Vond lukt i huset

Hvorfor stinker det hjemme hos deg?

Aner du ikke hvor den vonde lukten kommer fra? Da er det én ting du først bør gjøre – og én ting du absolutt bør unngå.

<b>FORFERDELIG LUKT:</b> Sjenerende lukt kan oppstå iblant, da er det lurt å gå systematisk til verks for å finne årsaken.
FORFERDELIG LUKT: Sjenerende lukt kan oppstå iblant, da er det lurt å gå systematisk til verks for å finne årsaken. Foto: Aaron Amat, Getty Images
Sist oppdatert

Har det plutselig begynt å lukte vondt i huset ditt? Da vil du selvsagt bli kvitt den ekle eimen.

Men det kan være vanskelig å finne årsaken til luktproblemet om du ikke kan se den med det blotte øyet.

Så hvordan skal du klare å spore hvor lukten kommer fra? Og hvordan kvitter du deg med stanken?

Eim av kloakk

Eim som minner om råtten mat, kloakk eller «gammel kjeller» er bare noen eksempler på vanlige, vonde lukter som kan oppstå i boligen.

Har det oppstått en ekkel lukt hjemme, er det én ting du bør starte med: finne kilden til den vonde lukten.

For de ulike, vonde luktene har også ulike årsaker, ifølge Kai Gustavsen, fagsjef inneklima hos Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Kai Gustavsen, fagsjef inneklima hos Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).
Kai Gustavsen, fagsjef inneklima hos Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). Foto: Norges Astma- og Allergiforbund.

Stinker det for eksempel kloakk fra baderommet, uten noen synlig lekkasje fra toalettet? Det kan ha en enkel forklaring:

– Hvis man for eksempel har et gjestebad og -toalett som ikke brukes så ofte som hovedbadet, kan det oppstå vond lukt fra sluket i dusjen eller vasken. Det er som regel fordi vann har fordampet og vannlåsen dermed har tørket ut. På badet har de fleste varme i gulvet, og det bidrar til at vannet i gulvslukene fordamper raskere. Det kan gi en veldig ubehagelig lukt, sier Gustavsen.

Så hva kan du gjøre med dette problemet?

– Kommer lukten fra sluket i dusjen, kan du helt enkelt tømme litt vann ned i sluket. Da vil stanken forsvinne, tipser Gustavsen.

Les også: (+) Norges villeste hytteprosjekt fikk fatale følger

Det kan også sive en lignende lukt opp fra sluket i vasken, forteller Line Mercedes Åramnes, leder for strategi, innovasjon og forretningsutvikling hos renholdsselskapet CityMaid.

Også her kan lukten skyldes at vannlåsen har tørket ut.

Line Mercedes Åramnes, leder for strategi, innovasjon og forretningsutvikling hos renholdsselskapet CityMaid
Line Mercedes Åramnes, leder for strategi, innovasjon og forretningsutvikling hos renholdsselskapet CityMaid Foto: CityMaid.

– Men det kan også skyldes gamle rester fra såpe og annet smuss som har lagt seg bunnen, forteller Åramnes.

– Da er det lurt å skru av vannlåsen, sette en bøtte under og fjerne hår og avfall som har samlet seg opp før du lar vannet renne, og til slutt vasker servanten med mikrofiberklut og egnet rengjøringsmiddel, tipser hun.

Dersom kloakklukten ikke forsvinner etter at du har gjort alt dette, bør du ta kontakt med rørlegger som kan undersøke rørene på badet nærmere.

Les også: Varmepumpe-tabber: Denne knappen må du ikke trykke på

Råtten lukt på kjøkkenet

Det er spesielt uappetittelig om det lukter ekkelt på kjøkkenet, men også stank på kjøkkenet kan ha åpenbare forklaringer.

– Noe så enkelt som at du har glemt en appelsin i en plastpose, eller annen frukt eller grønnsaker som kålrot, kan gi en veldig ubehagelig lukt, sier Gustavsen.

Når du skal finne luktkilden på kjøkkenet, er det lurt å først sjekke søppelbøttene under vasken:

TRIKS: Legg alltid litt tørkepapir nederst i søppelbøtten, råder rengjøringsekspert.
TRIKS: Legg alltid litt tørkepapir nederst i søppelbøtten, råder rengjøringsekspert. Foto: Anders Eid, klikk.no

Her kan væske fra gamle matrester ha satt seg og tørket inn, slik at det er vanskelig å legge merke til. Søppelbøttene har godt av regelmessig rengjøring for å unngå dårlig lukt, råder Åramnes.

Hun har følgende tips:

  • Vask søppelbøttene på utsiden og innsiden med mikrofiberklut og vann, eventuelt fettløsende såpe.
  • Tørk bøtten godt.
  • Legg et kjøkkenpapir i bunnen av bøtta før du fester en ny pose oppi. Slik vil søl suges opp i papiret.
  • Følg opp ved å vaske søppelbøtten ved behov de gangene du bytter pose.

Kommer det vond lukt på kjøkkenet om sommeren, bør du sjekke kjøleskapets dryppkar, anbefaler Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder ved Mycoteam:

– Her ligger det mye støv og møkk. Når det er fuktig luft ute, kan du få mye kondensvann, og da kan du lett få mugglukt fra dryppkaret i kjøleskapet, sier Mohn Jenssen.

Kjøkkenbenken er også en gjenganger.

– Ofte kan forklaringen på den råtne lukta være så enkel som at litt søppel kan ha falt bak kjøkkenbenken, det skal ikke mye til. Selv et halvt rekeskall kan forpeste en leilighet etter noen dager.

Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder ved Mycoteam
Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder ved Mycoteam Foto: Bård Ek.

Sur lukt fra kjøkkenbenken kan også skyldes mindre vannlekkasjer og drypp fra oppvaskbenken og muggsopp gir gjerne ubehagelig lukt, opplyser Mohn Jenssen.

– Noen ganger er det enkelt – våte vaskefiller i vaskebøtta gir sterkt ubehagelig og sur lukt, sier han.

Gustavsen anbefaler også at du sjekker lufterutinene på kjøkkenet:

– Ta en gjennomlufting på kjøkkenet av og til, og sjekk at avtrekksvifta over komfyren virker slik at luften går direkte ut gjennom den. Påse også at filteret er rent og blir vasket en gang imellom. Har du kullfilter, må dette også byttes ved jevne mellomrom, sier han.

Les også: Dette betyr sorte flekker i huset

Fukt og grønne planter

Kjenner du en lukt i huset som minner om «gammel kjeller», kan det bety at du har et fuktproblem i kjelleren og at lukten trenger opp i boligen, opplyser Gustavsen videre.

– Ser du at det har oppstått fuktskader i boligen, bør dette tas tak i umiddelbart, slik at det ikke får utvikle seg muggsopp, sier han.

Pass for eksempel på ikke å la tørkestativ med klær stå tett inntil vegger med lav temperatur, og sørg for å lufte godt ut ved jevne mellomrom, slik at det ikke oppstår kondens på boligen.

<b>VANN MED MÅTE: </b>Blir det for mye vann, kan det oppstå illeluktende råte.
VANN MED MÅTE: Blir det for mye vann, kan det oppstå illeluktende råte. Foto: Getty Images

En annen faktor som mange kanskje ikke er så klar over, er at også planter i stua kan begynne å stinke.

– Vær obs på grønne planter. Har du store potter, kan du sjekke om det er jorden i potten den vonde lukten kommer fra. Ligger det for mye vann i bunnen av potten, kan det råtne i jorden. Å ikke vanne grønne planter for ofte, er bra for plantene og inneklima, sier Gustavsen.

Les også: Veden du ikke må ta inn i huset

Skadedyr

Ifølge Mohn Jenssen kan det også oppstå vond lukt forårsaket av skadedyr.

Det vanligste er vond lukt fra gnagere som dør i konstruksjonen, men større mengder museurin har også ubehagelig lukt, opplyser han.

– Et nyere problem som enkelte har fått, er vond lukt av harlekinmarihøne. Det er en svartelistet marihøneart som kan flytte inn på senhøsten, og de utskiller kraftige duftstoffer. Men ser du større mengder av disse marihønene med mange prikker, 19-21, får du ta frem støvsugeren og bli kvitt dem, råder Mohn Jenssen.

Les også: Unngå mus: Se du hva som er feil på dette bildet?

Hva tar du med deg inn?

Av og til kan ubehagelig lukt i huset helt enkelt skyldes ting vi selv har dratt med oss inn i boligen.

Kanskje stinker det «kattepiss» av treningssko som gjentatte ganger har blitt eksponert for fukt som svette? Da bør du lufte skoene, og vaske dem på et skånsomt program i maskinen dersom de tåler dette.

– Ellers kan vond lukt eksempel skyldes en fuktig fotball du har tatt inn i huset. Da vil du gjerne kjenne en slags kjemisk vond lukt, sier Gustavsen.

Ikke gjør dette!

Det kan være fristende å forsøke å kamuflere den vonde lukten med duftlys, duftpinner eller andre parfymerte produkter. Men en slik «kamuflasje-metode» kan gjøre vondt verre, ifølge ekspertene:

– Det er koselig med levende duftlys, men jeg anbefaler å redusere bruk av dette. Det kan gjøre at luften oppleves tørrere på grunn av svevestøv. Hygge og kos er viktig, men reduser mengden levende lys og forsøk å gå over til å bruke LED-lys , sier Gustavsen.

Dessuten vil ikke duftprodukter fjerne problemet som har forårsaket vond lukt i huset. Du bør heller forsøke å finne kilden til dårlig lukt, og oftest finner du den når du vasker, tipser Åramnes.

– Gå systematisk til verks ved å starte innerst og øverst i boligen og jobbe deg bortover og nedover.

Men det kan lukte vondt selv om du nettopp har vasket, opplyser hun.

– For eksempel kan dette være tilfellet dersom det har kommet urin ned i fugene rundt toalettet, eller matos som har trukket inn i panel på kjøkkenet. Oppdager du dette under vask, vil det være enklere å identifisere kilden til den vonde lukten, og rengjøre ekstra godt her, sier Åramnes.

Finner du ikke kilden til den vonde lukten i huset?

Da har Gustavsen følgende råd:

– Få hjelp av en person som mer målrettet kan ta en sjekk i boligen, en med byggteknisk kompetanse. Dette kan være en god investering i egen helse og trivsel, avslutter han.

Denne saken ble første gang publisert 17/11 2020, og sist oppdatert 13/12 2023.

Les også