Boligrenta

Trolig samme rente

Et Gjedrem-kutt i dag vil ikke nødvendigvis gi deg lavere boligrente.

Boligrenten ligger fortsatt og vipper, og det kan synes som om bankene drøyer med rentekutt. Selv om Gjedrem kutter i dag.
Boligrenten ligger fortsatt og vipper, og det kan synes som om bankene drøyer med rentekutt. Selv om Gjedrem kutter i dag. Foto: Foto: iStock
Publisert Oppdatert

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, heter ordtaket, men i rentespørsmålet i dagens marked er det ikke rart om forbrukeren begynner å bli utålmodig.

Selv med et forventet Gjedrem-kutt i dag på et halvt prosentpoeng, og en markedsrente som har sunket med halvannet prosentpoeng siden toppen, sitter bankene fortsatt på gjerdet og venter.

- Vi må først se hva som skjer i Norges Bank i dag, så foreløpig er vårt svar at rentenivået blir løpende vurdert basert på nivået, stabilitet og forventet utvikling i markedsrentene, sier informasjonssjef i Nordea, Thomas Sevang.

- Vi vil se an hvordan dette utvikler seg på onsdag, før vi kan si hvilket utslag det kan gi for renta til Nordeas kunder.

Avventende minister

På spørsmål om hva finansministeren forventer av bankene dersom Gjedrem kutter renten, er svaret at det ikke gis uttalelser på bakgrunn av antagelser. Når rentemøtet er avsluttet, vil finansministeren være beredt til å uttale seg, sier departementet.

Pengemarkedsrenten avgjør

- Selv med et kutt i styringsrenten i dag, vil ikke det nødvendigvis medføre et umiddelbart kutt i utlånsrenten, sier kommunikasjonsdirektør i Fokus Bank, Bjørn Lenard Langli. - Det er pengemarkedsrenten som blir avgjørende for om våre kunder kan vente et rentekutt. Stabiliserer den seg på et lavere nivå, vil også utlånsrenten kunne synke.

Pengemarkedsrenten er styrende for hva bankene må betale for å låne av hverandre. Og ifølge Langli er det fortsatt slik at bankene sitter på lån fra andre banker som de har en høy rente på. Et kutt i deres egen utlånsrente til blant annet privatkunder vil derfor kunne medføre at de taper penger, fordi inntekten ved å låne ut blir lavere enn kostnaden ved å låne inn.

Dette sa bankene for to uker siden, da Gjedrem kuttet med 0,5 prosentpoeng.

Les også: Spår norsk renteras

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning