husmaling

Akrylmaling eller oljemaling til husets fasade?

En guide til utemalingen du bør velge.

HUSMALING: Akrylmaling, alkydmaling, hydbridmaling, beis eller lakk til husets fasade?
HUSMALING: Akrylmaling, alkydmaling, hydbridmaling, beis eller lakk til husets fasade? Foto: Ifi.no
Publisert Oppdatert

Skal du male husets fasade? Da er det to spørsmål du bør finne svaret på; hvorfor skal du male, og hvilket resultat ønsker du?

En overflatebehandling gir trevirket ønsket farge og utseende, og beskytter i tillegg treoverflaten mot ytre påkjenninger. Der du kjøper utemaling finnes en lang rekke ulike produkter som kan brukes på trefasader - selvsagt i ulike prisklasser. Hvilken du bør velge avhenger, som tidligere nevnt, både av hvorfor du maler og hvilket resultat du ønsker, ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør, ifi.no.

Pris på husmaling

Akrylmaling, alkydmalinger og hybridmalinger

Gode akrylmalinger

- Perfekt Akrylat, Beckers
- One, Nordsjö
- Optimal Jotun
- 100 Aqua, Flügger

Gode alkydmalinger

- Drygolin oljemaling, Joutun
- Utendørsmaling, Bergen Malingfabrikk
- Tinova Dekkende, Nordsjö
- 99 Classic, Flügger
- Butinox Oljemaling, Scanox

Gode hybridmalinger

- Ultimat, Jotun
- Butinox Futura Maling, Scanox
- Tinova V Premium, Nordsjö
- 99 Aqua, Flügger
- Mesternes husmaling, Drywood

Ifølge ifi.no trengs det ofte to strøk med en kvalitetsmaling dersom du skal bytte farge på huset, eller hvis den gamle malingsfilmen flasser. Dersom den gamle malingen sitter godt på fasaden, men ser blek og skjoldete ut, kan det holde med ett strøk for å gi et helt nymalt utseende.

Men, hva med prisen for å male huset utvendig? Malermester og teknisk sjef i Nordsjö, Trond Riise, sier til ifi.no at det er en sammenheng mellom pris og kvalitet hvorvidt gjelder malingsprodukter.

- Best mulig sluttresultat oppnår du med gode produkter fra noen av de viktigste og mest kjente leverandørene, sier Riise.

Guide til riktig husmaling

AKRYLMALING: Akrylmalingenes egenskaper er godt dokumenterte: de tørker raskt, er fleksible slik at de ikke sprekker opp, de holder farge og glans lenge og er lette å arbeide med.
AKRYLMALING: Akrylmalingenes egenskaper er godt dokumenterte: de tørker raskt, er fleksible slik at de ikke sprekker opp, de holder farge og glans lenge og er lette å arbeide med. Foto: FOTO: Ifi.no/Frode Larsen

Hvilken kvalitet og egenskaper malingen har, avgjøres langt på vei av hvilke komponenter malingen er bygd opp av. I hovedsak er det bindemiddelet som styrer malingens egenskaper, som holder den sammen, og som får den til å hefte til underlaget. Det er også bindemiddelet som gir malingens typebenevning; akrylmaling, oljemaling eller hybridmaling, for eksempel.

Her er en guide til de ulike malingstypene, som hjelper deg til å finne en maling som møter dine krav.

Les også: Slik vasker du huset utvendig

Akrylmaling

Akrylmaling har mange gode egenskaper og er miljøvennlig fordi den bare tynnes med vann. Den holder særdeles godt på farge og glans, og malingen hverken falmer eller kritter. Den malte flaten angripes i liten grad av sopp og grønske, og gulner heller ikke over tid.

Akrylmalingen tørker raskt og dekker godt - spesielt viktig er dette på utsatte steder som kanter og hjørner. Den er lett å stryke utover uten at den drypper eller renner, og ved optimale forhold kan to strøk påføres etter få timer, som resulterer i at malearbeidet kan gå raskt.

- Fordi akrylmalingen tørker raskt er den mindre utsatt for solblæring og duggmatning. Den tørre malingsfilmen er fleksibel og føyelig og vil derfor ikke sprekke opp dersom treverket krymper grunnet uttørking, sier malermester og teknisk sjef i Beckers, Chresten Nielsen, til ifi.no.

Verdt å nevne er det også at akrylmalinger gir fasader med avdempet glans, som er spesielt bra ved valg av helt lyse kulører. Kombinasjonen av blank maling og en lys farge kan være vanskelig å se på i sterk sol.

Les også: Slik maler du huset riktig (video)

Alkydmaling

Den fremste fordelen med alkydmaling er at den trenger noe inn i treverket og beskytter svært godt mot fuktinntrengning. Alkydholdig maling gir også en blankere overflate med bedre utflyt og færre penselstriper sammenliknet med akrylprodukter. I tillegg; god inntrengning og tilsetningsstoffer beskytter treverket.

ALKYDMALING: Rene alkydmalinger må vedlikeholdsmales hyppigere enn akryler og hybridmalinger. Til gjengjeld er de rimeligere.
ALKYDMALING: Rene alkydmalinger må vedlikeholdsmales hyppigere enn akryler og hybridmalinger. Til gjengjeld er de rimeligere. Foto: FOTO: Ifi.no/Espen Grønli

Malingsfilmen blir med årene sprøere og kan etter hvert få sprekker. En svakhet med rene alkydmalinger er at de mattes med tiden og at overflaten eroderer og malingen forvitrer. Alkydmalinger tåler imidlertid vær og vind vesentlig bedre enn det eksempelvis linoljemalinger gjør, og er tilsatt midler som forhindrer begroing av mugg- og svertesopp.

Rene alkydmalinger må vedlikeholdsmales hyppigere enn akryl- og hybridmalinger. Til gjengjeld er de rimeligere.

- Dersom du skal male ett strøk for å friske opp farge og glans, er alkydmaling et godt alternativ. En ulempe er at sterk sol på halvtørr maling kan gi skinntørring og solblærer, og at det kan dannes matte flekker dersom malingen ikke er helt tørr før den utsettes for fukt, sier malermester i Jotun, Erik Bryng, til ifi.no.

Hybridmaling

Råd ved utendørs maling:

- Underlaget må være tørt.

- Unngå å male/beise i fuktig vær og sterkt solskinn.

- Begynn med vest- og nordvendte vegger om morgenen, og følg om mulig etter sola rundt huset.

- Mal/beis veggen ovenfra og ned. Ved beising påføres beisen panelbordet "vått i vått" i hele panelbordets lengde for å unngå skjemmende skjøter.

- Ved bruk av akrylprodukter bør temperaturen være over 8 °C ved påføring. Lagringstemperaturen må være over 0 °C, da produktene ikke tåler frost. Alkydproduktene kan teoretisk påføres ved kuldegrader. Det anbefales ikke, da fuktighet i trevirkets overflate er frosset, slik at vedheften av overflatebehandlingen kan påvirkes.

- Pensler som har vært brukt til olje-/alkydprodukter, rengjøres i white-spirit. Pensler brukt i vanntynnede produkter, rengjøres i vann. Rengjøringen må gjøres før malingen har tørket.

(treteknisk.no)

Hybridmaling er det beste fra akryl og alkyd i én og samme boks. Den består av en blanding mellom alkyder og akryler, og kombinerer de beste egenskapene fra bindemiddeltypene. Alkydbindemidlene bidrar med god beskyttelse mot fuktinntrenging og gir en fin glans, mens akrylen gir værbestandighet, god farge- og glansholdbarhet, samt gode påføringsegenskaper. Malingen blir vannavvisende og står godt mot regn, solens UV-stråler, kulde og forurensninger.

Hybridmalinger tørker raskt og er lette å påføre i jevne strøk uten striper og sig. Malingen tynnes med vann og er miljøvennlig, og hefter dessuten godt til underlaget. Under gode forhold kan hybridmalingen påføres i to strøk på samme dag, og den tilsettes også fungicider som motvirker vekst av svertesopp og alger på overflaten.

- Hybridmalinger er ofte de beste malingsproduktene med lengst vedlikeholdsintervall, sier Bryng til ifi.no.

Les også: Slik bør du rense takrennene

Beis og lakk

Klare (upigmenterte) behandlinger som olje og lakk beskytter ikke mot lysnedbryting. En viss beskyttelse kan oppnås ved tilsetning av UV-absorbere, men effekten blir likevel ikke så god som for pigmenterte systemer. Treteknisk.no fraråder å bruke klar behandling utendørs.

Transparente behandlinger som oljebeis, emulsjonsbeis og tjærebeis gir et ganske tynt beskyttelsessjikt. Produktene har transparent pigmentering, slik at treets struktur og mønster forblir synlig. Dekkbeis er dekkende, men overflatestrukturen kommer likevel noe frem. Maling påføres imidlertid i tykkere sjikt og skjuler trestrukturen i større grad.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning