Innredning og soverom

11 gode råd for soverommet

Tipsene som gjør soverommet til et godt sted å lese, kose og sove i.

SENGETØY: Behagelig sengetøy med motiv fra sesongen.
SENGETØY: Behagelig sengetøy med motiv fra sesongen. Foto: Foto: produsenten
Publisert Oppdatert

1. Lag en plan over rommet! Gjerne med skisser som viser ulik plassering av møblene. Sengen plasseres først. Sett den gjerne på skrå ut fra et hjørne eller midt i rommet hvis du har god plass. Ifølge SINTEF Byggforsk bør det være 80 cm fri passasje ved fotenden og 120 cm på den ene siden for at det skal bli lett å gjøre rent under sengen.

2. Sengen må være stor nok, det verste som finnes er å sove for trangt! Kjøp den største du har plass til, og råd til. Velg en klassisk seng du ikke blir lei av, så kan du heller variere med sengetøyet. En høy seng er lettere å re opp enn en lav.

3. Invester i madrassen! Du tilbringer tross alt en tredjedel av livet på den. Til dobbeltsengen kan du velge mellom en hel madrass eller to enkle. Velger du en hel, vil du merke det når kjæresten snur seg i sengen. Veier han/hun mer enn deg, risikerer du å trille ned mot midten. Med to enkle madrasser kan dere kjøpe den som passer hver av dere best. Legg en tykk overmadrass oppå, så kjenner dere ikke sprekken i midten.

4. Gjør sengen innbydende med lekkert sengetøy. Det kan være verdt å investere i de litt dyrere merkene når du går for mønstre og farger. En billig kvalitet kan fort se falmet ut. Sørg for å blande teksturene i rommet; glatt, matt, mykt, hardt etc.

LIGG GODT: En god seng er første steg til god søvn.
LIGG GODT: En god seng er første steg til god søvn. Foto: Foto: House of Pictures og Bolia

5. Et stort skap fra gulv til tak med skyvedører er den optimale garderobeløsningen. Det skaper ro i rommet og gjør det lettere å holde orden. Eventuelt kan du velge et forheng på en skinne i taket og gjemme klesstativene bak dette. Et skap som du skal henge klær i, bør være minst 60 cm dypt. Hyller eller skuffer til å trekke ut er best. Beregn 60-70 cm fri passasje foran skapene.

GOD MADRASS: Sørg for at madrassen er av god kvalitet.
GOD MADRASS: Sørg for at madrassen er av god kvalitet. Foto: Foto: Frode Larsen

6. Soverommet er et sted for hvile, så unngå rot. Bruk plassen under sengen til løse skuffer, eller bygg en sokkel med skap. Du kan også utnytte plassen over sengen til skap. Velger du en ferdig løsning, er overskap til kjøkken ideelt også til dette bruk.

7. Fargene påvirker energinivået ditt. Velg rolige, svale farger som får pulsen til å slå saktere. Grønne nyanser er delikat og avslappende, og blått er svalt og beroligende. Beige, hvitt og grått hjelper også til å roe ned.

Les også: Tips til oppheng av bilder

8. Tv på soverommet bør være bannlyst, men hvis du må ha en, sørg for at den kan gjemmes bort etter bruk!

9. Riktig belysning i soverommet inkluderer taklys (når du skal vaske), skapbelysning (gjerne spotter vinklet mot skapene) og leselamper som kan tennes og slukkes uten at du er nødt til å reise deg. Lampene over dobbeltsengen bør plasseres i midten, så den ene kan lese uten å blende den andre. Suppler gjerne med en gulvlampe, eller for eksempel en lavthengende pendellampe ved siden av sengen. Lysbryteren bør være plassert ved døren slik at den kan slås av og på når du går ut og inn. I tillegg er det lurt med en bryter ved sengen som kan slukke alle lampene samtidig.

10. Sørg for å ha det mørkt, så sover du bedre. Black-out-stoff som stenger lyset ute kan kjøpes i de fleste interiørforretninger som selger tekstiler på rull. Det finnes også rullegardiner i dette stoffet.

11. Kjøp en dyne som kan vaskes og tåler å kjøres i tørketrommelen på 60 grader. Det dreper midden. Er du allergisk, anbefaler Norges Astma- og Allergiforbund dundyner, eventuelt en antibakteriell fiberdyne som Høies Mascot.

Les også:

10 gode råd for entreen

Gode kosebukser (mote)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning