Smart oppbevaring i gangen

Tips for en ryddig gang

Gangen er det første du ser når du kommer inn ytterdøren. Slik blir førsteinntrykket bra.

TENK OPPBEVARING FØRST: Det er mange som skal kle av og på seg på relativt liten plass i gangen. Gjør jobben lettere med smart oppbevaring.

TENK OPPBEVARING FØRST: Det er mange som skal kle av og på seg på relativt liten plass i gangen. Gjør jobben lettere med smart oppbevaring. Foto: FOTO: Linnea Press/Living Etc/Housetohome.co.uk

Publisert Oppdatert

Gangen er ofte ikke det rommet som får mest oppmerksomhet når det gjelder å gjøre det pent, trendy og smart på hjemmebane.

Heller ei er gangen det rommet man tenker først på når oppbevaring skal planlegges. Noe mange ofte ender opp med å angre bittert på når de opplever hektiske morgenstunder der ingen kan finne riktig jakke og votter, post som forsvinner og nøkler som aldri er der man er bombesikker på at man la dem fra seg.

Det er da man tenker; jeg skulle hatt noen ekstra knagger og hengt klærne på.

Skap et hyggelig førsteinntrykk

Ikke bare er gangen et mye trafikkert rom som skal fungere for alle boligens beboere, men den er også det rommet man som gjest i huset aller først legger merke til. Da sier det seg selv at det ikke skaper et spesielt godt førsteinntrykk om alt ligger og flyter med en gang man tråkker over dørstokken.

- Det er klart at det er hyggelig å bli møtt av et pent og ryddig rom når man kommer hjem, eller kommer på besøk til noen, har interiørstylist Birgitta Roald uttalt til Bonytt.no.

- Hold orden med smart oppbevaring, vis frem pene ting og bruk gjerne fine interiørdetaljer også i dette rommet. En kul krakk med en fargerik pute, et bilde du liker å se på og kanskje noen luktepinner; det er jo ikke bare stuen som fortjener å være fin.

HENG OPP: Man trenger ikke skyvedørsgarderober for å få plass til å henge av seg i gangen. En hylle med knagger under, eller en dekorativ kvist kan gjøre nytten også.

HENG OPP: Man trenger ikke skyvedørsgarderober for å få plass til å henge av seg i gangen. En hylle med knagger under, eller en dekorativ kvist kan gjøre nytten også. Foto: FOTO: Alvhem Mäkleri

Bruk tid på å få det fint

Interiørarkitekt Marius Brandli i Oslo er også fan av å bruke litt tid og krefter på å få det fint i gangen.

- Gangen er jo det første inntrykket gjester og besøkende får av hvem som bor her, om man ikke regner med ytterdøren, forklarer Brandli til bonytt.no.

- Så det å kunne gi et signal om hvem som bor her og hva slags mennesker man er kan jo være både morsomt og personlig.

Tipsene som gjør gangen til et hyggelig sted å komme hjem til

1. Rydd opp

Det sier seg selv at en familie på 3, 4 eller 5 har en god del jakker, luer, skjerf, votter og paraplyer. Men husk også dette: Ikke alt trenger å oppbevares i gangen til enhver tid.

Gjør deg selv den vanen å pakke bort yttertøy som ikke hører til den sesongen dere er inne i akkurat nå. Gå kritisk igjennom mengden med tøy, kast eller gi bort plagg som er ødelagte eller som dere ikke bruker lengre.

2. Sørg for plass

Gangen er ofte ikke det rommet som har flest kvadratmetre å skilte med i boligen. Derfor lønner det seg å innrede smart. Sats på rikelig med oppbevaring, både hengeoppbevaring og skuffer er ideelt.

Velg grunne skap med skyvedører i smale entreer.

3. Sats på to garderobestenger

De aller fleste av oss har flere korte jakker enn lange kåper. Har man barn i huset, er det også greit med oppbevaring barna når opp til selv. Er det høyt til taket kan du ha høye garderobeskap med to garderobestenger, der barnetøyet henger nederst og kortere jakker øverst.

4. Skuffer og knagger

GJØR JOBBEN ENKLERE: Å måtte lete etter yttertøy, nøkler eller post kan være en skikkelig tids-tyv.

GJØR JOBBEN ENKLERE: Å måtte lete etter yttertøy, nøkler eller post kan være en skikkelig tids-tyv. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen/Tia Borgsmidt

Skuffer eller kurver som er lett tilgjengelige der luer, votter og skjerf kan slenges oppi med en gang man kommer inn, er svært effektivt når det gjelder å holde orden. Har man barn kan det være smart å satse på kurver i ulike farger, så blir det lett å vite hvor egne ting hører hjemme.

Knagger på veggen til våte jakker og regntøy kan også være en fordel, slik at det våte tøyet ikke henger inntil jakkene i garderobeskapet.

Det finnes uendelig mange typer knagger til veggene, så her kan man satse på noen som passer til enten innredningsstil forøvrig, eller noen som gir gangen et sprekt og unikt preg.

5. Kjøp skostativ

Ikke bare er det lettere å finne frem i sko-kaoset om man har orden og system med sko og støvletter på hyller eller skostativ, men skoene lever også lengre om de får stå på en skikkelig måte.

6. Sats på møbler som har flere funksjoner

Sittebenker eller kommoder med lokk gir praktiske kombinasjonsløsninger.

- Tenker man litt smart kan man få godt med praktisk oppbevaring og en følelse av bedre plass og mer orden i gangen, forklarer Brandli.

- For eksempel, har man mulighet, er det flott å få bygget inn hyller i veggen. Ellers kan man jo utnytte høyden i rommet, og få mer hylleplass oppover langs veggen.

7. Utnytt veggen

Ting som ikke benyttes så ofte kan fint oppbevares på hyller høyt oppe på veggen. Slik sparer du plass der du trenger det mest, og har likevel ting tilgjengelig.

Brandli mener mange har en tendens til å holde veggplassen litt for hellig, og mener man ikke skal være redd for å bruke veggen for å få på plass oppbevaringsløsninger som vil gjøre gangen mer praktisk.

- Dette vil jo også gjøre sitt til at gangen holdes mer ryddig, og gjester vil få et bedre inntrykk av hjemmet når de kommer inn. Husk å sette av egne knagger eller hengere som gjestene kan henge av seg yttertøyet på, det føles hyggelig og gjennom tenkt, avslutter interiøreksperten.

8. Gulv som tåler en trøkk

Tepper er ikke ideelt i gangen hvor det ofte tråkkes inn med både skitne fotballsko og våte støvler. Sats heller på gulv som tåler vann og søl, som fliser eller vinylbelegg.

9. Lys opp

God belysning er viktig i alle rom, også i gangen. En god taklampe eller spotter sørger for rikelig med lys når man rydder og vasker, men det er også fint med vegglamper som kan sørge for stemningsbelysning på kvelden, eller en bordlampe om man har et bord hvor nøkler og post legges.

10. Skap en fast holdeplass for ting som hører hjemme i gangen

Kjøp et lite fat eller en liten skål hvor nøklene kan bo - eller invester i et nøkkelskap. Om du har en hylle eller lite bord i gangen, kan det være smart å lage seg en plass for post som ska inn eller ut av huset.

11. Forstørr med speil

SETT FARGE PÅ GANGEN: Ikke glem gangen når huset skal få sjel og sjarm. Rommet er jo det første som møter gjester som kommer til hjemmet ditt.

SETT FARGE PÅ GANGEN: Ikke glem gangen når huset skal få sjel og sjarm. Rommet er jo det første som møter gjester som kommer til hjemmet ditt. Foto: FOTO: Inger Marie Grini/Espen Grønli

Å henge opp et stort speil er et kjent triks for å skape en følelse av mer lys og luft i rommet. Dette kan man fint benytte seg av i gangen også. Huske bare på; har man det rotete og skittent, vil også dette fordobles visuelt om man ser det både slik det er og i speilet.

DOBBEL FUNKSJON: Lave benker i gangen vil kunne sørge for både sitteplass når sko skal av og på, i tillegg til ekstra oppbevaring.

DOBBEL FUNKSJON: Lave benker i gangen vil kunne sørge for både sitteplass når sko skal av og på, i tillegg til ekstra oppbevaring. Foto: FOTO: Marbodal

12. Gi rommet liv og personlighet

Ram inn barnas kunstverk, mal én vegg med tavlemaling slik at gjester kan skrive en hilsen, det finnes nesten ingen begrensninger når det gjelder å skape en gang man trives i.

Interiørarkitekt MNIL Kathinka Dalseg har flere gode gang-råd:

  • Garderobe i høyden: Plasser to garderobestenger over hverandre for å frigjøre garderobeplass. Som regel har en familie mange jakker, men bare noen få lange kåper og frakker. Sørg også for mange nok knagger.
  • Forstørrende: Fordi entreer ofte er små, er det virkningsfullt å innrede med speil som et romforstørrende element.
  • Belysning: Skal du ha belysning i tilknytning til speil, er det viktig å plassere belysningsarmaturen nært speilet så lyset ikke blender utover i rommet.
  • En boks til hver: Velg en oppbevaringsboks til hvert familiemedlem. Smart til hoppetau, tennisballer og andre ting. Knagger, skap eller skobokser til alle sykkelhjelmer kan integreres med skooppbevaring.

Les også:

Hold orden i sakene med smart oppbevaring

Finn drøssevis med boliginspirasjon i vår inspirasjonsguide

Møbler som holder orden på rotet

Så smart kan du innrede på 51 m2

ET ROM I SEG SELV: Gangen kan fint få lov til å være mer enn bare en sluse mellom ute og inne. Gjør rommet fint med personlige detaljer og innredning.

ET ROM I SEG SELV: Gangen kan fint få lov til å være mer enn bare en sluse mellom ute og inne. Gjør rommet fint med personlige detaljer og innredning. Foto: FOTO: Elisabeth Hilde/House of Pictures

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning