Å ominnrede gamle hus og leiligheter er litt av en kunst, og det krever mye av designeren eller arkitekten å kunne se nye, friske muligheter i et nedslitt, mørkt og trist utgangspunkt. Ikke minst er oppgaven stor når arealet som er til rådighet er lite.

Designlåven og en super Bydøy-bolig

Men det finnes flere flotte eksempler på topp gjennomførte oppussingsprosjekter. Se bare den tøffe designlåven i Lommedalen, den delikat renoverte boligen på Bygdøy og funkisboligen på Frogner i Oslo som ble helt ny innvendig.

Satte barna i høysetet

Utfordringene i gangpartiet i denne eneboligen fra syttitallet var også mange og sammensatte. Den gamle gangen var nemlig både trang, mørk og lite praktisk. Og det avgjørende designgrepet som skiller denne entreen fra mange andre var den funksjonelle barneavdelingen ut mot ytterdøren.

Benken som orden på sakene

- Jeg organiserte barnas sitte- og hylleavdeling som et helhetlig møbel, sier designer Lars Ernst Hole til Bonytt.no

- I tilllegg til å være korrekt sittehøyde for barn og unge, har den brede sittebenken i heltre oppbevaringsbokser med god størrelse. Disse er lette å nå opp til for barna, noe som faktisk kan stimulere dem til selv å holde orden i sakene sine, sier designeren.

Gang Lars Ernst Hole=

GANG SATT I SYSTEM: Partiet like ved ytterdøren er organisert slik at barna skal kunne klare å holde orden på sakene sine selv. © FOTO: Nils Petter Dale

Lars Ernst Hole=

KULE KASSER: De faste boksene på veggen for blant annet luer, skjerf og votter, er også laget i mørkt, massivt treverk. Boksen av 20 millimeter tykke planker, er gjerdet i hjørnene på snekkervis. © FOTO: Nils Petter Dale

Brede benker er bra for sko

Benken i mørkt treverk er bred og høy nok til barna kan sette fra seg sko i to rader over to nivå. Varmen under det nye, fskifergulvet gir fottøyet en ekstra, god lunk.

De voksne fikk også sitt sted

Området til høyre for ytterdøren ble øremerket for de voksnes klær og hodeplagg. Både hattehylle og hengeplass for frakker og tyngre tøy ble spesiallaget i solide heltreplanker. Opphengsstang og beslag ble designet i rustfritt stål.

Lars Ernst Hole=

FOR DE STORE: På høyre side av ytterdøren ligger voksenavdelingen. Den lave benken er 45 centimeter bred og 2,7 meter lang, og sterk nok til å sette fra seg kofferter på. De massive materialene er tykke nok til at de kan pusses ned om de får riper eller blir tegnet på. Nedpusset blir de som nye igjen. © FOTO: Nils Petter Dale

Lars Ernst Hole=

EGET DESIGN: Beslaget som er designet til nettopp dette huset, er laget i rustfritt stål. Stålstangen er 30 millimeter i diameter og tåler stor belastning uten å bøye seg. © FOTO: Nils Petter Dale

Så kom barnestuen med tv-krok

- Etter å ha fjernet en sliten skyvedørsgarderobe og en gammel dør og pusset opp yttergangen kunne vi arbeide vi oss innover i første etasje i huset, forteller Hole. Og like ved trappen opp til annen etasje ble det plass til en barnestue med både hyller og kombinert arbeids- og tv-krok.

Gang tog rapp Lars Ernst Hole=

TRAPP SOM MATCHER: Her ser du fra barne tv-stuen og mot trapp og yttergang. Det nye glassrekkverket til trappen er laget av 10 millimeter laminert glass. © FOTO: Nils Petter Dale

Gang Lars Ernst Hole=

FULL OVERSIKT: I bakgrunnen ser du litt av barnas tv-stue. Den var tildligere en trang og mørk gang. © FOTO: Nils Petter Dale

Lars Ernst Hole=

LØSNINGSORIENTERT: - Jeg så yttergang, bodplass, hyller, trapp og barnestuer som en helhet, sier designer Lars Ernst Hole. © FOTO: Nils Petter Dale

Ny trapp i samme stil

Den nye trappen designet Hole med glassvegger og håndløper i massivt, mørkt treverk. Dette rene stiluttrykket matsjer interiøret både i både yttergang og tv-stue.

Hvite vegger står mot grå skifer

Alle tak og vegger i rommene og i trappegang ble malt hvite. De nye gulvene fikk overflater i grå skifer eller treverk.

Helheten avgjorde

- Grepet mitt var å se inngangsparti, trapp til annen etasje, bodplass og barne tv-stue under ett, avslutter designeren.

Se mer:

Slik skapte de drømmehjemmet

80-tallshuset som ble nytt

Trehuset som fikk nytt liv

Tømmerstuen ble lys og lekker

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!