Beise gulv

Slik beiser du gulvet innendørs

Steg-for-steg.

BEISE GULV: Størsteparten av beisen kan påføres med rull på forlengerskaft.
BEISE GULV: Størsteparten av beisen kan påføres med rull på forlengerskaft. Foto: FOTO: Scanox
Publisert Oppdatert

Et gammelt furugulv kan få et nytt liv med ett eller to strøk beis. I motsetning til maling, som dekker gulvet fullstendig med farge, kan beis bevare treets naturlige variasjoner, samtidig som fargen endres. Den transparante behandlingen fremhever treverkets spill, slik at gulvet ser levende og friskt ut.

Det er slett ikke så vanskelig å beise gulvet som mange tror. Med vanntynnbare produkter går det raskt, og samtidig blir resultatet bra.

- Med riktig fremgangsmåte unngår man skjoldene som mange er redde for. Det gjelder å arbeide effektivt og systematisk, sier avdelingsleder for teknisk service i Scanox, Per Lund Nilsen.

Les også: Dette er malingstabbene du bør unngå

Slik beiser du gulvet

1. Gulvlistene må beskyttes før du setter i gang. De må enten fjernes eller dekkes til med en god maskeringstape.

2. Rens flaten med gulv-/panelrens. Rester av grønnsåpe, fett og smuss kan gjøre fargingen ujevn. Dersom fiberreisning oppstår bør dette slipes bort, og støv fjernes med støvsuger eller mikrofiberklut.

3. Hell beisen over i en malebøtte eller et rullekar og legg klar pensel, rull og forlengerskaft med vaskepels. Start langs listene og ta kun 2-3 bord av gangen. Til dette er en pensel best egnet. Til resten av lengderetningen kan beisen med fordel påføres med rull på forlengerskaft. Trekk av og jevn ut beisen i bordenes lengderetning med vaskepelsen festet på en nal på forlengerskaft. Ta så neste felt på 2-3 bord, og følg samme fremgangsmåte.

Les også: Slik fikser du små hull eller hakk i parketten selv

4. Bruk vaskepelsen til å jevne ut overlappinger ved skjøter underveis. Dra skrått over slik at det blir jevnt, og husk å tørke av vaskepelsen under bruk. Når hele gulvet er beiset skal du la det stå i ro for å tørke i omtrent 12 timer.

5. Beis gir ingen beskyttelse til treverket og gjør det utsatt for slitasje. Dette er grunnen til at du alltid bør etterbehandle med lakk. For best mulig slitestyrke og et langvarig resultat anbefales 3-4 strøk lakk. Husk også at et allerede lakket gulv må slipes bør det skal beises, hvis ikke fester ikke beisen seg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning