Hvordan bli kvitt bananfluer

Triksene for å bli kvitt fruktfluer

Sjekk de forskjellige fellene.

Publisert Oppdatert

Det er sjeldent farlig å ha småkryp og insekter i huset. Likevel syns mange av oss at det er ganske ekkelt.

Vi har også skrevet om hvordan man får vekk edderkopper og veggedyr fra hjemmet. Et annet vanlig, og ofte uønsket, insekt er bananfluen. Det enkleste er å lage feller som vi beskriver her.

Fluefangerne vi har laget i videoen er hentet fra nettstedet Everyday Roots.

Bananflue felle

1) Eddikfelle

 • En krukke
 • En trakt (du kan lage en av papir)
 • Eplesidereddik, cirka en desiliter
 • En dråpe oppvasksåpe
 • Råtten frukt eller bær

Varm eddiken og hell i krukken. Det trenger bare være dypt nok til at fluene drukner. Hell oppi en dråpe oppvasksåpe. Denne vil gjøre at fluene setter seg fast i væsken. Sett trakten oppi. Denne gjør at det blir vanskeligere for fluene å finne veien ut igjen.

2) Melkefelle

 • Melk
 • Pepper
 • Sukker
 • Skåler

Bland ingrediensene i en liten kjele og varm i cirka ti minutter. Hell miksturen i små skåler og sett rundt omkring i huset. Ifølge Everyday Roots vil fluene raskt tiltrekkes denne blandingen, men du kan alltids legge til en dråpe såpe hvis de ikke drukner.

3. Fruktfelle

 • En krukke
 • Råtten frukt eller bær
 • Plastfolie
 • Tannpirker

Legg råtnende frukt i bunnen av krukken og dekk den med plastfolie. Du kan også sikre folien med gummistrikk. Stikk hull i folien med tannpirker og sett flere slike feller på strategiske plasser i huset. Fluene skal fly ned i krukken uten å komme seg ut. Når du syns det er nok fluer dynker du krukken i varmt såpevann og lar det ligge der i ti minutter, for å sikre at de dør. Gjenta prosessen flere ganger.

BANANFLUE: Slik ser en fruktflue, eller bananflue, ut. Den heter egentlig Drosophila funebris.
BANANFLUE: Slik ser en fruktflue, eller bananflue, ut. Den heter egentlig Drosophila funebris. Foto: ILLUSTRASJON: Hallvard Elven © Folkehelseinstituttet

Bananflue = fruktflue

- De kalles både eddikfluer og bananfluer, med det offisielle navnet er fruktfluer. Det finnes rundt 3800 arter i verden. Av disse finnes rundt 80 i Skandinavia og våre nærområder. Bare syv, alle i slekten Drosophila, opptrer jevnlig innendørs i Norge, forteller forsker på avdeling for skadedyrkontroll, Bjørn Arne Rukke, ved Folkehelseinstituttet.

Fluene kommer inn i hjemmene våre ved at de enten flyr inn eller følger med frukt, tomflasker eller annet der fruktflueegg eller –larver finnes.

- Larvene lever i gjærende emner som er i ferd med å brytes ned, for eksempel råtnende frukt eller skvetter av øl og vin. Det viktigste er å bekjempe larvene for å forhindre at de blir mange. Det kan eskalere ganske fort siden en voksen hunn kan legge flere hundre egg, sier Rukke.

Fruktfluer eller eddikfluer er små til å være fluer, bare 2 - 4 milimeter lange.

De er gulbrune med røde øyne, eller noe mer brunlig.

Formeringsevnen er rask. En hunn kan legge flere hundre egg som klekkes ut etter bare én til to dager.

Fluene har en langsom flukt. Ofte henger de nesten stille i luften, eller svever bare sakte rundt omkring.

Fjern tomflaskene før ferien

Tomemballasje med rester av brus, øl og vin og gammel frukt er typiske steder de trives.

- Hvis en gravid fruktfruehunn får legge egg hjemme hos deg kan det gå mindre enn 20 dager før fluer fra disse eggene også kan reprodusere, og hver hunn kan legge en god del egg. Har du organisk avfall stående mens du er borte på ferie kan det bli ganske mange til slutt.

Før du reiser på ferie bør du derfor være påpasselig med å fjerne matrester, tomflasker og frukt fra kjøkkenet.

Heldigvis finnes det også løsninger for å bli kvitt fluene også, hvis det skulle dukke opp en liten sverm på kjøkkenet.

Bli kvitt bananfluer

Det viktigste er å fjerne næringskildene deres med en gang. Ta ut søpla oftere enn vanlig.

- Poenget er å hindre at eggene får sjanse til å utvikle seg til voksne fluer, som tar 10-15 dager fra eggene blir lagt. På den måten bryter du livssyklusen deres, sier Rukke.

Pass på å ikke ha frukt stående fremme, hold kjøkkenbenken ren og tøm organisk avfall oftere enn ellers.

Husk at du også må være tålmodig.

- Det kan ta litt tid å bli kvitt dem. Voksne fruktfluer kan leve opp mot to måneder.

Sukker og gjæring

I tillegg finnes det diverse feller man kan lage for å tiltrekke seg fluene. Ifølge forskeren vil ulike typer råtnende frukt og drikke kunne gjøre nytten som lokkemiddel.

- Fruktfluene skiller nok ikke på smaken. De tiltrekkes av gjæringsprodukter som eddik og alkohol. Øl, frukt, vinrester og eddik er gode eksempler på ting de vil fly mot.

Det viktigste er å hindre fluene fra å fly ut igjen av fellen. De vil legge egg, og du må sørge for at disse ikke får utvikle seg videre.

Det går også an å forsøke å støvsuge bort fluene, men ifølge forskeren er dette neppe særlig effektivt.

Folkehelseinstituttet anbefaler ikke å bruke insektsmidler mot fruktfluer i private hjem.

Fine fruktfluer?

Ifølge Rukke bor ikke fruktfluene i potteplantene, slik mange tror. Dette er en type mygg som heter hærmygg.

Fruktfluene er gulbrune til mørkebrune, og har gjerne røde øyne. De er viktige som nedbrytere og næring for andre dyr, så husk for all del at fruktfluene også har positive egenskaper.

- Fruktfluene får et dårlig rykte fordi de er så lette å få hjemme, men de er utrolig viktige i forskningssammenheng. De var blant annet de første organismene man sendte i verdensrommet, legger forskeren til.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning