Ferdighus kan tilpasses

Så mye kan du tilpasse et ferdighus

Det meste kan bli slik du vil, selv om det er et ferdighus.

FERDIGHUS 2: Modellen Karakter 1 fra Systemhus.
FERDIGHUS 2: Modellen Karakter 1 fra Systemhus. Foto: Foto: Systemhus
Publisert Oppdatert

Har du falt for et typehus, men usikker på hva du kan gjøre med det? Sannsynligvis masse, for ferdighusprodusentene er velvilligheten selv.

Både utvendig og innvendige tilpasninger kan gjøres.

-Innenfor rimelighetens grenser kan kunden få tilpasset en av våre modeller til sine ønsker, forteller markedssjef Anders Paulsen hos Systemhus til klikk.no.

Våge å være seg selv

I Bonytt nr 2 i 2000 fortalte Inger Bertelsen om hvordan deres byggmesterhus på Nesodden ble forandret helt etter deres ønsker.

"Det gjelder å våge å være seg selv, spille på materialene og gjøre noe helt nytt", fortalte hun den gang.

Ti år etter bor familien der fortsatt, og er like fornøyde med sitt valg. Men ifølge Bertelsen er det gjort tusen forandringer.

- Er det ikke det som er typisk norsk, at man hele tiden har prosjekter gående?, spør hun retorisk, og legger til at de blant annet har bygget et atelier og en badstue på eiendommen.

Faste rammer gir handlingsrom

Inger Bertelsen forteller at det som var hovedargumentet ved valg av et ferdighus, var at et typehus ville gi en fast kostnadsramme å forholde seg til.

- For dersom man starter tidlig i prosessen, kan man gjøre personlige tilpasninger uten at det byr på overraskende kostnader. For oss handlet valget også om funksjonalitet og personlig uttrykk.

Bertelsen mener at med en arkitekt ville de ikke hatt like god kontroll med kostnadene, fordi hun av erfaring vet at en slik prosess ville blitt mer kompleks og derfor også dyrere.

- Et ferdighus passer dersom man vil ha et individuelt uttrykk, men ikke har ressursene til å dra hele prosessen sammen med en arkitekt.

Viktig med kvalitetssikring

Bertelsen er likevel tydelig på at dersom man planlegger å gjøre store bygningsmessige forandringer, som blant annet å flytte vegger, skal man ha respekt for at det bør kvalitetssikres av en arkitekt.

Selv fikk de hjelp av Bertelsens far som var arkitekt, og han bidro med skisser og kompetanse utover deres egen.

FJERNET VEGGER: Oprinnelig var kjøkken, spisestue og stue tre separate rom. Veggene mellom disse rommene ble fjernet for å skape en helhet.
FJERNET VEGGER: Oprinnelig var kjøkken, spisestue og stue tre separate rom. Veggene mellom disse rommene ble fjernet for å skape en helhet. Foto: Foto: Espen Grønli

Blanke ark

-Vår modellkatalog er like mye en idékatalog, sier Bjørn Vidar Eide i Mesterhus til klikk.no.

Men Eide utdyper at kunden også kan starte med blanke ark og mer eller mindre skape sin egen arkitektur, om han eller hun ønsker det.

-Det man imidlertid skal være klar over, er at dersom man starter helt fra bunnen må også de tekniske installasjonene, som blant annet ventilasjon, prosjekteres på nytt.

En annen modell

FERDIGHUS 1: Modellen Nininn fra Mesterhus.
FERDIGHUS 1: Modellen Nininn fra Mesterhus. Foto: Foto: Mesterhus

Hos Systemhus er de av den oppfatningen at dersom kunden har store endringer de ønsker å gjøre på en eksisterende modell, er det bedre å vurdere andre typer i stedet.

-Har kunden forelsket seg i en modell, gjør vi en behovsanalyse sammen med kunden, blant annet med en besiktigelse av tomten, og noen ganger ender vi kanskje opp med en annen modell enn den opprinnelige, utdyper Paulsen, som forteller at kunden noen ganger har kommet med egen arkitekt.

- Og det er ok for oss, så lenge huset blir bygget i henhold til våre standarder.

Tilbake til start

Andre ganger hender det at kunden bestemmer seg for det opprinnelige og går for en nesten uforandret modell.

PERSONLIG TILPASNING: Opprinnelig var det flere karnapper på ferdighuset. Disse ble fjernet, blant annet ett på terrassen.
PERSONLIG TILPASNING: Opprinnelig var det flere karnapper på ferdighuset. Disse ble fjernet, blant annet ett på terrassen. Foto: Foto: Espen Grønli

-Det er en viktig del av vår salgsprosess å gjøre kunden bevisst på hva han eller hun ønsker, og da har vi erfaring med at det motsatte skjer, at kunden ender opp med et resultat tett opp til det opprinnelige, beskriver Paulsen i Systemhus.

-Vil du ha et unikt typehus, skal du bygge den opprinnelige modellen og ikke gjøre noen endringer, sier Eide i Mesterhus.

Les også:

Københavns råeste studentboliger

Dette må du sjekke når du er på visning

Tips til husdebutanter

Derfor blir trøtte barn feite

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning