Inspirerende soverom

Fem deilige, rustikke soverom

Disse fem rommene er pusset opp med gjenbruk og inspirasjon fra naturen.

RUSTIKT OG HJEMMELAGET: Den store sengen på soverommet har blitt dekorert med hjemmelagde tekstiler. Eieren har nemlig både sydd rådyrputene og strikket sengeteppet.
RUSTIKT OG HJEMMELAGET: Den store sengen på soverommet har blitt dekorert med hjemmelagde tekstiler. Eieren har nemlig både sydd rådyrputene og strikket sengeteppet. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Den rustikke interiørstilen er fortsatt veldig populær, og mange sverger til et landlig uttrykk i hjemmet. Gamle og resirkulerte materialer er på moten, såvel som dyremotiver og elementer fra naturen.

Disse fem soverommene har en rustikk og koselig atmosfære, og de står alle nye etter storstilt oppussing.

Oppussing for storfamilien

Det første soverommet var et lite og trangt værelse på hytta til Arild og Bjørg Hegrum, som tidligere besto av restmaterialer og avkapp. Skråtaket gjorde rommet trangt og utilgjengelig, og vegger og tak hadde mørknet med årene.

Den gamle sengen ble revet, og bondebrisken ble flyttet til et rom i det nye tilbygget. Rommet ble utvidet til det dobbelte som en del av utbyggingen av hytta, og skråtaket ble fjernet. Det som en gang var et lite og trangt gutteværelse, er nå blitt et lunt og luftig gjesterom.

- Vi synes faktisk det er blitt så fint at vi vurderte å bytte rom, smiler Bjørg.

Gammelt, nytt og selvlaget

Uten skråtaket fremstår det nye gjesterommet luftig og åpent. En ny seng troner midt i rommet og nye panelvegger er behandlet med en lun interiørbeis. Sengeteppe har Bjørg selv strikket, og en gammel kiste er kjøpt på finn.no.

Gardinene og pynteputene har Bjørg sydd selv med tekstiler fra Fargerike på Fagernes.

HJEMMESTRIKKET: På gjesterommet har Bjørg strikket sengeteppe og sydd pynteputer. Hun kaller sengeteppet et kombiteppe, siden hun også bruker det som pledd i stuen.
HJEMMESTRIKKET: På gjesterommet har Bjørg strikket sengeteppe og sydd pynteputer. Hun kaller sengeteppet et kombiteppe, siden hun også bruker det som pledd i stuen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Det røde rommet

I det nye tilbygget er det to soverom som barnebarna kan bruke. Det største er først og fremst blitt et jenterom, mens guttene stort sett bruker det minste. På det største hadde Bjørg og Arild bestemt seg for å sette inn familiekøyen fra deres gamle rom.

- Den er jo både praktisk og behagelig. Men det var ikke så lett å plassere vinduet etter sengen. Det endte med at vinduet ble ganske lite, noe vi egentlig er fornøyde med i dag, med tanke på trekk, forteller Arild. Også her har de behandlet veggene med den samme varme interiørbeisen, skumring. - Vi så fargen i en utgave av Hytteliv, og syntes den var veldig lekker.

Jenterommet har fått flere røde elementer, som kombinert med de brungrå veggene, gir en varm og lun stemning.

Tre nye rom

GJENBRUK: Den gamle familiekøyen har fått et nytt liv på det nye rommet.. De lune veggene er behandlet med fargen Skumring fra Tyrilin. Bjørg har sydd sengeteppe og tilhørende pynteputer. Tekstilene kommer fra Fargerike på Fagernes.
GJENBRUK: Den gamle familiekøyen har fått et nytt liv på det nye rommet.. De lune veggene er behandlet med fargen Skumring fra Tyrilin. Bjørg har sydd sengeteppe og tilhørende pynteputer. Tekstilene kommer fra Fargerike på Fagernes. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

De mørke og upraktiske soverommene på 70-tallshytta trengte sårt en fornyelse. Med hjelp fra Hytteliv fremstår de nå lyse og delikate.

Hytteliv fikk god hjelp av interiørdesigner og innehaver av Hemsen Interiør, Marianne Hemmestad til oppussingen av hytta. Hun hjalp hytteeieren med å finne en fargepalett til vegger, innredninger, tak og tekstiler, samt møblering. Stue og kjøkken fikk da nytt panel, mens soverommene fikk beholde det gamle. Vinduene på soverommene ble restaurert og malt.

De gamle sengene ble revet i alle de tre rommene, og nye, skreddersydde familiekøyer ble satt opp i to av dem. De nye sengene ga ekstra soveplasser og bedre oppbevaringsmuligheter med skuffer på undersiden. I hovedsoverommet ble det satt inn en rammemadrass. Til den ble det sydd et fasongsydd sengeskjørt i ull og et sengeteppe i fuskepels, og det ble laget en lekker sengegavl i imitert skinn.

Fargepalett

Interiørdesigner Marianne Hemmestad tok utgangspunkt i hytteeierens interesse for naturen, og baserte fargevalgene for innredningen på kulørene fra fjellet og det storslåtte landskapet rundt hytta.

FØR OG ETTER: Dette soverommet har fått detaljer i røde ferskentoner. De nye gardinene i lin og bomull har et feminint uttrykk, og harmonerer med veggene. Løperen på gulvet er laget av vevde skinnrester. Saueskinn og løper er fra Hemsen Interiør. Det gamle soverommet hadde en enkel køyeseng. Nå er det blitt en ekstra sengeplass. Også her er veggene blitt overflatebehandlet.
FØR OG ETTER: Dette soverommet har fått detaljer i røde ferskentoner. De nye gardinene i lin og bomull har et feminint uttrykk, og harmonerer med veggene. Løperen på gulvet er laget av vevde skinnrester. Saueskinn og løper er fra Hemsen Interiør. Det gamle soverommet hadde en enkel køyeseng. Nå er det blitt en ekstra sengeplass. Også her er veggene blitt overflatebehandlet. Foto: FOTO: Privat og Per Erik Jæger

- hun ønsket å ha jordfarger på soverommene, forklarer Hemmestad. Ett av dem ble innredet med innslag av blåtoner, og ett med innslag av rødtoner. På hovedsoverommet var tanken å ha det litt røft, men med romantisk karakter.

På grunn av gammelt, gulnet panel med skjolder og ujevnheter, ble veggene behandlet med to strøk Osmo dekkende dekorvoks. Det var ønskelig med lyse, lune farger og de fikk utgangspunkt i bunnfargen og nyanser fra gardinstoffene.

Alle soverommene er behandlet med en hvit dekkende base, blandet til med ulike mengder grå leire og brunt. Resultatet er lunt og behagelig, med et spennende uttrykk som endrer seg ut ifra sollyset. Treverkets struktur skinner svakt gjennom, og gir spill og liv til veggene.

Puter og pynt

De nye rommene trengte også tekstiler i form av pynteputer, sengetepper og gardiner. Tekstilvalgene ble en herlig blanding av ull, lin og bomull.

De blomstrete tekstilene fra liftgardinene kombinert med ull og lin går igjen i pynteputene. Hemsen Interiør har stått for all sømmen.

FØR OG ETTER HOVEDSOVEROM: Røft og romantisk: På hovedsoverommet ønsket hytteeieren et røft og romantisk uttrykk. Marianne Hemmestad har behandlet de gulnede veggene, og hun har sydd sengeskjørtet i samme ullstoff som to av pynteputene. Hun har også laget den nye sengegavlen. Lampene og sengeteppet er fra Hemsen Interiør.
FØR OG ETTER HOVEDSOVEROM: Røft og romantisk: På hovedsoverommet ønsket hytteeieren et røft og romantisk uttrykk. Marianne Hemmestad har behandlet de gulnede veggene, og hun har sydd sengeskjørtet i samme ullstoff som to av pynteputene. Hun har også laget den nye sengegavlen. Lampene og sengeteppet er fra Hemsen Interiør. Foto: FOTO: Privat og Per Erik Jæger

- For å trekke inn noen feminine elementer, ble det blomstret mønster på liftgardinene. Alle gardinene er sydd med lystett fôr, forklarer Marianne Hemmestad.

- Unni ville ha et rustikt og røft uttrykk med feminine detaljer. Samtidig ønsket vi at soverommene skulle harmonere med de lune jordfargene fra resten av hytta, slik at innredningen fikk en helhet.

Les også:

Trivselstips for soverommet

11 gode råd til soverommet

Her finner du interiørbildene du liker

BLÅTT ROM: Dette soverommet er innredet i blåtoner, som passer godt til den gråblå sengen. De gamle furuveggene har blitt overflatebehandlet, og gardinene i lin og bomull harmonerer med resten av rommet. Interiørdesigner Marianne Hemmestad har sydd blå pynteputer i samme stoff som gardinene. Lampen er fra Hemsen Interiør.
BLÅTT ROM: Dette soverommet er innredet i blåtoner, som passer godt til den gråblå sengen. De gamle furuveggene har blitt overflatebehandlet, og gardinene i lin og bomull harmonerer med resten av rommet. Interiørdesigner Marianne Hemmestad har sydd blå pynteputer i samme stoff som gardinene. Lampen er fra Hemsen Interiør. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Alt om graviditet og fødsel på iPad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning