Strømforbruk ved varmepumpe:

Derfor øker strømforbruket med varmepumpe

Riktig bruk er vesentlig for å få ned strømutgiftene.

VARMEPUMPE: Det er penger å spare for enkelte, men det avhenger av strømbehov og riktig bruk av pumpa.
VARMEPUMPE: Det er penger å spare for enkelte, men det avhenger av strømbehov og riktig bruk av pumpa. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix
Publisert Oppdatert

Strømforbruket var ifølge Statistisk sentralbyrå gjennomgående høyere for boliger som hadde varmepumpe enn for de som ikke hadde det i 2006.

Gunnar Andersen fra Asker er en av dem som har erfart at varmepumpe ikke var så besparende som han var blitt forespeilt.

- Da jeg installerte varmepumpe ble jeg forespeilet en årlig besparelse på 4000 - 5000 kWh, og det stemmer kanskje i teorien, men ikke i praksis. Siden jeg fyrer mye i peisen varmer det i seg selv godt opp i stua, og derfor har jeg kun spart rundt 200 kWh i måneden, sier Andersen til Hus&Bolig.

Storforbrukerne velger varmepumpe

- Når det gjelder tallene fra SSB, så kan en forklaring være at det er snakk om en skjevhet i utgangspunktet, fordi de som bruker mest strøm også kan være de første som installerer varmepumpe, side daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, Bård Baardsen.

I tillegg til å finne ut at strømforbruket til boliger med varmepumpe var høyere i 2006, fant SSB også ut at boliger mellom 100 og 150 kvadratmeter også hadde en høyere energibruk, både totalt sett og per kvadratmeter, i boliger med varmepumpe, mens total energibruk for større boliger var ca. 3 000 kWh lavere i husholdninger med varmepumpe.

- Her er vi inne på noe som er ordentlig vanskelig når det gjelder besparelser ved varmepumper. Å sammenligne boliger med og uten varmepumpe gir kanskje ikke riktig inntrykk. Man bør se på én bolig før og etter varmepumpa ble installert, sier Olav Lindberg ved Lier Everk.

Sparer på ved og olje

- Våre tall viser at man kan spare 0-60 prosent av fyringsutgiftene ved å installere varmepumpe. Fyringsutgifter innbefatter da strøm, olje og ved. 90 prosent av kundene ønsker å erstatte oljekamin eller vedfyring med varmepumpe. Mange ser at de bruker like mye strøm som før de installerte varmepumpe, men da har de spart på oljen eller veden.

Boliger med varmepumpe bruker ifølge SSB mindre ved og olje enn de som ikke har varmepumpe, selv om hyppigheten av vedovn er omtrent den samme blant disse. Oljeovn er derimot mer sjelden blant husholdninger som har varmepumpe. Les hvordan du fyrer riktig med ved her.

Har det varmere enn før

Effekten av en varmepumpe måles i COP, det vil si hvor mange kWh den produserer per kWh den forbruker. Tall fra ENOVA viser at denne ligger mellom 1,6 og 4,4 avhengig av utetemperatur og hvilken varmepumpe du har.

- En annen forklaring kan være at folk har det varmere inne nå enn før. En økning av romtemperaturen fra 20 til 22 varmegrader øker energiforbruket merkbart, sier Lindberg.

Jevnt over er moderne hjem utstyrt med flere strømsluk nå enn før. Å holde romtemperaturen over 20 grader kan være vanskelig når det er -20 ute, men slik holder du sprengkulda ute og slik fester du tetningslister.

- Varmepumper fungerer generelt bra ned til -10 grader, så må man beregne å tilleggsfyre for å oppnå samme varme i huset.

Avhengig av boligen

To tredeler av husholdningene som hadde varmepumpe bodde i boliger over 150 kvadratmeter, og samlet sett var det dermed en viss energigevinst med varmepumpe.

- Om varmepumpe gir redusert strømforbruk, og hvilke varmepumper som fungerer slik, varierer veldig fra bolig til bolig. Derfor selger vi ingen varmepumper før vi har vært på besøk hos kunden, sier Olav Lindberg ved Lier Everk.

De selger årlig 1200 varmepumper, hovedsakelig til kunder innenfor en radius på fire mil fra hovedkontoret ved Drammen. De selger kun luft-til-luft varmepumper.

Befaring

- Vi begynner alltid med å se hvor innedelen av varmepumpa kan stå for å få varmet opp den delen av huset der det er viktigst. Størrelsen på pumpa er viktig, jo større rom dess kraftigere pumpe. Men sirkulasjon er også viktig. Varmepumpa har en vifte og denne må kunne sende lufta i riktig retning for å få spredt varmen ordentlig, sier Lindberg.

Når innerdelen er plassert, ser Lier Everk på plassering av utedelen.

Sier nei til kundene

Spørsmål om hvilken modell som passer best for den enkelte kunde, avklares også ved befaring.

- Til en del kunder sier vi nei, fordi vi ikke finner en god nok løsning eller en brukbare kombinasjon av innedel og utedel. Når man skal kjøpe en pumpe som skal vare 8-12 år, må man være sikker på at den vil fungere underveis.

Kunnskap er viktig

Lier Everk er opptatt av å gi kundene god opplæring i hvordan man bruker varmepumpa.

- Kunnskap om hvordan en varmepumpe fungerer er vesentlig. Jeg synes det er tøft gjort av dem som kjøper varmepumpe i butikken og tar den med hjem under armen for selv å finne ut hvor den skal monteres.

- Eksempelet med Gunnar Andersen er et kjempeflott eksempel på en kunde som ikke har forstått hva en varmepumpe skal gjøre. Når det er installert så skal man skru ned/skru av alle andre varmekilder og la varmepumpen gjøre jobben. Hvis det blir veldig kaldt så skal de andre fyringsskildene kun benyttes for å hjelpe varmepumpen, ikke omvendt.

- Vi ser at læringskurven for bruk av varmepumpe er lang for mange. Viftehastighet og termostat er de to viktigste funksjonene på en varmepumpe, og hvis vifta står på 1 og man ikke får god nok effekt med en termostat på 22, er ikke løsningen å skru termostaten opp til 30. Vifta må skrus opp for å få varmen til å sirkulere i boligen, sier Lindberg.

I tillegg til høy viftehastighet er det viktig at pumpen står på «heat» (varme). Lier Everk ser endel feil hvor kunden har satt den på «auto» eller «cool».

Sparer 7500-8500 kroner i året

Han har selv installert en stor og en liten varmepumpe i sin enebolig.

- Det er en gjennomsnittlig enebolig og jeg har redusert strømforbruket med mellom 7500 og 8500 kroner per år, sier Lindberg.

Jan Erik Sørensen på Mysen installerte varmepumpe for fem år siden, og mener effekten har vært betydelig.

- Før brukte jeg både parafin og ved til oppvarming, nå bruker jeg kun litt ved når det er på det kaldeste. At strømforbruket også gikk ned merket jeg fra første stund, men jeg har ingen eksakte tall på hvor mye jeg har spart, sier Sørensen, som hadde bodd i eneboligen sin i 25 år før han gikk over til varmepumpe.

Skal du installere varmepumpe kan det lønne seg å ta en titt på sjekklisten fra Lier Everk.

Les også:

Unngå frosne rør

Hold deg varm med krydder

Beskytt huden mot kulda

Slik beskytter du barn mot kulda

De beste kupévarmerne

Slik bruker du startkabler

VARMEPUMPE: Det er penger å spare for enkelte, men det avhenger av strømbehov og riktig bruk av pumpa.
VARMEPUMPE: Det er penger å spare for enkelte, men det avhenger av strømbehov og riktig bruk av pumpa. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning