husfarger

Slik velger du farge på huset

Male huset hvitt? Eller hva med grå maling? Slik avgjør du husets farge.

HUSFARGER: Å velge farge på huset kan være utfordrende. Her får du tipsene som hjelper deg å bestemme om du vil ha gult eller blått hus. FOTO: Getty Images.

HUSFARGER: Å velge farge på huset kan være utfordrende. Her får du tipsene som hjelper deg å bestemme om du vil ha gult eller blått hus. FOTO: Getty Images.

Publisert Oppdatert

Å male huset betyr grundig forarbeid og riktig påføring, men det hjelper lite hvis fargen er feil.

Det betyr at du bør se huset i sammenheng med nabohusene og terrenget.

Blått hus?

- Ikke blått, det fungerer aldri, og har du et gammelt hus så styr unna den snille bløtkakestilen, sier Erlend Haffner, arkitekt hos Fantastic Norway.

Han mener det er fort gjort å safe med hvitt og lyse toner, men da skal man vite at folk gjorde mye dristigere fargevalg tidligere.

- Det kan også være smart å holde seg innenfor tre farger. En hovedfarge, en til staffasjen med litt kontrast, og en kraftig farge gjerne på døren.

Farger til husmaling

I tettbebygde strøk vil naboen se huset ditt oftere enn du selv, og det er viktig at fargene ikke slår hverandre i hjel. Velg farge med lignende lys/mørk-kontrast, ton-i-ton-farger eller nyanselike farger.

- Husets omgivelser er det viktigste og sterkeste elementet ved valg av farge, sier Lisbeth Larsen, fargesjef i Jotun.

- I skogen og ved kraftig vegetasjon passer en varm fargeskala godt. I åpne landskap og ved sjøen tåler huset en kjøligere fargeskala, forklarer hun.

Ta hensyn til at på et hus omgitt av skog, vil begroing synes raskere på lyse fasader. Er huset nabo med en trafikkert vei, synes forurensninger og trafikkstøv godt på lyse vegger, informerer Larsen.

Maling på inngangsdøren

På inngangsdøren kan man gjerne kan være litt mer dristig i fargevalget. Ved å sette farge på døren gjør du det også enkelt å finne riktig vei inn.

Listverk, hjørnebord, vannbrett og utsmykninger kalles staffasje. Bruker du samme farge her som på kledningen ellers kamufleres staffasjen. Bruker du en kontrast, enten i lys/mørke eller farge, fremheves den.

Vinduer

Med hvit omramming på vinduene fremheves de og ser større ut. Males karmer, ramtre og eventuelle sprosser i samme farge som fasaden, ser vinduene mindre ut. Treverket som rammer inn vinduene bør ha samme farge som øvrig staffasje.

Grunnmur

Velg en annen farge til grunnmuren enn til huset. Helt hvite grunnmurer markerer seg veldig og kan fort se for lette ut, mens en mørkere grunnmur kan gi huset en god bakkekontakt

Test ut fargen

Det er nær sagt umulig å danne seg et inntrykk av hvordan fargen vil se ut på huset ditt uten å teste rett på veggen.

Lag det som heter oppstrøksprøver, der du maler to strøk på noen bord, enten rett på veggen eller på løse kledningsbord av samme type. Noen av malingsprodusentene har prøvebokser på en halv liter.

Maling eller beis

- Kort sagt er beis underpigmentert og maling overpigmentert. Det er den viktigste forskjellen, sier malermester Jens Petter Lunde. Det betyr at maling og dekkbeis er dekkende behandlinger, mens beis er transparent og lar underlaget skinne igjennom. Det gir to ganske forskjellige resultater. Har du en ubehandlet fasade betyr det at du må velge type behandling i tillegg til farge, avslutter malermesteren.

Skriftlig kilde: ifi.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag