Familiens sommerparadis: På det meste bodde det 120 fastboende her. Nå er det ingen igjen 

På øya Lauer, rett utenfor Skjærhalden på Hvaler, har familien Weiberg sitt sommerparadis. Her er det ingen biltrafikk, ingen fastboende, og dagene går i sakte tempo.

VAKKER INNFART: Lauer er en nydelig skjærgårdsøy, bare ti minutter fra Skjærhalden. Det er hverken biler eller butikk på øya – bare fred og ro.
Publisert

Dette er mitt barndoms paradis! sier Synnøve med et smil.

– Det var her jeg lærte å svømme, fikk min første båt og tilbrakte timevis med ­krabbesnøre i hånda på brygga.

Vi er på familiens feriested, som foreldrene, Sissel og Arild, kjøpte da Synnøve var liten.

På Nordre Lauer ligger de gamle, hvitmalte husene som perler på en snor, med små, karrige stier mellom seg. Det som tidligere var et senter for det omfattende sildefisket som pågikk på Hvaler, er i dag en idyllisk ferieøy. Her finner man glattskurte svaberg, små viker å bade fra og imponerende ­utsikt ut mot Færder. 

På det meste var det 120 fastboende her, men da Arild og Sissel kjøpte stedet i 1997, var det bare én igjen, nå er det ingen. Den gamle skolen på øya er gjort om til feriebolig.

STOR HAGE: Fordi de fleste hyttene på Lauer tidligere var bolighus, har mange av dem store hager med gressplener.

Finner roen

Sissel og Arild hadde i alle år hatt seilbåt, og stortrivdes på sjøen. De seilte ofte nedover svenskekysten og likte å stoppe på de øyene som lå litt for seg selv – der det var rolig, med færre turister.

En gang var de innom Lauer, og de syns det var en vakker, liten øy. Men det var ikke før noen år senere at det dukket opp et feriehus for salg der. De dro på visning, og falt for den store hagen, sjøutsikten og husets sjel.

Den følelsen Arild får når han går opp den lille stien til huset, sammenligner han med roen han kjenner på når diesel­motoren på seilbåten slås av, og man driver med vinden.

I dag er det Synnøve som kommer ruslende opp stien med et stort fat nystekte kanelboller. De har blitt levert via sjøveien, fra en koselig butikk, som heter Posten, på naboøya Herføl.

FLOTT PLASS: På en høyde ved hytta, med flott utsikt til alle kanter av øya, har familien en koselig sittegruppe. Her ser de hav og uendelig horisont.
BLÅTT
KJØKKEN:
Hytta er for det meste malt i hvitt, men kjøkken­veggene er malt med blått. Blått på kjøkkenet var svært vanlig på den tiden huset ble bygget.

Huset

Ble bygget i første halvdel av 1800-tallet. Det består av gang, kjøkken, stue, spisestue, toalett med vask og tre soverom.

Grunnflaten er på 64 kvm. I tillegg finnes det et rommelig anneks.

Instagram: @hvalerlivet

– Det er slike små gleder som gjør øylivet her ekstra ­koselig!

– Ferga går fra Skjærhalden ut hit tre ganger om dagen, men vi som har sommerhus her er avhengig av båt i tillegg, sier Synøve.

ORIGINALE DETALJER: Under oppussingen har familien prøvd å gjenskape så mye som mulig av husets originale detaljer.
PARADIS: Synnøve ønsker velkommen til sitt barndoms paradis.

Les også: (+) Kan jeg stole på verdivurderingen av hytta?

Historien

I bygdeboka Arild har funnet frem, står at det at huset deres var det første som ble bygget på Lauer. Det har trolig historie tilbake til 1700-tallet, men de er usikre på eksakt byggeår. Da paret pusset opp kjøkkenet, fant de aviser datert 1884 inne i veggen.

– Det er mye historie her. Her bodde det mange familier sammen en gang i tiden, sier Arild.

Da familien Weiberg kjøpte stedet, var det mye å ta tak i. Huset er opprinnelig et tømmerhus, og paret fjernet plater fra veggene og belegg fra gulvet. Blått og hvitt er farger de syns passet godt til en hus ved sjøen, og interiørstilen er maritim og sommerlig.

SPESIALLEVERING: Synnøve har gått den lille stien ned til bryggene og hentet ferske kanelboller. De har kommet med båt fra den koselige kafeen og butikken På Posten på øya Herføl. 

– Vi har hatt mange prosjekter her opp igjennom ­årene, og har pusset opp hele huset og annekset, sier Sissel.

Nordre Lauer

Kommune: Hvaler

Fylke: Viken

Høyde over havet: 2 moh. 

Da Synnøve og broren var små, var det ikke innlagt vann, og bare utedo her. Men nå har de både dusj og vannklosett.

Det som i dag er et anneks med soveplasser, bad og et lite kjøkken, var før i tiden et sauefjøs. I dag er det til sammen hele 14 sengeplasser på stedet, og hele familien samles ofte her.

Sissel og Arild har blitt pensjonister, og liker å ha noe å henge fingrene i når de er på Lauer. Selv om robotklipperen tar seg av gresset, er det alltid noe å gjøre. Arild viser frem svabergene bak hytta. De ­holdes rene for mose. Når han står der oppe med kikkerten, har han flott utsikt over havet, ut mot Færder.

Det er flere sittegrupper rundt huset. Den ene ligger på en topp. Derfra kan man se havet på alle kanter.

– For oss som bor i Askims dype skoger, er dette spesielt fint, sier Sissel.

– Her ute puster man lettere, og vi finner en ro vi ikke ­finner andre steder. Vi er så glade i denne plassen alle sammen. Livet er deilig på Lauer! 

BLÅTT KJØKKEN: Hytta er for det meste malt i hvitt, men på kjøkkenet er det valgt en mørk blå farge på veggene. Blått er en farge som var vanlig å bruke kjøkken på den tiden huset ble bygget.
SPISEPLASS: Familien har et lite spisebord på kjøkkenet, og et større ett her i spisestua. De liker godt å blande nye og gamle møbler.
FERIEDRØM: Hagebordet er dekket, og Sissel, Arild og Synnøve skal kose seg i solveggen. 

Les også: August arvet et gods: – Plutselig stod jeg med en gjeld på over 120 millioner kroner

Fakta om Lauer

Lauerøyene er snauvokste øyer en kort fergetur sydvestover fra Skjærhalden. Det er ca. 35 hytter på øyene, de fleste på Nordre Lauer. Tidligere var Lauer viktig for det omfattende sildefisket som foregikk på Hvaler.

Et tips til fin tur på Nordre Lauer er stien ned i «Sauehølet», en dyp kløft som er omkranset av tette busker og småtrær.

Går du gjennom kløften, og over en kolle, kan du gå videre ut på en molo, som fører deg ut til holmen Rødskjær. Her finner du et fint friområde og flotte bademuligheter rett ut fra svabergene.

Denne saken stod på trykk første gang i Hytteliv i mai 2024.

Se flere bilder av stedet under: 

STOR HAGE: Fordi de fleste hyttene på Lauer tidligere var bolighus, har mange av dem store hager med gressplener. 
FINT FOR TUR: Det går mange små stier rundt på øya, og det er både badeviker og fiskeplasser som kan utforskes.
STOR HAGE: Fordi de fleste hyttene på Lauer tidligere var bolighus, har mange av dem store hager med gressplener. 
SPESIALLEVERING: Synnøve har gått den lille stien ned til bryggene og hentet ferske kanelboller. De har kommet med båt fra den koselige kafeen og butikken På Posten på øya Herføl. 
MOR OG DATTER: Synnøve har vokst opp her ute i feriene, og elsker fortsatt å være her sammen med foreldrene. De har også et anneks med soverom, kjøkken og bad, hvor man får litt privatliv.
FLOTT PLASS: På en høyde ved hytta, med flott utsikt til alle kanter av øya, har familien en koselig sittegruppe. Her ser de hav og uendelig horisont.