned i ujevne overflater og drar med seg det som finnes av smuss og støv.

Mikrofiberklutene virker som en skarp kniv som skjærer fettflekkene og suger dem opp.

Mikrofiberkluter eller -mopper passer godt til de fleste overflater, men de er mindre egnet til blant annet linoleum, oljede tregulv og emaljerte overflater.

Pass på å benytte hansker når du vasker med mikrofiberkluter da de har lett for å trekke til seg hudfettet og gjøre at huden blir tørr.

42. Skitne fuger

Alle som har flisgulv på badet, kjenner til utfordringen med å få fugene rene. Også her skal cola kunne gjøre susen. Ved å helle brus på den skitne fugemassen og la det trekke noen minutter før du vasker, skal det være enklere å få bort skitten.

43. Vask av dusjhode og slange

Noen bakterier, som for eksempel legionellabakterien liker seg godt i stillestående vann. Derfor bør du rengjøre dusjhodet og slangen en gang iblant, og gjerne fire ganger i året. For å være helt sikker på at du fjerner både bakterier og kalkbelegg, bør du skru av slangen og dusjhode og legg det i en bøtte med 5 liter varmt vann hvor du tilfører et par korker med husholdningsklor (Klorin) i bøtten. Ønsker du ikke å benytte Klorin, kan du tilsette 5 dl eddik i cirka 2 liter vann. La det ligge i minst 30 minutter før det skylles med ekstra godt rennende vann og henges opp igjen.

44. Nye håndklær/ sengetøy i bomull

Nye håndklær og sengetøy inneholder en del kjemikalier og skal alltid innom vaskemaskinen en tur før bruk. Vask tøyet og håndklærne med vanlig vaskemiddel og tilsett 1 dl eddik i tøymykner-beholderen. Da vil tekstilene slutte å avgi farge og fargene vil beholdes lenger.

Les også: Slik får du orden i klesvask-kaoset

MOT RUST: Cola kan gnis på rustflekker og tar flekkene raskt og ufarlig.
MOT RUST: Cola kan gnis på rustflekker og tar flekkene raskt og ufarlig. Foto: Petter Berg

45. Rustflekker

Det vanligste å bruke på rustflekker er oksalsyre, men det er ikke alltid like enkelt å finne produktet når du skulle trenge det. Derfor kan du forsøke deg på å dyppe en svamp i cola og gni så på rustflekken. Cola inneholder fosforsyre og tar flekkene både raskt og ufarlig. Du kan også prøve cola på rustflekker på tekstiler. La det ligge på flekken noen minutter for så å skylle godt med varmt vann. Vask deretter tøyet etter anvisning på tekstilen.

46. Blodflekker

Blodflekker blir til rust om det benyttes varmt vann når de skal fjernes. Blod inneholder nemlig proteiner som koaguler om de utsettes for varmt vann. Så bløtlegg alltid blodflekker i kaldt vann før du vasker det etter anvisning på tøyet eller tekstilen.

Lesernes kjerringråd

Sotet ovnsdør

Hvis ovnsdøren blir sotet, og en ikke klarer å se igjennom, kan dette lett fjernes. 1 stk. tom sprayflaske med vann, og 1 oppvask tablett (bruk lunket vann). Rist så det blandes. Spray på glasset og la det virke en stund. Tørk av med papir.

- Anita

Flekkfjerner

Ta Zalo på vinflekker, blåbærflekker og pastasausflekker på klær, og legg klærne i kaldt vann over natten. Putt så klærne i vaskemaskinen etter angitt vaskeprogram på klærne. Etter vask er flekkene borte. Slår aldri feil. Fjerner også forskjellige oljer.

Gode erfaringer!

Norsk ukeblad brukte Facebook for å spørre følgerne sine om de hadde noen kjerringråd de vet fungerer bra. De fikk mange svar, og her er et knippe.

- Ann Karin

Skitten TV-kanne

Hvis TV-kannen eller termosen er blitt svart inni, del opp en halv oppvaskmaskintablett og ha på varmt vann. La stå natten over. Gjenta ved behov.

- Emmy

Ren mikro

Sett en skål med eddikvann i mikroen i et par minutter på full effekt. Tørk av med en klut etterpå.

- Linda Marie

Blanke glass

Bruk eddik i oppvaskmaskin for å få blanke glass. Funker godt.

- Kristin Anita

Tannbørsten

Ikke kast tannbørsten om den er slitt,
du et hendig redskap i den er gitt,
alle smale sprekker man vil ha rene,
de blir med tannbørsten gnistrende pene,
rundt doskåla, vasken, lister i dusjen,
den blir jo ofte litt støvet og «gursjen»
Men tannbørsten, ja, den kommer til,
og mot miljøet man jo er snill,
for da blir det benyttet i stedet for kast,
gjenbruk, det er slett ingen last!

- Morten

Universalmiddel

Bruker eddik og vann på sprayflaske over alt (nesten), spesielt på komfyrtoppen.

- Solveig

Tette sluk

Eddik og bakepulver er effektivt til å åpne tette sluk.

- Åse Marie

Rene vinduer

Å vaske vinduer med skyllemiddel, lærte jeg for kort tid siden. 1 kork til en bøtte vann. Bruk en våt fille først, og så en fuktig vindusklut. Funker veldig bra.
- Sissel

Nylonvask

Enkelt og greit; nylonvask til både vask av speil og vask av flisene på badet.

- Wasima

Svetteflekker

For å fjerne lukt og gule deo/svetteflekker fra tøy, bruker man hvit eddik i en bøtte med varmt vann. Vask så i maskin eller for hånd.

- Karoline

Godlukt

Putt vaniljesukker i støvsugerposen og hjemmet ditt dufter nydelig lenge etterpå.

- Barbro Anita

Bakepulver

Bakepulver er genialt til det meste! Rens av kaffetrakteren går som en lek, det samme med belegget i termosen, eller blomstervasene. Slå på litt varmt vann og bakepulver, og la det godtgjøre seg en liten stund. Gnistrende rent resultat!

- Morten

Rent sluk

Mitt beste råd går på sluket der hjemme,
når det slår opp en dunst så man nesa vil gjemme,
spesielt om man reiser bort en stund,
lukt for tørre sluk føles ikke sunn,
men slå i en klunk med matolje her,
da legger det seg en tynn film der,
slik at drittlukta ikke jobber seg opp,
jeg bruker det jevnlig,
- det funker helt topp!

- Harriet

Stekeovnene

Elsker natron og bakepulver som skuremiddel og rensemiddel. Ingen sak å rengjøre stekeovnen med det, sammen med varmt vann. Naturlig og uten skadelige damper.

- Bente Elise

Dusjen

Til dusjveggene bruker jeg en blanding av Zalo og eddik 7 %.

- Anne

Fiskelukt

Lukter stekepannen fisk? Hiv litt kaffegrut og vann i den og kok opp, så forsvinner fiskelukten!

- Ella

Brent kjele

Bruk natron og vann i en kjele som har brent bunn. La det stå noen timer/over natten, så blir kjelen så god som ny.

- Silje

Skitten kaffekanne

Bakepulver i kaffekanner renser bort plakk.

- Beate

Sitronsyre

Bruker en pakke sitronsyre i vaskemaskinen når jeg vasker hvite klær.

- Hanne

Skyllemiddel

Bruk eddik som skyllemiddel i stedet for alt med kjemikalier i. Billig og allergivennlig!

- Anita

Sølvpuss

Har du ikke noe å pusse sølv med, bruk tannkrem.

- Bjørg

Rene gryter

Fastbrent melk og lignende i gryter kokes ut med vann og litt bakepulver.

- Synnøve

Kalkflekker

Eddik og Zalo blandes og helles over i en sprayflaske. Veldig effektiv mot kalkflekker i dusjen.

- Frida

Vond lukt

Rens vaskemaskin med eddik om den lukter vondt, klær med vond lukt kan også vaskes med eddik.

- Kristine

Kilder: Kristin Jøtun, Ren Kunnskap, Lilleborg, Bånn i bøtta, Store Norske, Plusstid og NKS-forlaget.

Denne saken ble første gang publisert 30/03 2020, og sist oppdatert 04/10 2023.

Les også