Kjemiske og antibakterielle rengjøringsmidler

Sjekk om du vasker for mye

Klapper du deg selv på skuldra over at huset skinner og helgevasken er tatt?

KJEMISK KRIGFØRING: Vi er redde for skitt og lort, og benytter oss av et helt arsenal av ulike rengjøringsmidler for å få det rent.
KJEMISK KRIGFØRING: Vi er redde for skitt og lort, og benytter oss av et helt arsenal av ulike rengjøringsmidler for å få det rent. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

De aller fleste av oss tviholder på gode gamle rengjøringstradisjoner som helgevask og vårrengjøring. For til tross hektiske hverdager og travle karrierer, vi er veldig opptatte av å ha det rent og pent rundt oss på hjemmebane.

En tur i rengjøringsreolene på supermarkedet bekrefter trenden: Hver eneste overflate i hjemmet skinne, hybelkaniner må jages langt vekk og har du ikke tid til såpe og vann trenger du ikke bekymre deg, for det finnes en engangsklut tilpasset akkurat det du skulle måtte ønske å vaske, enten det nå er gulvet, doen eller speilet på badet.

Men visste du at å ha et hjem som er fullstendig blottet for støv og skitt ikke er det beste for helsen din? Spesielt om du benytter deg av vaskemidler som ikke bare lover å fjerne flekker og å gjøre rent, men som også tar knekken bakterier i samme slengen.

Går for langt når vi gjør rent

Ifølge det amerikanske bolignettstedet Brightnest har mengden og utvalget rengjøringsprodukter man benytter seg av for å gjøre rent hjemme økt enormt i løpet av bare en tiårsperiode. For nå holder det ikke bare med såpe og vann om man skal tro på reklamen. Nei, for å gjøre huset rent kreves et arsenal av produkter, det ene mer spesialisert enn det andre, laget for å takle akkurat den flekken, eller nettopp det rommet hvor rengjøring trenges. Men nå er det på tide å bremse ned, sier ekspertene.

BAKTERIEFRYKT: Det ligger mye falsk trygghet i vaskemilder som lover å ta knekken på alt som finnes av bakterier.
BAKTERIEFRYKT: Det ligger mye falsk trygghet i vaskemilder som lover å ta knekken på alt som finnes av bakterier. Foto: FOTO: Trine Jensen

- Sterke og svært kjemiske rengjøringsmilder gjøre det nok rent hjemme, forklarer nettstedet.

- Tenk litt over hvor mye av disse stoffene du både puster inn eller får i kontakt med huden din når du gjør rent. Jo oftere du vasker, dess oftere utsetter du kroppen og helsen din for disse kjemikaliene.

Kjemisk overbelastning

Døgnet rundt, hver eneste dag, utsettes vi for kjemiske stoffer fra produkter av forskjellige slag. Høyt oppe på denne listen av ting vi utsettes for både ofte og mye, er rengjøringsprodukter. Noe som er viktig å tenke på for alle, og kanskje aller mest de som bor med barn i hjemmet.

- Barn er spesielt sårbare for kjemiske stoffer, forklarer Klima- og forurensningsdirektoratet sammen med Mattilsynet i sin informasjonsbrosjyre "Barns kjemiske hverdag"

- For eksempel har de lett for å utvikle allergier, og kan ikke selv velge å beskytte seg mot stoffer som kan være skadelige for dem. Slike valg er det vi voksne som må gjøre.

Håkon Lindahl, rådgiver i Fremtiden i våre hender og tidligere miljørådgiver og fagansvarlig i Grønn Hverdag, er også av den oppfatning at det meste av vanlig rengjøring i hjemmet fint kan gjøres uten å utsette seg selv for potensielt farlige og allergifremkallende stoffer.

- Svært mange i dag driver det jeg vil påstå er kjemisk krigføring mot skitt og lort på hjemmebane, og har et helt arsenal av vaskemidler i kjøkkenbenken, røper Lindahl til Klikk.no.

- Dette er sjelden nødvendig.

Miljørådgiveren anbefaler i stedet følgende når du skal vaske hjemme:

1. Bruk mikrofiberkluter

Mikrofiber løser opp fett - akkurat som såpe. Med mikrofberkluter kan du derfor klare deg helt uten vaskemidler i mange tilfeller. Mikrofiberkluter får du kjøpt i de fleste dagligvarebutikker.

TIPS: Unngå tøymykner når du vasker mikrofiberkluter, da vasker de dårligere etterpå.

2. Bruk milde rengjøringsmidler

Til daglig rengjøring kommer man du langt med et miljømerket håndoppvaskmiddel, grønnsåpe og stålull.

3. Velg svanemerket og parfymefritt

Svanemerkede rengjøringsmidler er blant de mest miljøvennlige på markedet. De kan imidlertid inneholde allergifremkallende parfymestoffer, så se gjerne etter parfymefrie alternativer.

4. Unngå spesialmidler

Spesialvaskemidler som metallpuss, stekeovnsrens, møbelspray, boningsmiddel og teppespray inneholder generelt mer og flere helse- og miljøbelastende stoffer enn vanlige vaskemidler.

5. Unngå klor

Klorforbindelsen som brukes i Klorin og andre vaskemidler er ikke spesielt skadelig i seg selv (med mindre du drikker det), men det er dokumentert at det dannes andre, mer skadelige forbindelser i innelufta og i miljøet når du vasker med klor.

Du må aldri blande klor og salmiakk.

Dropp vaskevannet, bruk tørrmopp

De aller fleste av oss tenker såpe, vann og mopp når gulvet skal vaskes. Men også her kan det fint hende det holder i bøtter og spann å bruke en mikrofiberklut for å få det rent.

NATURLIG RENGJØRING: Visste du at eddik kan brukes til å rengjøre mange ting i hjemmet? Og det helt uten kjemisk belastning på helsen din.
NATURLIG RENGJØRING: Visste du at eddik kan brukes til å rengjøre mange ting i hjemmet? Og det helt uten kjemisk belastning på helsen din. Foto: FOTO: Produsenten

- Med vann, såpe og langkost flytter du bare rundt på skitten, og bakterier og sopp får god næring, har rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, som har skrevet flere bøker om vask og rengjøring, tidligere uttalt til Klikk Bolig.

- Alt støv fjerner vi raskest og mest effektivt med en syntetisk mikrofibermopp. Du får med deg en del skitt med en våt klut, men såpen og vannet legger seg som en hinne på gulvet, som legger igjen støv. Vannet fordamper, og det gir gode vekstvilkår for bakterier. Hvis du vil vaske med vann, så bruk en syntetisk tørr mopp først, for å få opp støvet. Deretter kan du gå over med en våt klut for å få bort flekker.

Livredde for bakterier

Tar man seg en runde i vaske- og rengjøringsreolene på supermarkeder, både her hjemme I Norge, men også spesielt i utlandet, blir det tydelig at bakteriefrykten lever i beste velgående.

Ifølge det amerikanske rengjøringsnettstedet Viziclean er det nesten umulig å komme over rengjøringsmidler som ikke lover å "ta drepen på 99,9 % av alle virus og bakterier".

ØDELEGGER IMMUNFORSVARET: Vi trenger bakterier også for å holde oss friske.
ØDELEGGER IMMUNFORSVARET: Vi trenger bakterier også for å holde oss friske. Foto: FOTO: Trine Jensen

- Dette er spesielt skummelt å bruke i hjem hvor barn vokser opp, forklarer nettstedet.

- Barns immunsystem trenger å utsettes og eksponeres for ulike typer bakterier for å utvikles og styrkes, og fjerner man alle disse bakteriene som man fra naturens side er tenkt til å skulle omgi seg med, så er det en mye høyere sjanse for at helseproblemer som allergi og sykdom utvikles.

Nettstedet foreslår å tenke på verden og miljøet rundt oss som én stor vaksine.

- Vi trenger å eksponeres for bakterier og smitte slik at immunsystemene våre får trening, og kan øve seg på å angripe og bekjempe skumlere bakterier den dagen det skulle være behov for det.

Rådgiver i Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Petter Elstrøm, er helt enig.

- Produsentene av rengjøringsmidler spiller på - og skaper - en stadig større bakteriefrykt blant forbrukere, forklarer Elstrøm til Klikk Bolig.

- Man glemmer helt at det i de aller fleste tilfeller holder lenge å gjøre rent med vanlig oppvasksåpe og vann.

Helt unødvendig, til dels skadelig

Elstrøm mener bruken av vaskemilder som tar knekken på bakterier er et stadig større problem.

- Disse rengjøringsmidlene er fullstendig unødvendige, og ikke minst gjør de mer harm enn nytte, forklarer helserådgiveren.

- Her snakker vi virkelig om å skape sitt eget problem, for jo mer av disse midlene vi bruker, dess mer resistente bakterier vil vi få en fremvekst av.

GOD HYGIENE ER NOK: Å vaske hendene med såpe og vann holder i massevis - om du ikke er hjertekirurg.
GOD HYGIENE ER NOK: Å vaske hendene med såpe og vann holder i massevis - om du ikke er hjertekirurg. Foto: FOTO: Colourbox

Elstrøm forklarer at ved å fjerne de mange frykter av skadelige bakterier, tar man også knekken på de harmløse, "snille" bakteriene som skal være til stede, enten det gjelder på kroppen eller i miljøet rundt deg.

- Bakterier konkurrerer seg imellom, både når det gjelder plassen og den næringen som er tilgjengelig for dem, forklarer eksperten.

- Fjerner man de bakteriene som er lette å fjerne/behandle, som jo er de som dør raskest, vil jo de potensielt skadelige bakteriene få mye større spillerom. Det vil med andre ord si at de resistente bakteriene får mye større mulighet til å spre seg og gjøre skade.

Normale bakterier, som er en del av normalfloraen både på kroppen og i miljøet, gir oss bedre motstandsdyktighet mot farlige bakterier.

- Dette gjør at for eksempel infeksjoner kan bli vanskeligere å behandle med antibiotika, forklarer Elstrøm.

- Når vi slår ut normalfloraen, ender man nemlig opp med et mye verre immunforsvar enn man i utgangspunktet hadde.

Eksperten forklarer at vi her i Norge fortsatt er rimelig restriktive når det gjelder både vaskemilder med bakteriedrepende effekt, og også bruken av antibiotika.

- I utlandet ser vi at de har et enormt mye større problem med antibiotikaresistente bakterier enn vi foreløpig har her i Norge, forklarer Elstrøm.

- Og at man seg en tur i rengjøringshyllene på matbutikken, ser man nok mye av grunnen til dette.

Les også:

Her finner du inspirasjon til interiøret hjemme

Så lett lager du kjøkkenhage på terrassen

Slik rengjør du de skitneste stedene i huset

Slik fjerner du ekle flekker på hodeputen

SKUMMEL TREND: I utlandet er de mye mer liberale med vaskemidler som tar knekken på bakterier. Derfor har de også et større problem med antiobiotikaresistente bakterier.
SKUMMEL TREND: I utlandet er de mye mer liberale med vaskemidler som tar knekken på bakterier. Derfor har de også et større problem med antiobiotikaresistente bakterier. Foto: FOTO: Trine Jensen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning