Vårrengjøring

Nå er det tid for dette

Vårrengjøring hører årstiden til.

VÅRRENGJØRING: Kjøkkenviften og områder rundt som stekeovnen og bak den og vegger og hyller i nærheten av stekeområdet, bør få en skikkelig vårrengjøring.
VÅRRENGJØRING: Kjøkkenviften og områder rundt som stekeovnen og bak den og vegger og hyller i nærheten av stekeområdet, bør få en skikkelig vårrengjøring. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Det hører liksom våren til: vårrengjøring. Kjipt å gjøre, herlig når det er gjort.

- Dessverre (og kanskje heldigvis) ses alt støv i huset lettere når vårsolen titter frem. Det kan være lurt å benytte anledningen til å vaske kriker og kroker skikkelig, noe vi sjelden tar oss tid til i hverdagen, sier Malin Skaar, rengjøringsekspert og leder for Lilleborg Forbrukerservice.

Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i Citymaid Hjemmeservice, mener vårrengjøring er en god rutine som bidrar til både bedre inneklima og godt vedlikehold av boligen.

- En vårrengjøring består ofte i å fjerne oppsamlet støv, fett og skitt som har satt sine spor igjennom vinterhalvåret. Mange tar også en runde på andre oppgaver man gjerne gjør én til to ganger i året for å sette huset i stand før sommeren.

For å gjøre jobben enklest mulig, har vi laget en supergrei oversikt over hva du bør gjøre i de ulike rommene i boligen din.

Lykke til og god vasking!

Stue

Du må gjøre mer enn å svinge deg med vaskekosten og støvkluten.

Det holder ikke bare med en runde med støvkluten, vaskekosten og støvsugeren. I en vårrengjøring av stuen bør du rengjøre både puter, lamper og hyller.

- Tørk støv på hyller, ta ut bøker og tørk støv av dem. Vask også potteskjulere, tørk over fjernkontroller og vask vinduer, sier Malin Skaar, rengjøringsekspert og leder for Lilleborg Forbrukerservice og legger til:

- Ta av alle puter og bank dem eller støvsug dem godt, eventuelt ta av trekk hvis det kan vaskes. Ta også ned gardiner og la de få en vask/rens. Dra frem sofaen og vask ordentlig bak denne.

Lene Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i Citymaid Hjemmeservice, råder deg til å vaske tepper og lamper.

- Det er også mange som velger å gi teppene en god rens og lysekronen en real shine. Dette, i tillegg til å få bort støv på høye hyller, toppen av skap og høye lister, vil bidra til et bedre inneklima, og er oppgaver vi anbefaler våre kunder å gjøre cirka to ganger i året, sier hun.

Kjøkken

Vask alt det kjedelige en gang for alle.

HUSK LAMPENE: Husker du å vaske her når du tar vårrengjøring i stuen?
HUSK LAMPENE: Husker du å vaske her når du tar vårrengjøring i stuen? Foto: FOTO: Thinkstock

Kjøkkenet, et rom man bruker hver dag, blir mulig ofte vasket, men ikke veldig nøye hver gang.

Malin Skaar, rengjøringsekspert og leder for Lilleborg Forbrukerservice, råder deg til å tømme alle skap, rydde og legge bort det du ikke bruker.

- Vask godt inni skapene med en god kjøkkenspray og utenpå med en god mikrofiberklut og universalspray. Oppå skapene er det ofte fett og støvete, så her kan du vaske med en blanding av Salmi og Zalo i lunkent vann, sier hun.

Og, for å spare deg for at det er like skittent oppå skapene neste gang du tar en real vask, har Skaar et tips.

- Etter at du har vasket og tørket, legg folie eller bakepapir oppå skapene. Da kan du bare bytte ut dette etter hvert som det blir støvete.

Også kjøleskapet bør tømmes og vaskes, samtidig som du bør benytte sjansen til å gå over ovnen skikkelig.

- Bruk en ovnspray, la virke og vask godt etterpå. Dette gjelder kun ovner som ikke er selvrensende, sier Skaar.

Lene Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i Citymaid Hjemmeservice, minner deg på å ikke glemme å vaske bak stekeovnen og fryseren.

- Et annet sted som ofte blir tilsmusset, er vegger i nærhet av stekeområdet. Hyller i nærheten her kan også med fordel få en vask, sier hun.

Viften får daglig gjennomgå, og samler fort mye matos, fett og lukt. Den bør du også huske å vaske.

- Den kan legges i lunkent vann med Zalo for bløtgjøring. Skyll godt og tørk før du setter den på plass igjen, sier Skaar.

Baderom

Husk også at fugene må renses.

Badet, et rom som blir hyppig brukt, blir forhåpentlig vasket rimelig ofte generelt, men har også godt av en skikkelig vårrengjøring.

VASK OVNEN: Gå gjerne over ovnen skikkelig når du vasker kjøkkenet. - Bruk en ovnspray, la virke og vask godt etterpå. Dette gjelder kun ovner som ikke er selvrensende, sier Malin Skaar, rengjøringsekspert og leder for Lilleborg Forbrukerservice.
VASK OVNEN: Gå gjerne over ovnen skikkelig når du vasker kjøkkenet. - Bruk en ovnspray, la virke og vask godt etterpå. Dette gjelder kun ovner som ikke er selvrensende, sier Malin Skaar, rengjøringsekspert og leder for Lilleborg Forbrukerservice. Foto: FOTO: Thinkstock

- På badet er det lurt å dra frem vaskemaskinen og vaske bak den. Dette kan bli en brannfelle fordi det samler seg mye bak denne over tid, sier Lene Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i Citymaid Hjemmeservice.

Hun anbefaler også å gi fugene en real rens, vaske rundt avtrekksvifter og vaske vegger.

Høres sistnevnte mye ut, kan du droppe det.

- Vask av vegger kan høres mye ut, og har du mange flater kan du prioritere der rester av såpe, vann, og annet søl lander. Dette kan være rundt vask, badekar, vaskemaskin og lignende, sier Åramnes og legger til:

- Ikke glem karm og vegg rundt dør, dette er ofte hyppige kontaktflater, og kan samle opp bakterier over tid.

Soverom

Her bør du vie tid til både madrassen og klesskapet.

Man tilbringer ganske mange timer på soverommet, og en skikkelig vask og opprydning gjør seg.

- Ta ned gardiner og la disse få en vask eller rens. Vask også alt sengetøy, og la gjerne dyne/pute få en vask også. Heng eventuelt dyne/pute ut til lufting. Du bør også støvsuge madrass og under sengen, vaske vinduer og lufte godt, sier Malin Skaar, rengjøringsekspert og leder for Lilleborg Forbrukerservice.

SKRUBB I VEI: I en vårrengjøring anbefaler ekspertene å gi fugene en real rens.
SKRUBB I VEI: I en vårrengjøring anbefaler ekspertene å gi fugene en real rens. Foto: FOTO: Thinkstock

Og for å gjøre et godt tiltak for innemiljøet og en god natts søvn, råder Lene Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i Citymaid Hjemmeservice, deg til også å gjøre følgende:

- Gå i tillegg over områder som toppen av garderobeskap, sorter ut klær og eventuelle andre gjenstander som henger og samler støv, sier hun.

Gang

Et rom preget av skitt og søl etter en lang vinter.

Gangen blir flittig brukt, men kanskje ikke like flittig skikkelig vasket og ryddet. Entreen bærer også ofte preg av vinterens slit, salt, skitt og søl, og kan sitte godt mellom flisene – om du har det i gangen.

- Har man fliser, anbefaler jeg en fugerens, gjerne sammen med en periodisk rens av flisen. Dersom du behandler flisene med eksempelvis impregnering ville jeg gjort dette etter en dyprens. Da har du mer å slite på ut over sommer og høsten, sier Lene Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i Citymaid Hjemmeservice.

Også sko som ikke egner seg til vår og sommer bør fjernes.

FRISK OPP: På soverommet bør du vaske alt av sengetøy, og også gjerne dyne og pute også. Sistnevnte kan du godt henge ute til lufting.
FRISK OPP: På soverommet bør du vaske alt av sengetøy, og også gjerne dyne og pute også. Sistnevnte kan du godt henge ute til lufting. Foto: FOTO: Thinkstock

- Legg bort alle sko som ikke brukes, og vask godt inni og bak skohyllen, råder Malin Skaar, rengjøringsekspert og leder for Lilleborg Forbrukerservice.

Kjeller og garasje

Sett av tid – her skal ting kastes!

Kjelleren blir ofte et oppsamlingssted for alt du ikke orker å gjøre noe med der og da, og det skal ikke mye til før det flyter over av ting dere ikke trenger.

- Har du tid så kan det være lurt å gå gjennom det dere oppbevarer der, spesielt sko og klær. Her kan det være mye dere kan ta vekk uten å tenke så mye over det. Kanskje du ser på det med nye øyne etter en tid, spør Malin Skaar, rengjøringsekspert og leder for Lilleborg Forbrukerservice og fortsetter:

- Her kan dere spare mye plass ved å kaste det som er altfor slitt og gi bort det dere ikke tror dere vil bruke igjen.

Også garasjen er kjent for å være et oppbevaringssted for unødvendige ting.

RENGJØR FLISENE: - Har man fliser, anbefaler jeg en fugerens, gjerne sammen med en periodisk rens av flisen, sier Lene Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i CityMaid HjemmeSerivce.
RENGJØR FLISENE: - Har man fliser, anbefaler jeg en fugerens, gjerne sammen med en periodisk rens av flisen, sier Lene Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i CityMaid HjemmeSerivce. Foto: FOTO: Thinkstock

- Det kan være lurt å ta fatt på garasjen en dag du er i «kastehumør». Her kan det samle seg mye skrot og bli en slags mellomstasjon, sier Skaar.

Vårrengjøringtipsene for den late

Lite tid eller bare lat? Her er tipsene for deg.

Om du er en av dem som vil gjøre mest mulig på kortest mulig tid, har Lene Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i Citymaid Hjemmeservice, noen supre tips for en rask vårrengjøring.

- Da ville jeg tatt bak kjøleskap, fryser, vaskemaskin og eventuelt tørketrommel. Deretter hadde jeg tatt kjøkkenvifta skikkelig, og ovnen om den trengte det, sier hun og fortsetter:

- Hadde jeg hatt mer tid igjen hadde jeg prioritert eventuelt ventilasjonssystem, vasket rundt og byttet filter samt vasket vinduene. For meg er det virkelig god vårfølelse med rene vinduer.

Malin Skaar, rengjøringsekspert og leder for Lilleborg Forbrukerservice, sier mange prioriterer uteområdene om våren, og det er forskjell på hva som er viktig for folk med tanke på rengjøring.

Likevel er noen områder viktig for alle i en vårrengjøring.

RYDD OPP: Ser garasjen din sånn ut, eller kanskje kjelleren? Benytt sjansen når du likevel er i gang med vårrengjøring, og ta en skikkelig opprydding.
RYDD OPP: Ser garasjen din sånn ut, eller kanskje kjelleren? Benytt sjansen når du likevel er i gang med vårrengjøring, og ta en skikkelig opprydding. Foto: FOTO: Thinkstock

- Det viktigste er å holde bad og kjøkken hygienisk rent. Man kan kanskje også benytte våren til å vaske vegger, lister og tak. Til dette anbefaler jeg i hovedsak tørrmopping. Bruker du såpevann kan det lett bli veldig skjoldete, så derfor er det best å tørrmoppe, sier hun.

FOR DEN LATE ELLER TRAVLE: Gidder du ikke full vårrengjøring eller har dårlig tid? Les under hva du bør prioritere.
FOR DEN LATE ELLER TRAVLE: Gidder du ikke full vårrengjøring eller har dårlig tid? Les under hva du bør prioritere. Foto: FOTO: Thinkstock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning