Vinkel: Bruk vinkelhake og lag strek på to sider. © Illustrasjon: Øivind Lie

Dra saga: Når du skal starte drar du saga mot deg til du har et spor. © Illustrasjon: Øivind Lie

Stå godt over: Så godt over arbeidsstykket, da ser du begge strekene og du får riktig vinkel på saga. © Illustrasjon: Øivind Lie

Når du bare skal kappe et bord eller to, og den tunge kappsaga er stuet bort i boden, er jobben gjort med håndsaga lenge før kappsaga er montert.

Bruk vinkelen

Truls Hansen er Distriktssjef hos Bacho. Han sier at skal du kappe et bord rett av, altså nitti grader, må du frem med vinkelhaken, eller du kan bruke den som finnes på saga.

- Strek opp på to sider. Hjørnet der strekene møtes er der du skal starte, sier han.

Lag et spor

Stå slik at du kommer godt over arbeidsstykket, og kan se begge strekene.

Da får du også god tyngde over den armen som skal holde fast bordet.

Er det en liten bit du skal sage, så spenn fast med en tvinge.

Start kuttet inntil streken på den siden som skal kappes av.

Når du starter drar du sagen mot deg, løfter den og drar på nytt, helt til du får et spor.

Alt på linje

Sagen skal ha 45 grader på arbeidsstykket.

Pass på at sagen, albuen og skulderen er på linje. Da er det lettere å få et rett drag på saga.

Hold øye med begge strekene hele tiden. La sagen jobbe, ikke press bladet nedover.

Når du nærmer deg slutten må du holde stykket som blir saget av slik at det ikke river av en bit på bordet du skal bruke.

Tips:

  • Begynner du å sage utenfor linjen går du litt tilbake og starter på nytt. Ikke prøv å bende bladet.
  • Får du for lav vinkel på sagen blir det vanskeligere å manøvrere etter streken.
  • Klem fast en liten bordbit på undersiden der kuttet avsluttes. Da unngår du at biten som faller av river av en bit på bordet som skal brukes.
  • Skal du skjære et bord på langs kan du dytte inn en liten kile i starten på sporet hvis sagen klemmes fast.

Les også:

Spar 1000-lapp på riktig lampevalg

3 perfekte kaffetraktere

Slik bygger du vedskjul

Gavefri adventskalender

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!