beise hus

Dekkbeis, beis eller maling til husets overflatebehandling?

Stor guide som kan gjøre valget lettere.

BEISE HUS: Beis er en overflatebehandling som trenger inn i veden og lar treets struktur og overflate være synlig.
BEISE HUS: Beis er en overflatebehandling som trenger inn i veden og lar treets struktur og overflate være synlig. Foto: Photodisc
Publisert Oppdatert

Før du velger overflatebehandling

Tenk igjennom dette før du velger type overflatebehandling:

- Ligger boligen i vått eller tørt klima?

- Er det mye slagregn? Sterk sol?

- Er det høvlet eller uhøvlet kledning?

- Hensyn til framtidig vedlikehold

- Husets egenart

- Tradisjon på stedet

- Nabohus og naturomgivelser

- Tidligere overflatebehandling (type og farge)

- Konstruksjonsdetaljer

- Miljøholdninger

- Smak og behag

Råtesopper har som jobb å bryte trevirke ned til nytt jordsmonn, men dessverre skiller ikke råtesoppene mellom vindfall i skogen og ytterpanel på hus. Dersom fuktigheten blir liggende i materialene, begynner også soppen sitt arbeid.

Dette er bare ett av mange forhold du bør ta hensyn til ved valg av overflatebehandling til huset ditt.

Les også: Slik skal du male huset utvendig

Beis, dekkbeis eller maling?

Du står overfor tre hovedalternativer Beis, dekkbeis (herunder oljedekkbeis eller vannbasert dekkbeis) og maling.

Her er noen hovedregler:

 • Bruk alltid samme malingstype som har vært på huset før
 • Vanlig beis som hovedregel, og alltid på nye hus de første årene
 • Dekkbeis bare når du ønsker å skifte fra en mørk til en lysere farge
 • Maling bare på høvlet treverk
 • Alltid oljebasert utendørs

Det beste valget til treverk er alltid olje, fordi oljen trekker seg inn i treverket, mens vannbaserte malinger legger seg utenpå som en hinne. Alt bart tre må grunnes med oljebeis, uansett malingstype, og dersom huset først en gang er malt med olje, må du fortsette med det.

Hvorvidt gjelder akryl- og lateksmaling er det noen som bruker denne utendørs fordi malingen er diffusjonsåpen, selv om det i grunn er en innendørsmaling når vi snakker om treverk. Dersom du bruker disse typene må du huske å grunne med oljebeis.

Grunnlaget for et godt resultat med oljemaling er at underlaget er tørt, og grunnet - helst mettet - med oljebeis eller fortynnet oljemaling. Det er også viktig at den utvendige kledningen er lektet ut, slik at fuktighet som kommer inn i og bak kledningen tørker fort.

Les også: Hvilken farge bør du velge på huset?

Beis

En grunn til å holde seg til beis, er at en beiset vegg alltid vil puste uansett hvor mange ganger du beiser. En isolert yttervegg i et hus må nemlig alltid være tettere på innsiden enn på utsiden.

Beis er en overflatebehandling som trenger inn i veden og lar treets struktur og overflate være synlig. Nye hus bygges i dag med uhøvlet panel utvendig, og beis er et naturlig valg de første årene, blant annet fordi den trenger så godt inn i treverket. Du må beise oftere enn du maler, men arbeidet er raskt og lettvint.

Beisen slites ujevnt, så de delene som er mest utsatt for vær og vind kan gjerne beises oftere - og vindskiene og vannbordene på taket svært ofte. Dersom du velger beis, kan du senere dekkbeise eller male over med en annen farge - det omvendte er imidlertid ikke mulig.

Dekkbeis

Dekkbeis gir et tynnere sjikt på flater sammenliknet med maling, men et tykkere sjikt enn beis. Den kombinerer beisens egenskaper og utseende med malingens holdbarhet. Strukturen i treverket synes fortsatt godt ved bruk av dekkbeis, og dekkbeis og maling beskytter begge bedre mot lysnedbrytning enn beis.

Dekkbeis har også kraftigere pigmentering enn beis, så det er mulig å skifte farge. I tillegg har den lengre nedbrytningstid og holdbarhet enn beis, og det kan derfor gå lengre tid mellom hver påføring. Men, dekkbeisen har også malingens ulemper; den kan flasse av, og den krever like mye forarbeid neste gang det skal males. Dekkbeis slites raskere ned enn maling, og du bør regne med et nytt strøk hvert 5-7 år.

Les også: Slik renser du takrennene

Maling

Maling danner en tykkere film utenpå treverket enn dekkbeis. Den beskytter bedre og holder lengre. Til eldre hus med høvlede materialer utvendig er maling riktig, og likedan til vinduer, vidus- og dørkarmer. Malte hus må skrapes eller pusses når de skal males om, og du må male et nytt strøk etter 7-15 år.

Både maling og dekkbeis deles i løsemiddeltynnede produkter (olje eller alkyd) og vanntynnede produkter (akryl eller lateks). De løsemiddeltynnede produktene trenger bedre inn i treet og er sikrere å bruke på værslitt underlag der det regner mye. Vanntynnede malinger og dekkbeiser er først og fremst ment for innebruk, og er i tillegg mer slitesterke og motstandsdyktige enn løsemiddeltynnede produkter.

Lateks- og akrylmalingen er mer diffusjonsåpen enn oljemalingen, så fukten slipper lettere ut igjen. Den kan ikke brukes på tidligere oljemalte hus, men må likevel ha oljebeis som grunning.

Les også: Sjekk om du bør isolere taket på nytt

Kilder:

 • Baklid, Ingvild: Boligen vår. Norges Byggforskningsinstitutt og Forbrukerrådet 1990
 • Thorstensen, Dag: Utvendig vedlikehold. Teknologisk forlag 1994
 • Byggforsk blad A 542.640 Overflatebehandling av utvendig treverk
 • Byggforsk blad A 742.642 Utvendig behandling av eldre trehus og andre byggforskblad.
 • Jotun AS : Mal Norge vakkert, og Ta forarbeidet på alvor.
 • Artikler fra Institutt for farge og interiør

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning