Varmepumper

Styr unna billige varmepumper

Mange holder ikke hva de lover. Slik unngår du bomkjøp.

VARMEPUMPEUTFORDRING: Det installeres stadig flere varmepumper i Norge, spesielt er luft-til-luft pumpene populære. For å sikre seg at man kjøper et kvalitetsprodukt, bør man be om referanser og styre unna billigprodukter som tilbys av andre en profesjonelle leverandører.
VARMEPUMPEUTFORDRING: Det installeres stadig flere varmepumper i Norge, spesielt er luft-til-luft pumpene populære. For å sikre seg at man kjøper et kvalitetsprodukt, bør man be om referanser og styre unna billigprodukter som tilbys av andre en profesjonelle leverandører. Foto: Foto: Miba AS
Sist oppdatert

Ifølge det danske nettstedet fpn.dk blir mange varmepumpekjøpere snytt, fordi pumpene rett og slett ikke holder det de lover (vi snakker her om luft-til-luft pumpene).

De varmer blant annet ikke godt nok.

Problemet er det samme i Norge.

- Utfordringen er de varmepumpene som ikke er tilpasset norske forhold, sier daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, Bård Baardsen, til Klikk.no.

Han understreker imidlertid at de fleste pumpene som tilbys det norske markedet kommer fra seriøse forhandlere, som ikke har noe å vinne på å forsøke å lure forbrukerne.

- De seriøse forhandlerne har store forpliktelser, blant annet gjennom forbrukerkjøpsloven.

- Dropp nettkjøp

- Vårt råd er å unngå å kjøpe varmepumper som tilbys på nettet eller av dørselgere, sier Baardsen, som forteller at det de fleste billigpumpene stryker på er dårlig avriming. De klarer ikke å kvitte seg med is som samler seg opp inne i pumpen, som følge av at det trekkes fuktig, kald luft inn ute ifra.

- Styringssystemene som skal sørge for at det ikke legger seg is klarer ikke jobben, blant annet med den følgen at varmepumpen trekker uforholdsmessig mye energi, utdyper Baardsen.

Installasjon av fagmann

Et annet forhold som Baardsen trekker frem, og som har betydning for varmepumpens effektivitet, er installasjonen.

- Denne bør gjøres av en fagmann, selv om det ikke er juridisk pålagt, fordi vi erfarer at mange av installasjonene som folk gjør selv blir feil utført.

Umulig å avgjøre

Baardsen mener at det tilnærmet er umulig for vanlige forbrukere å avgjøre om den aktuelle varmepumpen duger under norske forhold.

- Det er ikke noe i spesifikasjonene som kan avgjøre om et produkt er dårlig, derfor bør man kun kjøpe fra seriøse forhandlere.

Sjekk referanser!

Rådet fra Enova for å sikre seg at man kjøper et kvalitetsprodukt, er at man først og fremst ber leverandøren/forhandleren om referanser.

- Og så er det viktig å bruke sin sunne og kritiske sans, utdyper spesialrådgiver hos Enova, Sverre Inge Heimdal, til Klikk.no.

- Og dersom produkter ikke fungerer slik forhandleren lover, så har man en reklamasjonssak.

Han råder også til å gå inn på sidene til det svenske forbrukernettstedet Råd og Rön.

Der publiseres tester utført av Statens Provningsanstalt, som også er et EU-akkreditert laboratorium.

- Og det er Statens Provningsanstalt som tester varmepumper i Sverige. Vi har derfor all grunn til å stole på de testene som gjennomføres der.

Les også:

Derfor øker strømforbruket ved varmepumper

Optimal oppvarming av boligen

Pipen som varmer huset

Fødte på badet

Denne saken ble første gang publisert 13/09 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også