Maling og oppussing

Her er tabbene du må unngå

Her er de viktigste feilene du skal unngå når du maler og pusser opp.

KRONTABBE: Å male seg selv inn i et hjørne er så opplagt at det ikke en gang nevnes på ekspertenes tabbeliste.

KRONTABBE: Å male seg selv inn i et hjørne er så opplagt at det ikke en gang nevnes på ekspertenes tabbeliste. Foto: Foto: Comstock

Publisert Oppdatert

Nordmenn bruker mye penger på å pusse opp hjemmet sitt. Det betyr imidlertid at vi ikke er ufeilbarlige i selve oppussingsprosessen.

Særlig ikke når vi tar malerutstyret i egne hender.

Bonytt.no har vært i kontakt med Bjørg Øwren, direktør i Informasjonskontoret for farge og Interiør (Ifi) og malermester Bjørn Knutsen for å høre hva som synes å være de mest utbredte fellene nordmenn går i når de maler hjemmene sine.

Her er tabbelisten du bør unngå dersom du har tenkt å gjøre jobben selv.

Tabbe 1: Billige pensler

Det er store prisforskjeller på malerpensler, men man bør ikke fristes til å spare på ustyret.

- Penslene er viktigere enn malingen. Billige pensler slipper bust som blir liggende i filmen. Da blir ikke resultatet pent, sier Knutsen.

- De dyre penslene tar opp mer maling enn de billige, så du trenger ikke dyppe så ofte. Dessuten legger de fra seg malingen penere, supplerer Bjørg Owren fra Ifi.

Gjør du deg flid med å rense penslene når du er ferdig, kan du bruke dem også neste gang du skal male.

VELG RIKTIG UTSTYR: Kvaliteten på utstyret er avgjørende for et godt resultat, og pris og kvalitet henger sammen, ifølge ekspertene.

VELG RIKTIG UTSTYR: Kvaliteten på utstyret er avgjørende for et godt resultat, og pris og kvalitet henger sammen, ifølge ekspertene. Foto: Foto: Ifi

Tabbe 2: Slurver med tildekkingen

Mange er uvørne med tildekking av gulvet, trolig drevet av forestillingen om at man bare kan tørke opp igjen dersom man skulle søle. Og søle gjør man. Spørsmålet er da om du oppdager når malingen sniker seg mellom avisene eller gjennom papiret.

- Jeg anbefaler å kjøpe malefilt. Det dreier seg om filtmatte med et plastlag under som forhindrer at malingen trenger gjennom når du søler. Den ligger stødig og godt og du kan rulle den sammen når du er ferdig og bruke den igjen neste gang, opplyser Owren.

Tabbe 3: Billig maskeringstape

GULVET BØR TILDEKKES: Slurv med å beskytte gulvet fører til merarbeid og stygg finish.

GULVET BØR TILDEKKES: Slurv med å beskytte gulvet fører til merarbeid og stygg finish. Foto: Foto: Thinkstockphoto/Adrian Brockwell

Kjøper du den rimeligste, gulbeige tapen til å maskere med når du maler, er du i godt selskap. Men visste du at også her finnes det store kvalitetsforskjeller?

MASKERINGSTAPE FINNES I FORSKJELLIGE KVALITETER: Sørg for å velge riktig tape til riktig underlag.

MASKERINGSTAPE FINNES I FORSKJELLIGE KVALITETER: Sørg for å velge riktig tape til riktig underlag. Foto: Foto: Ifi

- Den billigste varianten er vanskelig å rive av pent, og malingen henger ofte med når du forsøker å fjerne tapen. Det finnes flere typer spesialtape til ulike typer underlag. Fortell selgeren hva slags underlag du har, og velg den riktige tapen. Også her er det sammenheng mellom pris og kvalitet, sier Owren.

I tillegg gjelder det selvfølgelig å bruke maskeringstapen riktig.

Tabbe 4: Maler over møkka

Hjemmets overflater blir med tiden skitne. Synet av møkkete, skjoldete vegger kan vekke oppussingsiveren, men man bør vente med å svinge malekosten.

- Det er viktig å vaske først. Hvis ikke blir det lurv og lo i malingen. Det tar litt tid, men den tiden vinner du igjen ved at resultatet holder seg pent lenger, mener Owren.

Tabbe 5: For tynne lag

- Den største tabben folk gjør er å male for tynt. Det betyr bare at man må male flere strøk for at det skal bli pent, sier malermester Bjørn Knutsen.

VASK FØRST: Skitne vegger bør vaskes før man maler.

VASK FØRST: Skitne vegger bør vaskes før man maler. Foto: Foto: Ifi

Det ligger altså ingen besparelse i å knipe inn på malingsmengden dersom man ønsker at finishen skal være i orden.

Tabbe 6: Maler over humper og hakk

- Om du har plukket av tråder eller humper i filmen må du slipe før du flekkmaler. Hvis du slurver med grunnarbeidet, blir det ikke fint når du er ferdig. Når du flekkmaler bør det være så tynt som mulig slik at det ikke synes. Det beste er å være observant på sig, altså at malingen renner nedover, og fjerne hår og lo umiddelbart, sier Bjørg Owren.

Tabbe 7: For lite sparkel

- En typisk feil jeg legger merke til er innsøkk der hvor spikeren har vært. Da har man bare sparklet én gang. Man må sparkle to ganger for at det skal bli pent. Skal man unngå kanter og kuler i sparkelen gjelder det dessuten å slipe skikkelig mellom hver gang, mener malermester Knutsen.

Selve påføringen av sparkel går gjerne kjapt. Men tørkeprosessen skal vare flere timer. Malermesteren anbefaler at man ikke lar seg friste til å droppe dette leddet - om man ønsker et perfekt resultat.

Tabbe 8: Skrur opp varmen slik at malingen tørker raskere

- Du bør la det gå god tid mellom hvert strøk. Maling bør tørke sakte. Høy luftfuktighet er best. Påstrykningen trenger tid til å flyte ut og herde, sier Knutsen.

Rådet gjelder enten du velger oljebasert eller vannbasert maling: Skal du oppnå den vaskbarheten og slitbarheten som produsenten lover, gjelder det å la det tørke like lenge som angitt på boksen.

- Og du skal i hvert fall ikke fyre i peisen for å få fart på tørkingen. Da risikerer du i tillegg at det dannes heksesot.

Les også:

Slik bruker du white spiriten om igjen

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i vår inspirasjonsguide

Gulvet bestemmer hvordan veggfargen blir

Slik unngår du skjolder når du maler med rulle

VENT MED Å FYRE: Nymalt stue og fyr i peisovnen hører ikke sammen.

VENT MED Å FYRE: Nymalt stue og fyr i peisovnen hører ikke sammen. Foto: Foto: Thinkstockphoto/Lars Sohl

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag