Salt som rengjøringsmiddel

Har du hørt om dette supermiddelet?

Sjekk alt du kan gjøre med godt gammeldags salt.

MULTIKUNSTNER: Det er vanskelig å forestille seg middagsforberedelser som ikke krever en klype eller to av dette. Men visste du at salt har langt flere bruksområder enn i maten?
MULTIKUNSTNER: Det er vanskelig å forestille seg middagsforberedelser som ikke krever en klype eller to av dette. Men visste du at salt har langt flere bruksområder enn i maten? Foto: FOTO: Trine Jensen
Sist oppdatert

Det er lett å gå seg vill i rengjøringshyllene på super'n. For her slår den ene nye supersprayen beina under den andre i sine lovnader om å gjøre hjemme rent i en fei.

Det eksisterer en jungel av produkter og utstyr man ifølge produsentene bare må ha om det er enkel effektiv rengjøring man er på jakt etter. Men trenger vi egentlig alle disse ulike rengjøringsmidlene for å få det rent og hygienisk hjemme? Eller går det an å høre på kjerringrådene om å gjøre rent med ting du finner i matskapet, og droppe de dyre og kjemiske rengjøringsmidlene?

Mange sverger til både eddik og sitronjuice når det kommer til å gjøre rent på en både grønn og økonomisk måte, men visste du at salt også har skjulte egenskaper når det kommer til rengjøring?

Mer enn 14,000 bruksområder

Ifølge nettsiden til den amerikanske saltprodusenten Saltworks finnes det mer enn 14,000 kjente og mer ukjente bruksområder for nettopp salt. Og slett ikke alle av disse involverer matlaging.

- Våre bestemødre var nok mer kjent med de mange bruksområdene til salt, forklarer nettstedet.

- Mange av disse var jo til bruk ved enkle oppgaver og gjøremål i huset i en tid før man for eksempel hadde tilgjengelig og kunne benytte moderne kjemiske rengjøringsmidler.

EM KLYPE SALT: Den er å finne på ethvert kjøkken. Men ikke alle vet hvor fint den funker til å gjøre rent også.
EM KLYPE SALT: Den er å finne på ethvert kjøkken. Men ikke alle vet hvor fint den funker til å gjøre rent også. Foto: FOTO: Trine Jensen

Men ikke tro at å bruke salt til rengjøring på noen måte er gammeldags og avleggs.

- Mange av disse måtene å bruke salt på er like aktuelle den dag i dag, forklarer nettsiden.

- Salt gir deg enkelt og greit en måte å gjøre rent på som er både billigere og mer miljøvennlig enn om du skulle ha benyttet mer moderne og sofistikerte rengjøringsprodukter.

Fjerner mugg og tar knekken på rødvinsflekker

Nettavisen Huffington Post har også publisert en liste over alt man kan rengjøre ved hjelp av noe så enkelt som salt:

Multi-rengjøring: Lag en blanding av salt og eddik. Denne kan du bruke på de aller fleste overflater i hjemmet, men være forsiktig med materialer som kan være sensitiv til eddik, som linoleum, marmor og voksede overflater.

Kopper: Det går strålende å få kopper til å skinne med å bruke en blanding av salt, mel og eddik. Gni på med en ren klut, la sitte på en times tid, gni av og puss. For kopper som har blitt misfarget, kan du prøve dette: Gni med innsiden av et sitronskall og salt, rens av og puss.

Jerngryter: Dersom jerngrytene dine ser ut som de desperat trenger en skikkelig runde med børste og vann, bør du prøve dette: Sett gryten på kokeplaten og la den varme seg opp til middels varm. Ha i nok olje (soyaolje fungerer fint) til at bunnen er dekket. Når oljen er varm tilsetter du 2-4 spiseskjeer med grovt salt, slik at det formes en slags grøt i bunnen av pannen. Ha i mer olje eller salt for å få riktig konsistens om du trenger det. Så setter du i gang å skrubbe.

JERNPANNER: Mange eksperter mener salt egner seg ypperlig når du skal gjøre ren jernpannen.
JERNPANNER: Mange eksperter mener salt egner seg ypperlig når du skal gjøre ren jernpannen. Foto: FOTO: Green Clean

Når du har gitt pannen en skikkelig overhaling, skyller du med vann, tørker og smører den inn med et tynt lag med olje. Nettstedet foreslår også at du bruker littegrann salt sammen med varmt vann for å rengjøre pannen etter hver gang den er brukt. Men avslutt alltid med litt olje for å forhindre at pannen blir for tørr og sprekker, eller at rust skal forme seg.

Flekk på teppet: For å få vekk flekker på gulvteppet, kan du prøve følgende: Lag en blanding av like deler salt, eddik og bakepulver. Gni på flekke, la tørke og støvsug opp.

Kaffekannen: Kok opp vann med 2-3 spiseskjeer salt. Kok så opp en runde med bare vann for å rense, og vips; kannen er god som ny.

Gullsmykker: Prøv samme fremgangsmåte som med andre metaller; miks sammen like deler av salt, mel og eddik og gni til det skinner.

Hendene dine: Vask hendene med en blanding av salt og eddik for å fjerne lukt fra hvitløk eller løk.

Vin: Dersom du søler en sterkt farget væske, som vin, på teppet, kan du prøve å først tørke opp så mye som mulig av fukten, strø på salt og så støvsuge over når alt er tørt.

Muggflekker: Gni på en blanding av salt og sitronjuice på ting og tekstiler som har fått muggflekker. Heng ut i solen for å tørke. Rens nøye med vann.

Ovn: En blanding av salt, eddik og natron egner seg ypperlig for å rengjøre innsiden av oven, også ovnsdøren. Gni på med en ren klut, skyll.

Svartbrente panner: Om du har brent noe fast i bunnen på pannen eller kasserollen bør du skynde deg å strø på salt så raskt som mulig. Dette vil gjøre at de brente matrestene vil komme lettere av når du vasker pannen.

VEKK MED FLEKKER: En skjærfjøl i tre blir som ny etter en omgang med salt og sitron.
VEKK MED FLEKKER: En skjærfjøl i tre blir som ny etter en omgang med salt og sitron. Foto: FOTO: Trine Jensen

Kjøleskap: Vask inni kjøleskapet med en blanding av salt og sodavann.

Rust: Lag en grøt ved å blande salt, tartarkrem cream of tartar (brukes i baking) og vann og gni på rustflekker på metall. La tørke ute i solen.

Sølvtøy: Legg aluminiumsfolie i bunnen av en ovnspanne, legg sølvtøyet på folien og dekk med vann. Ha i én teskje med salt og én teskje med natron. Kok opp i ovnen og la småkoke i 5 minutter. Fjern fra varmen, la alt kjøle ned og rens godt.

Badevasken: For å få tilbake hvitheten på badevasken din, kan du prøve følgende: Lag en blanding av salt og terpentin og spre utover hele overflaten på vasken. La sitte på i 15 minutter før du tørker av med en ren, fuktig klut.

Tett vask: Miks sammen salt, natron og cream of tartar og hell ned i utløpet i vasken. Tøm på en full kjele med kokt vann og la blandingen sitte på i minst to timer før du skyller godt gjennom med rent vann.

Hagemøbler: Dersom du har hvite hagemøbler som ikke lenger er så hvite, kan du prøve å vaske over dem med en børste eller svamp dyppet i saltvann. La tørke i solen.

Tremøbler: Tremøbler som har fått overflateskader kan behandles med en blanding olje og salt. Gni inn og tørk av med fuktig klut.

Skeptisk til bruk på flekker

Malin Skaar, som er leder for Lilleborgs Forbrukerservice, har også hørt om kjerringrådet med å bruke salt for å bli kvitt rødvinsflekker. Ifølge nettstedet Kjerringrad.com skal man ved vinsøl strø salt rett på flekken i den tro at saltet vil absorbere fuktigheten, og trekke ut rødvinsflekken.

Men Skaar er skeptisk:

- Jeg vil absolutt ikke anbefale å benytte seg av kjerringråd som sier at du skal strø salt - eller bruke hvitvin - på rødvinsflekker, forklarer Skaar.

- Dette tar kun bort fargen og vil i mange tilfeller etterlate en beige flekk som ikke går vekk.

Rengjøringseksperten anbefaler heller å bruke litt flytende vaskemiddel rett på flekken, la virke i en halv time og så skylle - eller vaske i maskinen om man kan, med så høy temperatur som tekstilen eller teppet tåler.

Kjerringråd

Miriam Wicklund er journalist og har utgitt ni oppslagsbøker basert på kjerringråd og innsamlede råd fra det norske folk. Her er noen av de kjerringrådene hun har hørt om som omhandler nettopp salt:

Pusse sølv: Sølvtøy kan dyppes i en saltvannsblanding oppvarmet i en aluminiumskjele. De fire kravene for å få sølvet rent er vann, salt, aluminium og lett varme.

Flekker: Salt og sitronsaft, ta det på flekken og skrubb med en børste (for eksempel en tannbørste).

Kjøkkenbenk: Bland salt og eddik, og vask kjøkkenbenkene.

Jordslag: Salt og surmelk kan fjerne jordslag. 1 teskje salt per liter surmelk, og la det ligge inntil to til tre dager i bløt, og vask.

Strykejern: For å fjerne brentmerker på strykejernet kan du gni bunnen med en blanding eddik og salt.

Tommel opp fra miljøforkjempere

Både Klima- og Forurensningsdirektoratet, Grønn Hverdag og Miljøstatus advarer mot den overdrevne bruken av kjemiske rengjøringsmidler som foregår i norske hjem. For ikke bare er mange av disse helt unødvendige når det gjelder å få det rent og pent hjemme, de er også svært belastende for både miljø og helse.

Miljørådgiver i Grønn Hverdag, Håkon Lindahl, er tilhenger av å bytte ut kjemiske rengjøringsmidler med mer naturlige varianter.

- Det er faktisk svært mye av rengjøringen i et hjem som kan gjøres helt uten vaskemidler, forklarer Lindahl til Klikk Bolig.

- Mange av de populære rengjøringsmidlene som brukes når man skal gjøre rent hjemme er jo som kjent svært kjemiske og vil etterlate kjemikalier både i luften, og også på gjenstandene du vasket.

Da kan det være fint å kunne gjøre rent med ting fra matskapet, som ikke er skadelig å verken puste inn eller komme i kontakt med.

- Ting som natron, bakepulver, sitron, eddik og salt er jo alle kjente naturlige rengjøringsagenter, forklarer Lindahl.

- Flere av disse har naturlige antibakterielle egenskaper, og vil gjøre hjemmet ditt både rent, bakteriefritt og ikke minst sunnere og tryggere enn om du vasker med svært kjemiske produkter.

Les også:

Her finner du de lekreste interiørbildene

Lær av proffene: Slik blir badet rent

Denne er skitnere enn doen din

Slik vasker du med bakepulver og natron

SKRUBB: Svartbrente panner blir blanke igjen med litt salt og en omgang med en svampen.
SKRUBB: Svartbrente panner blir blanke igjen med litt salt og en omgang med en svampen. Foto: FOTO: Trine Jensen

Denne saken ble første gang publisert 31/03 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også