TRÅDLØS STRØM

Varsler ledningenes død

– Ledninger og batterier suger, sier Eric Giler, og satser på trådløs strømoverføring.

TRÅDLØS: Eric Giler demonstrerer hvordan man får strøm til en tv uten verken ledninger eller batteri.
TRÅDLØS: Eric Giler demonstrerer hvordan man får strøm til en tv uten verken ledninger eller batteri.
Publisert Oppdatert

Eric Giler og WiTricity har som visjon at alt av ledninger og batterier vi omgir oss med til daglig skal vekk. Det holder ikke å rydde opp i kaoset av ledninger selv om det kan være lett å skjule «kabelsalaten».

- Bærbare apparater som mobiltelefoner og kameraer skal kunne bli kvitt batterier som må byttes ut eller lades, og alt du har i stua av tv-apparater, stereoanlegg og datamaskiner skal kunne få den strømmen de trenger fra skjulte kilder, alt gjennom lufta. Har du el-bil trenger du bare å parkere den i garasjen, så lades den opp automatisk, sier daglig leder for WiTricity, Eric Giler .

Se Eric Giler demonstrere trådløs strømoverføring her:

Synes du dette virker utrolig? Under teknomessa i Las Vegas denne måneden lanserte RCA en enda mer oppsiktsvekkende dings.

Irriterende mobiltelefon

WiTricity baserer sine løsninger på forskningen til en gruppe fra MIT, ledet av Dr. Marin Soljacic, som fikk ideen til å bruke resonnans mellom magnetiske innretninger til strømoverføring. Soljacic skal visstnok ha ligget våken tre netter på rad fordi konas mobiltelefon peip jevnlig da den trengte å bli ladet. «Kunne den ikke bare lade seg selv når den går tom for strøm», tenkte Soljacic.

Velkjent fysikk

- Prinsippet her er kjent i fysikken og selve ideen er grei, men det er nok ikke så enkelt som det virker, sier professor i instrumenteringsteknikk ved NTNU, Tor Onshus.

Han mener det kan bli problemer med å få denne teknologien til å virke i praksis.

- Utfordringen er jo at energi kan ikke oppstå noe sted, det må uansett tilføres et steds fra. Magnetfelt svekkes over avstander så det gir begrensninger på bruken.

Kunne vært gjort for 20 år siden

Da gruppen ved MIT presenterte sitt funn for to år siden, sa professor Sir John Pendry ved Imperial College London til BBC :

- Det er ingenting som ville ha hindret dem i å gjøre dette for 10 eller 20 år siden.

Det fysiske prinsippet er altså ikke noe nytt , og allerede Nikola Tesla hadde en visjon om elektrisitet uten ledninger. Med mobiltelefonen, bærbar-pc, bærbare routere og annen bærbar elektronikk er temaet aktualisert.

GJENNOMBRUDD: Forskergruppen ved MIT som i 2007 demonstrerte trådløs strømoverføring. Her står forskerne mellom strømkilden (t.v.) og strømmottakeren med lysende pære (t.h.).
GJENNOMBRUDD: Forskergruppen ved MIT som i 2007 demonstrerte trådløs strømoverføring. Her står forskerne mellom strømkilden (t.v.) og strømmottakeren med lysende pære (t.h.).

Koppertrådene i en elektrisk tannbørste og sokkelen som brukes til å lade den er to adskilte kveiler, men avstanden er svært liten. Tar du tannbørsten såvidt ut av sokkelen, slutter den å lade. Det WiTricity gjør er å øke avstanden, og overføre energien mellom kveilene ved å omforme elektrisitet til magnetiske svingninger og tilbake til elektrisitet igjen.

Trygt

- Dette har ingenting med radioaktiv stråling å gjøre. Magnetisme er ikke stråling, forsikrer Giler.

I et intervju med Computerworld forklarer Giler at det ikke er snakk om å sende elektrisitet gjennom lufta.

- Elektrisitet i lufta er lyn, og lyn er farlig. Det vi gjør er å flytte energy gjennom lufta ved hjelp av magnetfelt. Jorden har også magnetfelt, men mens jordens magnetfelt er statisk, vibrerer disse magnetfeltene.

Professor Tor Onshus ved NTNU er ikke helt enig.

- Magnetfelt er ikke nødvendigvis ufarlig. Det vil vel komme an på styrken i magnetfeltet, og hvor lenge og ofte man oppholder seg der. Dette har jo aldri vært prøvd før, så man kan ikke si sikkert at det er ufarlig, sier Onshus og viser til forskning på stråling fra mobiltelefoner, som veksler mellom å dokumentere at det er uskadelig og skadelig.

Resonnans

Ved å konstruere en strømkilde og en strømmottaker som vibrerer på nøyaktig samme frekvens, får de energien til å flytte seg over til den bærbare enheten.

Det WiTricity gjør nytte av er en form for resonnans, og Giler sammenligner med reklamefilmen der en sanger treffer vinglassets egenresonnans slik at glasset sprekker.

- Det er akustisk resonnans og legg merke til at ingenting annet enn vinglasset tar skade, fordi vinglasset har sin helt unike egenresonnans. Resonnans finnes i mange slags fysiske systemer, og er en veldig effektiv måte å overføre energi på, sier Giler.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning