Du trenger ikke skifte hele gulvet

Slik fikser du hull i parketten

Fortvil ikke, hvis parketten har fått stygge merker. Det er mange måter å reparere skaden på.

FORMTRE: Ved litt større fordypninger eller hakk i parketten, er formtre et godt alternativ for å reparere skaden. Produktet minner om plastelina, du former det med fingrene og presser det på plass i hullet i parketten.

FORMTRE: Ved litt større fordypninger eller hakk i parketten, er formtre et godt alternativ for å reparere skaden. Produktet minner om plastelina, du former det med fingrene og presser det på plass i hullet i parketten. Foto: Foto: Alanor

Publisert Oppdatert

Slik fikser du parketten

Formtre:

En plastelina du kan forme med fingrene. Kommer i ulike farger som kan blandes. Det er viktig at treverket er helt rent så du må fjerne lakk eller olje først. Kan brukes på mindre og større skader.

Voks:

En plastisk voks som gnis over skaden i treverket. Er fin til å fylle opp mindre riper eller hull. Den beholder volumet uten å synke og følger bevegelsene i treverket uten å sprekke opp.

Retusjeringspenn:

Spritbasert retusjeringspenn som kan brukes til å tegne oppå lyse riper i mørkt treverk. Viktig å rense overflaten med møbelrens først for at fargen skal sitte. Fungerer på riper, ikke større skader.

Skjellakkstifter:

Må smeltes med varme. Du varmer opp et stemjern med en brenner, legger stiften på jernet og drypper skjellakken ned i hakket. Du kan også bruke en loddebolt (ca 25 W) for å varme opp stiften.

Vann og strykejern:

Legg et fuktig frotéhåndkle ned i fordypningen og stryk over med strykejern. Dampen vil få trefibrene til å svelle opp igjen. Fungerer bare dersom det er en fordypning i treverket, ikke hvis det er et hakk.

Bytt ut et bord:

Hvis skaden er omfattende, kan du bytte ut et helt bord. Skjær ut det ødelagte med en sirkelsag, kapp av låsmekanismen på det nye bordet og lim det på plass.

Produktene kan du kjøpe hos vanlige byggevarebutikker og parkettprodusenter.

Kilder: Kärch parkett, Alanor, snekker Otto Robsahm.

Nordmenn elsker lekre tregulv og legger det gjerne både i stuer, kjøkken og soverom. Uansett om du har eik, valnøtt eller furu på gulvet, så ønsker man at det er velholdt og vakkert. Det blir det ikke med hakk eller hull i treverket. Men fortvil ikke, du trenger ikke rive opp hele gulvet.

Reparere liten fordypning

Det finnes mange muligheter til å reparere ulike type skader. Hvis du har mistet en tung gjenstand ned i gulvet og fått et merke etter hjørnet eller lignende, så kan du prøve å fikse det uten andre hjelpemidler enn et fuktig håndkle og et strykejern. Dette bare virker på en liten fordypning, ikke på store hakk.

- Legg et fuktig frotéhåndkle ned i gropen i gulvet og stryk over med strykejernet. Da steamer du fibrene i treverket slik at de reiser seg igjen og fyller ut. Dette kan du også gjøre på lakkede gulv, fordi lakken vil være krakelert etter slaget, sier Leif Augustin i Alanor, som selger produkter til å behandle blant annet treverk.

Han understreker at man aldri må tette sprekker som oppstår mellom bordene. Det er naturlig bevegelse i treverket som hører med når man har et tregulv.

Formtre litt mørkere enn gulvet

Otto Robsahm, kjent som Sinnasnekker´n på tv, mener du kan fikse mange skader i et parkettgulv så sant du ikke har ti tommeltotter.

- Det fins en rekke produkter til salgs som kan brukes for å reparere små skader, både i parkettgulv og laminatgulv. Du kan også ringe produsenten og fortelle at du har fått en skade, så vil de sende deg materiale til å reparere gulvet, sier Robsahm til klikk.no.

Hvis du har parkettgulv anbefaler han å bruke tremasse eller formtre i en farge som ligner den du har på gulvet, helst en nyanse mørkere, da vil det synes minst mulig.

Slike fyllmasser selges i alle byggevarebutikker og hos produsentene av parkettgulv.

Fått ripe? Gjør ripen lenger

- I tregulv er det mye kvister, årringer og ulike fargesjatteringer. Det er fint fordi det lettere ser naturlig ut når du har lappet på et sted, det er uansett en del variasjon i gulvet, sier Robsahm.

Han anbefaler å bruke formtre til å fylle opp hvis det har kommet et hakk, og mener det til og med er lurt å lage et par ekstra små hull som du fyller med samme masse, da ser det mer naturlig ut.

- Hvis du har fått en ripe i gulvet, så kan det lønne seg å forlenge den, gjerne så den ligner på noe annet i trestrukturen. Øyet fanger opp det som er uvanlig, så hvis du får skaden til å ligne på noe i treverket så får du best resultat, sier Robsahm.

Hvis skaden er stor så kan man også bytte ut et helt bord. Men hvis du har hatt gulvet lenge, vil du trolig oppleve at den nye planken skiller seg ut i fargen, fordi det gamle gulvet har forandret farge på grunn av sol og annen slitasje.

Parkettprodusenten Kährs anbefaler å bruke formtre hvis du har vært så uheldig å få en skade i gulvet.

- Vi anbefaler ikke kjerringråd som å fukte og dampe, fordi trecellene vil være ødelagt når det har forekommet et så hardt slag mot parketten at det har kommet en skade, sier Ole Kristian Vangerud i Kährs til klikk.no.

Voks på mindre hull og riper

Augustin i Alonor anbefaler også formtre hvis du har større hull i et treverk. Formtre er som en slags plastelina som du kan forme med fingrene. Det kommer i ulike farger og du kan også blande farger hvis du ikke finner en rett nyanse.

- Det er viktig at treverket er helt rent så du må fjerne eventuell lakk eller olje først. Så former du massen og fyller opp hullet. Når det har tørket, kan du først slipe det så det blir helt glatt, så kan du lakke eller male oppå.

Et annet produkt som kan hjelpe ødelagte gulv er såkalt reparasjonsvoks. Det er harde plastiske vokser som du gnir over sprekken, spikerhullet eller lignende.

FIKS MED VOKS: En rekke produsenter selger reparasjonsvokser for parkettgulv og annet treverk. Ved å gni voksen over sprekken eller spikerhullet, vil den smelte og trekke ned i skaden du ønsker å fylle ut.

FIKS MED VOKS: En rekke produsenter selger reparasjonsvokser for parkettgulv og annet treverk. Ved å gni voksen over sprekken eller spikerhullet, vil den smelte og trekke ned i skaden du ønsker å fylle ut. Foto: Foto: Alanor

- Friksjonen som oppstår gjør at voksen varmes opp og presses inn i treverket. Disse finnes også i ulike farger, vi anbefaler å velge en nyanse mørkere enn gulvet du skal reparere, da vil det synes minst mulig. Dette kan du også bruke hvis det oppstår sprekker på endene mellom parkettbordene.

Etter at du har fylt opp med voks, må du vaske over stålull fuktet med møbelrens og voksfjerner. Og så tørke over med en fille. Det fjerner overflødig voks som har lagt seg oppå gulvet.

Hvis du har et mørkt gulv som har fått en liten lys ripe så kan du også retusjere med en spritbasert retusjeringspenn. Dette er lysekte pigment som trekker inn i treverket, slik at fargen ikke blir bleket over tid.

Les også:

Smarte tips til oppussingen

Slik unngår du råte i gulvet

Husk å legge batteriene i kjøleskapet

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag