Dette gjorde de

  • Rev ut all den eksisterende innmaten i lokalet
  • Rev vegger
  • Laget ny planløsning
  • Satte opp nye vegger
  • La nytt gulv
  • Malte innvendig
  • Satte opp nytt kjøkken
  • Satte inn nytt bad
  • La nytt elektrisk anlegg

Leiligheten på 110 kvadratmeter, som opprinnelig var et bakeri, ligger i en bygård fra 1900-tallet, på Østerbro i København.

Den ligger i første etasje og har en verandadør med stort vindu som gir masse lys og leder direkte ut i hagen.

Men veien fra loslitt bakeri til leken familieidyll har vært lang, og til tider veldig slitsom.

Mye venting

Anja og Martin kjøpte det gamle bakeriet for 11 år siden. Da var lokalene delvis gjort om, og fungerte som kontor for et IT-selskap. Planløsningen var lang og trang, med en gang på 13 meter fra ene enden av lokalet til den andre.

Stue=

STUEN: Stolene er fra Ikea med puter fra Ziestha. A-en i vinduet er fra et gammelt butikkskilt. Det store bildet er av Anja og Martins datter, Sally. © Foto: Heidi Lerkenfeldt Linnea Press

Oppslagstavle

OPPSLAGSTAVLE: Lastestrikker fungerer som oppslagstavle i entreen. © Foto: Heidi Lerkenfeldt Linnea Press

Betonggulvet var dekket over med slitt linoleum, stikkontakter var plassert høyt og lavt og overalt for å gjøre lokalet pc-vennlig, og det var kun lysstoffrør som belysning.

-Det første vi gjorde var å søke tillatelse fra staten til å endre bruksområde fra bedriftsbruk til bolig. Det tok lang tid, nesten to år bare for å få papirene godkjent, forteller Anja.

I ventetiden ble bakeriet brukt som lagerplass.

På nett med Anja

  • ziestha.dk
  • frksvendsenshop.dk
  • fotostudie.com

Men da planene om å bygge bolig i bakeriet endelig ble godkjent, gikk de umiddelbart i gang med byggearbeidet.

Endrer hele tiden

Vegger ble revet for å åpne opp leiligheten og gi mer lys til de eksisterende rommene. Parkett ble lagt på gulvene . Nye skillevegger ble satt opp for å lage et soverom til de voksne, og ett til barnet som var i vente.

I tillegg ble det installert nytt kjøkken og bad.

Spesialtilpasset kjøkken=

kJØKKEN: Kjøkkenet fra Ikea ble spesialtilpasset av en møbelsnekker. Den grå kassen på kjøkkenbenken er en innebygd oppvaskmaskin. Serveringsbrettet er kledd med Lucky Luke-tegneserier og lakkert med gulvlakk. © Foto: Heidi Lerkenfeldt Linnea Press

Gangen=

GANGEN: Gangen går fra kjøkkenet og til barnerommet. Skohyllen er fra Ikea, og brukes til alt fra sko til hansker og luer. © Foto: Heidi Lerkenfeldt Linnea Press

-Vi har i grunnen holdt på med renovasjon og endringer siden da, og vi blir kanskje aldri ferdige. Behovene endrer seg etter som familien vokser, og vi tilpasser leiligheten etter oss hele tiden. Så sant det går, velger vi rimelige løsninger. Da er det ingen krise om ting går i stykker, beskriver Anja.

Spesialtilpasset Ikea-innredning

Det var ingen enkel jobb å innrede det gamle bakeriet. Blant annet var det ikke en eneste vegg som hadde plass til et vanlig garderobeskap.

Løsningen ble å heve sengene, og sette kjøkkenskap fra Ikea under dem.

kjøkkenet måtte innredningen fra Ikea spesialtilpasses av en møbelsnekker for å få plass langs de skjeve veggene.

Anja har hele veien likevel trivdes med boligprosjektet.

-Det blir jo veldig personlig når alt blir tilpasset etter våre konkrete behov, og det viktigste har hele tiden vært å gjøre hjemmet funksjonelt. Barna skal kunne løpe inn fra gården med sko på, utdyper hun.

Kjøkkenet=

KJØKKENET: Kjøkkenet ligger i den enden av den 13 meter lange leiligheten som vender mot hagen. Der hvor stolpen står nå, var det vegg før. Rommet var i sin tid toalett. Det nye badet ligget nå i den andre enden av boligen. © Foto: Heidi Lerkenfeldt Linnea Press

=

Tilfreds familie

Etter at barn nummer to kom til, ble det en diskusjon om de skulle bli boende eller ikke.

Men fordi de trivdes så godt midt i byen, og det var kort vei til barnehage og skole, bestemte de seg for å bli. De har ikke angret så langt.

-Barna deler rom, og det går så langt veldig fint. Man må jo tenke på hvordan miljøet er for dem, og her er det barnevennlig og sosialt. Men når det er sagt, så tror jeg de hadde vært lykkelige uansett hvor vi hadde bodd, så lenge vi har tv, sier Anja.

Barnerom=

BARNEROM: Hyllesystemet til høyre er fra Ikea. Midt på bildet ser du to svarte skuffeseksjoner som står med ryggen mot hverandre, og en bordplate står mellom dem og sengen. Slik har barna fått et felles skrivebord, hvor de kan sitte ansikt mot ansikt. Nesehornet i vinduet er lagd av pappmaché. © Foto: Heidi Lerkenfeldt Linnea Press

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!