Når sporet i skruen er ødelagt

Slik får du ut en strippa skrue

Her er tipsene som får ut skruen om sporet er ødelagt.

Strippa skrue: Ødelagt spor i skruehodet er max irriterende
Strippa skrue: Ødelagt spor i skruehodet er max irriterende Foto: Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert
Grisepikk: Denne typen er konisk og har links gjenger.
Grisepikk: Denne typen er konisk og har links gjenger. Foto: Foto: Øivind Lie
Grisepikk 2: Den firkanta varianten har en egg i hvert hjørne.
Grisepikk 2: Den firkanta varianten har en egg i hvert hjørne. Foto: Foto: Øivind Lie
Bore ut skruen: Bruk et bor som har samme diameter som stammen.
Bore ut skruen: Bruk et bor som har samme diameter som stammen. Foto: Foto: Øivind Lie
Slipepasta: Legg litt slipepasta på tuppen så får du mer friksjon.
Slipepasta: Legg litt slipepasta på tuppen så får du mer friksjon. Foto: Foto: Øivind Lie
Kakk: Den firkanta uttrekkeren banker du ned i hodet.
Kakk: Den firkanta uttrekkeren banker du ned i hodet. Foto: Foto: Øivind Lie
Dremel: Lag et spor i skruen med en dremel.
Dremel: Lag et spor i skruen med en dremel. Foto: Foto: Øivind Lie

Enten du skal snekre deg en skikkelig bokhylle eller du skal lage et nytt vedskjul, er en strippa skrue veldig, veldig irriterende.

På toppen av det hele skjer det gjerne når du skal skru på en kronglete plass, og da er det maksimalt vanskelig å få den ut.

Feil bits

- Årsaken til at du stripper en skrue er gjerne at du bruker feil bits, at bitsen står skjevt i skruen eller at du har feil moment på skrudrillen, sier Chris Morgenstierne i Morgenstierne verktøy.

Begrens skaden

Først og fremst, ikke fortsett å skru når det glipper. Ta en sjekk om du har riktig bits, og er ikke sporet alt for ødelagt, klarer du å skru den ut igjen.

Da kan det være lurt å prøve med et skrujern. Gi gjerne skrutrekkeren et kakk med hammeren, så kan du skru ut med mye kraft og bedre kontroll, er rådet fra wikihow.

De viser også en smart metode hvis bare stammen på skruen står igjen og du skal skru den ut. Da bruker du skrudrillen, strammer chucken rundt stammen på skruen og skrur ut. Her kan du også bruke en polygrip-tang.

Ekstra friksjon

-Ta litt fin slipepasta på skruen eller bitsen, vær bestemt og gjerne litt sinna, så får du ut skruen, kommenterte Lars Pjokken da vi skrev om hvordan du velger riktig bits for en tid siden.

Slipepastaen gir nemlig økt friksjon, forklarte han

Grisens edlere deler

Det finnes egne verktøy for denne jobben. De har det velklingende navnet grisepikk. I jernvarekatalogene har det riktignok en teknisk, og kanskje mer presis betegnelse: skrueutdrager eller skrueekstraktor.

Da må du forbore, sette ned utdrageren og skru ut. Den firkanta varianten kan du til nød banke ned i et torx eller unbracospor og skru ut

- Disse verktøyene er nok mer nyttige til større bolter og skruer i bløtere stål, kan Bjarne Nordvik i Christiania Spigerverk fortelle. - Treskruer er gjerne herdet, det gjør det vanskelig for utrekkeren å få tak.

Han anbefaler å bore ut hodet med et bor som har samme diameter som stammen på skruen.

Er det en unbracoskrue du skal ha ut, kan du banke inn en torx-bits, avslutter Nordvik.

Bore ut skruen

Snekkermester Sven Eckhoff støtter Nordvik i at det enkleste er å bore av hodet. Da må du ta av arbeidsstykket som er festet og dra ut skruen med en tang. Sitter arbeidsstykket med flere skruer må disse ut.

Spunsebor

En annen metode er å bore ut rundt skruehodet med et spunsebor, dra skruen ut med en tang, og sette i en trepropp til slutt, forklarer snekkermesteren.

I denne videoen ser du hvordan du kan lage ditt eget spunsebor.

</p> <h4>Dremel</h4> <p>De ivrige folkene <a href="http://www.facebook.com/pages/Snekring-og-verkt%C3%B8y/111152162283036?v=wall">som følger facebooksiden vår</a> er fulle av gode tips. Da jeg spurte om gode råd spratt det inn en pen liten bunke nesten med en gang.</p> <p>Her blir det anbefalt å bruke alt fra før nevnte grisepikk til feinsag, spisstang og sveising.</p> <p>Bård Lindqvist postet et forslag der han anbefalte å bruke Dremel. Det fungerer utmerket. Du lager raskt et spor med den lille kappeskiven, og da er det bare å skru ut med et flatt skrujern. Og det beste av alt, endelig får du brukt Dremelen til en litt voksen oppgave.</p> <p>Få med deg mer om snekring og verktøy: Følg meg på <a href="http://www.facebook.com/pages/Snekring-og-verktoy/111152162283036?v=wall">Facebook</a> og diskuter <a href="http://verktoy.klikk.no/verktoy/">verktøy</a> og <a href="http://verktoy.klikk.no/prosjekter/">prosjekter i Verktøyforumet.</a> </p> <p> <strong>Les også:</strong> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/bolig/bonytt/article697717.ece">Slik fjerner du pluggen fra veggen</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/bolig/bonytt/article568945.ece">Oppussingstabbene du bør unngå</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/bolig/rom123/article359989.ece">Bli en racer på tapetsering</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/bolig/hytteliv/article655273.ece">Slik lager du en sittebenk</a> </p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning