Bygge terrase

Derfor bør du unngå spiker på terrassen

Dette fester vi med på terrassen.

GODT FESTE: Franske treskruer er en viktig forbindelse når bærebjelker skal festes til veggen og andre grove sammenføyninger. 
Låseskruene brukes ved sammenføyning av planker og bjelker.
GODT FESTE: Franske treskruer er en viktig forbindelse når bærebjelker skal festes til veggen og andre grove sammenføyninger. Låseskruene brukes ved sammenføyning av planker og bjelker. Foto: FOTO: Per Chr. Tellefsen
Publisert Oppdatert

De fleste bruker nå rustbeskyttede eller syrefaste terrasseskruer i stedet for spiker når de snekrer terrasse.

Spiker er enkelt og behagelig lavteknologisk , men har en lei tendens til å jekke seg opp etter sesonger med krymp og svell i treverket.

Bruker du spikerpistol, ev. med kamstift, er det nærmest umulig å løsne bordene i ettertid, uten å ødelegge dem.

Det samme vil gjelde hvis du bruker vridd terrassespiker. Bordene vil nok holde seg i ro, men er umulige å få opp igjen for ev. vedlikehold eller inspeksjon. Når gode batteridriller er blitt allemannseie, er det bare å skaffe seg noen passende skruer og sette i gang.

Skruer

Terrasseskruer, beregnet for 21 eller 28 mm tykke terrassebord, gir gode muligheter for å løsne bordene ved vedlikehold eller bytting.

Skruene er gjenget kun i det området de skal trekke, det vil si i bjelken. Terrasseskruene er selvborende, og skjærer seg pent inn i treverket.

Med elektrisk drill går skrujobben raskt, men pass på å stille momentet slik at ikke skruen forsvinner halvveis inn i bordet.

Treskruer og låseskruer

Franske treskruer er en viktig forbindelse når bærebjelker skal festes til veggen og andre grove sammenføyninger.

Låseskruene brukes ved sammenføyning av planker og bjelker. De har den egenskapen at en del av hodet på skruen er firkantet og konisk, slik at skruen ikke kan vris når den først er slått inn i treverket. Når mutteren strammes, slipper man altså å holde fast skruen eller bolten i den andre enden.

Det betinger at hullet er akkurat passe stort til skruens diameter, slik at hodet skjærer seg ned i treverket. Bruk store skiver.

Torx-skruer

Mange av de profesjonelle aktørene har brukt skruer med torxhode i noen år allerede, og nå ser det ut som hobbysnekkere blir tvunget til å gå over til dette systemet også. Færre og færre jernvarehandlere fører nemlig skruer med tradisjonelle skruehoder.

Torx-skruene er utvilsomt det endelige svaret på ødelagte skruespor. Det skal svært mye til før bitsen glipper. Men på den annen side er du fullstendig hjelpeløs hvis du mister en bit ned i gresset.

I stedet for vanlig spor for skrutrekker eller stjernetrekker, har torx-skruen et innvendig mangetagget spor à la unbrako, men med flere tagger. Det er viktig å sjekke om du har riktig dimensjon på torx-bitsen i verktøykassa før du forlater sivilisasjonen på vei til hytta.

Vridd spiker

TORX ¿ EN SIKKER FORBINDELSE: Uten riktig størrelse, er det bare å glemme å komme videre i arbeidet. Men forbindelsen mellom skrue og bits er som sveiset fast, og vil aldri glippe. I funksjon er systemet helt uovertruffent.
TORX ¿ EN SIKKER FORBINDELSE: Uten riktig størrelse, er det bare å glemme å komme videre i arbeidet. Men forbindelsen mellom skrue og bits er som sveiset fast, og vil aldri glippe. I funksjon er systemet helt uovertruffent. Foto: FOTO: Per Chr. Tellefsen

Problemet med at spikeren jekker seg opp over tid, unngår du med vridd spiker. Men har du først slått inn en slik spiker, er de omtrent umulige å få opp, og gir deg således bare ett forsøk på å feste bordet.

Men en vridd spiker vil aldri jekke seg opp, og brukes derfor mye til snekring av paller. Vurder derfor sjansen for at noen kommer til å miste en diamantring mellom terrassebordene før du satser på den løsningen.

Generelt oppgis spikerdimensjoner i millimeter, f.eks. 2,8/95 der det første tallet er tykkelsen, mens det andre er lengden. Det anbefales at spikerens lengde bør være tre ganger så lang som bordet som skal festes. Til et 21 mm terrassebord vil en kurant spikerdimensjon være 2,5/65.

Spesialbeslag

Terrassebord behøver ikke å gjennomhulles av spiker eller skruer hvis du bruker spesialbeslag som f.eks. Tiger Claw. Dette er et lite beslag med klør som drives inn i kanten på bordene og samtidig festes til gulvbjelkene med skruer.

VRIDD SPIKER: Problemet med at spikeren jekker seg opp over tid, unngår du med vridd spiker. Men har du først slått inn en slik spiker, er de omtrent umulige å få opp, og gir deg således bare ett forsøk på å feste bordet.
VRIDD SPIKER: Problemet med at spikeren jekker seg opp over tid, unngår du med vridd spiker. Men har du først slått inn en slik spiker, er de omtrent umulige å få opp, og gir deg således bare ett forsøk på å feste bordet. Foto: FOTO: Per Chr. Tellefsen

Resultatet er en overflate helt fri for spiker- eller skruehoder. Elegant og vedlikeholdsvennlig, men systemet gjør det umulig å ta opp ett og ett bord midt på gulvet, f.eks. for å hente noe som faller ned mellom bordene. Sjekk systemet på westimport.no .

Les også:

Alt du trenger å vite når du skal bygge terrasse

Slik får du bokstavelig talt en spiselig terrasse

TIGER CLAW: Her er Tiger Claw slått inn i det sist monterte bordet. Deretter skal beslaget skrus fast ned i bjelken før et nytt bord slås inn mot piggene som stikker ut. På den måten blir bordene holdt fast til bjelkene med kun én skrue pr. bord/bjelke.
TIGER CLAW: Her er Tiger Claw slått inn i det sist monterte bordet. Deretter skal beslaget skrus fast ned i bjelken før et nytt bord slås inn mot piggene som stikker ut. På den måten blir bordene holdt fast til bjelkene med kun én skrue pr. bord/bjelke. Foto: FOTO: Per Chr. Tellefsen

Inspirerende interiørbilder finner du her

Her er 9 trendy hagetips

Her drømmer folk flest om hytte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning