Her bør du vaske nå

Disse tingene bør du vaske nå

Kan fort bli en bakteribombe

DØRHÅNDTAK: Vask dørhåndtakene først som sist. Her kan det nemlig befinne seg mye rusk og bakterier.
DØRHÅNDTAK: Vask dørhåndtakene først som sist. Her kan det nemlig befinne seg mye rusk og bakterier. Foto: FOTO: Kine Faksvåg
Publisert Oppdatert

- Vi er generelt veldig flinke til å holde det rent, og det er ikke like vanlig med den store vår- eller julerengjøringen lenger. Folk flest holder det rent året rundt, sier rengjøringsekspert og leder for Lilleborg forbrukerservice, Malin Skaar.

Likevel er det enkelte steder som er lett å overse, og rett og slett glemmes bort når du svinger med vaskekosten. Det kan være uheldig.

Vask litt hver dag

Hvor ofte hele boligen bør vaskes varierer veldig, siden de fleste er flinke med daglig rengjøring. Men det finnes likevel en tommelfingerregel du kan holde deg til.

- Du bør nok sette av litt ekstra tid ca. en gang i uken til å vaske bad, wc og litt grundigere vask i øvrige rom, anbefaler Skaar.

Statistikk fra SSB viser også at vi fra 2010 brukte mer tid på husholdning enn vi gjorde tidligere år.

Eier og daglig leder i Bygg og facility consult AS, Georg Blomberg, synes det er vanskelig å si hvor ofte hele boligen bør vaskes, og at det kommer an på bruken.

- Det kommer an på hvor mange som bor der, og aldersgruppen, men du bør rengjøre og rydde litt hver dag, slik at hele boligen fremstår som ren og velholdt.

Da slipper du skippertak og de store rengjøringene du typisk tar til våren.

Lett å glemme

Ifølge Skaar er gjenstander som fjernkontroll, telefon, lysbrytere og tastaturet til PC-en steder som er lett å glemme, og fort kan bli ganske skitne.

- Dette bør vaskes oftere, men når det gjelder elektronikk bør du være forsiktig med fuktighet slik det ikke blir ødelagt.

Nå som det er vår og sommer, er det også greit å være ekstra nøye med rengjøringen.

- Det er mye pollen ute, så du gjør generelt lurt i å rengjøre med en tørr mikrofiberklut og mopp.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Toalett og bad

Blir fort en bakteriebombe.

Et av rommene i boligen du oppholder deg mye i uten å kanskje tenke over det, er badet. Og spesielt her finnes det flere bakteriebomber du lett glemmer å rengjøre.

- De verste områdene er nok spyleknappen på toalettet, selve armeturet på vasken og ikke minst håndtaket på baderoms-døren, informerer produktsjef i Plumbo, Ingrid Øvregard.

Hun anbefaler at du bruker en spray som inneholder desinfiserende midler.

- Vask disse områdene jevnlig, og enda oftere i influensasesong, råder hun.

Eier og daglig leder i Bygg og facility consult AS, Georg Blomberg, forteller at vi ofte bruker for mye såpe og vann når vi vasker.

- Nordmenn er gode på å rengjøre synlige steder i skippertak, sier han.

Vi kan med andre ord bli flinkere til å ta en grundigere vask, også på overflater som ligger litt trådt til.

Vifte og oppvaskmaskin

Vi glemmer fort de mindre synlige stedene.

Foto: FOTO: Kine Faksvåg

- På kjøkkenet er det som regel de mindre synlige områdene du glemmer å vaske ofte nok. Det gjelder for eksempel kjøkkenviften og filteret, sier produktsjef i Plumbo, Ingrid Øvregard.

Der samler det seg store mengder med fett og matrester som du ikke ser. Det kan resultere i at oppvasken ikke blir like hygienisk.

- Hva gjelder de tøffeste jobbene på kjøkkenet, anbefaler vi å ta ut viften og filteret, spraye på en fettløser og la det virke noen minutter før du skyller det av igjen, opplyser Øvregard.

Eier og daglig leder i Bygg og facility consult AS, Georg Blomberg informerer om at kjøleskapet også er lett å glemme.

- Bruk oppvaskmiddel og en fuktig klut til å vaske, og tørk deretter av med en tørr mikrofiberklut.

Han legger til at oppvaskmaskinen kan også være grei å gå over med litt såpefritt, lunkent vann.

Kjøkkenvasken

Du kan i verste fall få rottebesøk.

Noe som er lett å gjøre, men absolutt bør unngås, er å helle matrester og fett i kjøkkenvasken.

Foto: FOTO: Colourbox

- Det samler seg på innsiden av rørene og kan i verste fall tiltrekke seg rotter, bare noen centimeter under kjøkkenbenken hvor du tilbereder mat, forteller produktsjef i Plumbo, Ingrid Øvregard.

Eier og daglig leder i Bygg og facility consult AS, Georg Blomberg, tipser også om at du kan vaske sluken i vasken med en oppvaskkost og oppvaskmiddel.

Dersom du har rør som ofte tetter seg, eller som det kommer vond lukt fra, anbefales det at du renser avløpet med jevne mellomrom.

- Da slipper du skippertak, sier Øvregard.

Blomberg legger til at du også bør gå over stedet hvor søppelkassen står, som gjerne er under vasken, med oppvaskmiddel og en fuktig klut.

Elektronikk

Unngå for mye av én ting.

- En ting de færreste tenker på å rengjøre er mobiltelefonen, sier produktsjef i Plumbo, Ingrid Øvregard.

Vi tar på den opptil flere ganger om dagen, og noen tar den også med seg på toalettet. Da kan den bli greit full av bakterier.

Foto: FOTO: Kine Faksvåg

- Mange bryr seg ikke om hvilken bakteriebombe den faktisk er, sier hun.

- Også fjernkontrollen er lur å huske på. Den kan du vaske med en fuktig mikrofiberklut, sier daglig leder i Bygg og facility consult AS, Georg Blomberg.

Husk bare å ikke overdriv fuktigheten.

Når du skal vaske skjermer som mobil, nettbrett og TV, er det viktig å bruke et rengjøringsmiddel som ikke inneholder ammoniakk.

- Ikke spray rett på skjermen, da det fort kan bli mye fukt. Spray såpe på et papir og rengjør så med dette, sier Øvregard.

Blomberg legger til at det er viktig å huske på at du ikke skal bruke for mye såpe.

- Det blir ikke noe renere av den grunn, avslutter han.

Foto: FOTO: Kine Faksvåg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning