Smarte ideer til soverommet

De kuleste grepene på soverommet

Soverommet er det siste du ser før du sovner og det første du ser når du våkner – derfor bør du også gi det litt ekstra omtanke.

SOVEROM MED SVUNG: På soverommet til venstre sørger en vegg bak sengen for at garderoben er adskilt. En kapaplate er kledd med et tekstil og gir rommet liv. På bildet til høyre sørger den mørke veggen for at rommet får karakter.
SOVEROM MED SVUNG: På soverommet til venstre sørger en vegg bak sengen for at garderoben er adskilt. En kapaplate er kledd med et tekstil og gir rommet liv. På bildet til høyre sørger den mørke veggen for at rommet får karakter. Foto: FOTO: Ikea og Nina Holst
Publisert Oppdatert

Det er få steder vi tilbringer mer tid enn på soverommet. Og ofte er soverommet et rom vi bortprioriterer når det kommer til innredning - selv om det definitivt hadde gjort seg med en oppgradering av soverommet.

Ikke nekt for at det er deilig å få en følelse av å sove på hotell - i din egen seng.

Det er ikke alltid det skal så mye til. En ny sengegavl, kanskje? Eller kanskje et Nytt nattbord - eller hva med smart oppbevaring rundt sengen?

Nedenfor deler vi de beste tipsene med deg.

Skreddersydd

Et skreddersydd garderobeskap utnytter plassen maksimalt. La det gjerne dekke hele veggen, og mal det i samme farge som veggene rundt.

SKREDDERSYDD: Liten plass, eller har du bare lyst til at rommet skal være ekstra funksjonelt? Skreddersydde skap - og hyller er både smart - og fint.
SKREDDERSYDD: Liten plass, eller har du bare lyst til at rommet skal være ekstra funksjonelt? Skreddersydde skap - og hyller er både smart - og fint. Foto: FOTO: House of pictures

Skill funksjonene

Hvis du ikke er så heldig å ha plass til et soverom som du kun bruker til å sove i, kan du bruke en romdeler eller forheng for å skille de ulike funksjonene. Her er kontoret gjemt bak florlette, lyse lingardiner, så slipper beboerne å ha arbeidet hengende over seg når de skal sove. I tillegg skaper det et rolig inntrykk når gardinene er trukket for.

Belysning, belysning, belysning

Belysning er viktig- og belysningen på soverommet er noe av det første du bør se på om det er noe som skurrer i rommet. Sørg for å ha en taklampe som lyser godt, lys i eller foran klesskapet, og leselamper som kan tennes og slukkes uten at du trenger å reise deg. Velg lamper med bevegelige armer. Da kan du rette lampen direkte mot boken, og du unngår å blende partneren din.

Invester i en dimmer, soverommet blir koseligere når du dimmer ned lyset.

Farger og luft

SKJULE: Hvis du ikke er så heldig å ha plass til et soverom som du kun bruker til å sove i, kan du bruke en romdeler eller forheng for å skille de ulike funksjonene.
SKJULE: Hvis du ikke er så heldig å ha plass til et soverom som du kun bruker til å sove i, kan du bruke en romdeler eller forheng for å skille de ulike funksjonene.
LETT STEMNING: Lyse nyanser på vegger og gulv understreker det rene og luftige og er fint hvis du vil ha en avdempet atmosfære.
LETT STEMNING: Lyse nyanser på vegger og gulv understreker det rene og luftige og er fint hvis du vil ha en avdempet atmosfære. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt

Lyse nyanser på vegger og gulv understreker det rene og luftige og er fint hvis du vil ha en dempet atmosfære. Hvite gulv er kanskje ikke det mest praktiske, men det gir rommet en følelse av enkelhet og renhet. Spesielt et soverom.

Vær klar over at skinnende og lysreflekterende overflater lett kan virke kjølig.

Skap hotelfølelse

Et sengeteppe, koselige tekstiler og fine puter gir rommet hotellstemning - og deg en deilig nattesøvn. Observer neste gang du er på hotel. Hvordan rer de opp der? Det er mye inspirasjon å finne på hoteller, de er gjerne tidlig ute med å fange opp trender.

Bokhylle foran sengen

La bøkene komme til sin rett. En liten bokhylle som på bildet kan bidra til å skape ekstra hygge på soverommet ditt.

HOTELLSTEMNING: Et sengeteppe, koselige tekstiler og fine puter gir rommet hotellstemning.
HOTELLSTEMNING: Et sengeteppe, koselige tekstiler og fine puter gir rommet hotellstemning. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
HOTELLVIBBER: Observer neste gang du er på hotel. Hvordan rer de opp der? Eierne av dette hjemmet har gjort seg ekstra flid med gjesterommet.
HOTELLVIBBER: Observer neste gang du er på hotel. Hvordan rer de opp der? Eierne av dette hjemmet har gjort seg ekstra flid med gjesterommet. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Smart oppbevaring - tenk ut av boksen

Oppbevaringsplass - hvorfor får man aldri nok av det?

Trolig har man for mange ting. Stikkordet da er selvfølgelig å ta en aldri så liten opprydning.

TID FOR EN GOD BOK: En bokhylle som her gjør rommet hyggelig, i tillegg til at det er praktisk å ha bøkene lett tilgjengelig.
TID FOR EN GOD BOK: En bokhylle som her gjør rommet hyggelig, i tillegg til at det er praktisk å ha bøkene lett tilgjengelig. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Men uansett er det lurt å utnytte hver krik og krok til oppbevaring. Sånn som plassen under sengen. Blant annet.

Vågal veggdekor

På veggen bak sengen har du muligheten til å gjøre noe unikt. Henge opp et bilde som ikke alle har. Male veggen i en farge - som ikke alle har. Henge opp minner, som betyr noe spesielt for nettopp deg.

Mulighetene er mange. Det handler om å se dem.

Utnytt skråveggen

Utnytt plassen under skråveggen til å henge opp tøy på en stang.

Her er det brukt en fin gardinstang i messing til å henge opp klærne på.

Du trenger selvfølgelig ikke å ha en skråvegg for å ha klær hengende ute. Klær kan faktisk bruke som dekor. Det er faktisk i tiden å ha dem delvis fremme.

TENK SMART: Oppbevaringsplass er det vanskelig å få nok av. Utnytt plassen under sengen.
TENK SMART: Oppbevaringsplass er det vanskelig å få nok av. Utnytt plassen under sengen. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt
SETTER PREG PÅ: Osloleiligheten har veggdekor med karakter.
SETTER PREG PÅ: Osloleiligheten har veggdekor med karakter. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Les også:

Slik blir hodeputen som ny

Lag din egen sengegavl

Utnytt plassen på soverommet

Her er godbilene som nordmenn overser

PÅ UTSTILLING: Bruk de fineste klærne dine som dekor. Heng dem for eksempel på en stang, som her.
PÅ UTSTILLING: Bruk de fineste klærne dine som dekor. Heng dem for eksempel på en stang, som her. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning