Hvordan rengjøre vaffeljern

Det beste rengjøringstipset er å vaske vaffeljernet med en gang etter bruk

Så slipper du å ergre deg neste gang du tar frem vaffeljernet.

RENGJØRE VAFFELJERN: Dersom det er fettretser og eventuelt uønsket smak (fordi du har brukt jernet til å steke andre ting enn vafler), kan du lage deg en såkalt vaskevaffel og steke denne. Røren består av mye salt, som vil trekke til seg fettet og eventuell uønsket smak.

RENGJØRE VAFFELJERN: Dersom det er fettretser og eventuelt uønsket smak (fordi du har brukt jernet til å steke andre ting enn vafler), kan du lage deg en såkalt vaskevaffel og steke denne. Røren består av mye salt, som vil trekke til seg fettet og eventuell uønsket smak. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

Publisert Oppdatert

En av årets største vaffeldager nærmer seg. Men har du kontroll på vaffeljernet? Er det ordentlig rengjort? Og hva gjør du når du er ferdig og jernet ser ut som om det har vært dyppet i vaffelrøre?

Bruk i hvert fall ikke vann på det.

- Utfordringen med rengjøring av vaffeljern er at det er et elektrisk produkt, sier produktsjef hos Wilfa, Morten Hoff, til klikk.no.

- Derfor bør man bare bruke en svakt fuktet klut eller husholdningspapir når jernet skal rengjøres.

Alternativet til å tradisjonell rengjøring, er å bruke en såkalt vaskevaffel.

- Den er utviklet av oss i samarbeid med en kokk, forteller Hoff.

Røren inneholder mye salt, og prinsippet er at saltet skal trekke til seg fett og uønsket smak fra jernets overflate.

Husk uansett å trekke ut støpselet før enhver rengjøring starter.

Fuktig klut med en gang du har brukt vaffeljernet

Rengjøring av vaffeljern er til dels avhengig av om det har løse plater eller ikke. Ifølge Hoff leverer de kun vaffeljern med faste plater, fordi løse plater er en utfordring i forhold til en jevn varmefordeling.

VASKEVAFFEL: Denne skal etter sigende fjerne fett og uønsket lukt i vaffeljernet ditt.

VASKEVAFFEL: Denne skal etter sigende fjerne fett og uønsket lukt i vaffeljernet ditt. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

Heller ikke Reuro, som leverer Åviken vaffeljern, har modeller med løse plater.

Ifølge Inger Lise Stake hos Reuro skal vaffeljern med faste plater rengjøres med en fuktig klut rett etter at det har vært i bruk.

- Det beste er å rengjøre apparatet med en myk børste som tåler litt varme eller en myk, litt fuktig klut mens stekeplatene fortsatt er lunkne, sier hun til klikk.no.

Skulle det imidlertid fortsatt sitte igjen rester, enten fra tidligere tiders steking eller vaffelrøre som ble liggende for lenge på jernet, har nettstedet WikiHow følgende råd: Ta tak i en myk oppvaskbørste og skrubb forsiktig.

Dersom det fortsatt sitter rester igjen, er rådet fra WikiHow å bløte de i varm matolje, la oljen så ligge en stund slik at restene bløtes opp, og til slutt tørke det vekk med papir.

Avslutningsvis tørker man over platene og resten av vaffeljernet med en fuktig kjøkkenklut. Sørg bare for at det ikke kommer fuktighet i kontakt med elektriske komponenter.

Vaskevaffel

RENGJØRING VAFFELJERN: Rådet fra ekspertene er å rengjøre vaffeljernet med en gang etter bruk, og da gjerne med en svak fuktet oppvaskklut eller husholdningspapir.

RENGJØRING VAFFELJERN: Rådet fra ekspertene er å rengjøre vaffeljernet med en gang etter bruk, og da gjerne med en svak fuktet oppvaskklut eller husholdningspapir. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

MYK OPPVASKBØRSTE: Dersom det fortsatt sitter rester av vaffelrøre igjen i jernet som ikke lar seg fjerne med en fuktig klut, kan man ta i bruk oppvaskbørsten.

MYK OPPVASKBØRSTE: Dersom det fortsatt sitter rester av vaffelrøre igjen i jernet som ikke lar seg fjerne med en fuktig klut, kan man ta i bruk oppvaskbørsten. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

Alternativet for den som vil prøve en annen måte å rengjøre vaffeljernet på, er Wilfa's vaskevaffel. Oppskriften er like enkel som metoden er rett frem:

1/2 dl vann

1 dl hvetemel

2 ss salt

- Prinsippet med vaskevaffelen er at saltet i den vil trekke til seg fett og eventuell uønsket smak, forklarer Morten Hoff.

Bakgrunnen er at vaffeljern kan brukes til å steke annen mat, som for eksempel fiskefileter.

- Og da vil man jo ikke at det skal lukte fisk av vaflene, utdyper Hoff.

Professor i uorganisk kjemi ved NTNU, Martin Ystenes, ser en utfordring ved bruk av salt på vaffeljern med plater av jern.

- Saltet vil reagere med jernet, slik at et ørlite lag av det fjernes. Ulempen er imidlertid at salt, dersom vaffeljernet ikke rengjøres godt med vann etterpå, vil kunne forårsake rustdannelse, utdyper han overfor klikk.no.

Ystenes understreker at det kun er på selve overflaten saltet vil kunne ha en effekt, fordi fastbrent røre, som har karakter av forkullet organisk materiale ikke lar seg påvirke av saltet.

Rengjøring av vaffeljern med løse plater

Dersom du skulle ha et vaffeljern med løse plater, beskriver WikiHow følgende fremgangsmåte for rengjøring:

  • Fjern platene fra vaffeljernet og senk de ned i en kum med varmt vann. Vask dem forsiktig med en myk oppvaskbørste eller vaskesvamp.
  • Rens deretter platene i varmt vann og sett dem til tørk.
  • Dersom det fortsatt sitter igjen fastbrent materiale, kan man fukte et ark husholdningspapir i salmiakk. Legg så arket mellom de to lokkene og lukk igjen. La tørkerullen bli liggende i flere timer. Rens så med rent vann, la det tørke og sett så platene tilbake i vaffeljernet.
RENGJØRING VANSKELIGE STEDER: Etter mange gangers bruk smaler det seg gjerne vaffelrester på steder det er vanskelig å komme til med klut. Bruk da Q-tips til å pirke løs restene med.

RENGJØRING VANSKELIGE STEDER: Etter mange gangers bruk smaler det seg gjerne vaffelrester på steder det er vanskelig å komme til med klut. Bruk da Q-tips til å pirke løs restene med. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

VOLA!: Litt renere ble det i det minste med Q-tips.

VOLA!: Litt renere ble det i det minste med Q-tips. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

"Vask til slutt ytterflatene av vaffeljernet med en fuktig klut og la jernet tørke helt før det settes bort", skriver WikiHow avslutningsvis.

Og skulle du falle for fristelsen om å slenge de løse platene i oppvaskmaskinen, så går det sannsynligvis bra.

- Man skal imidlertid være klar over at oppvaskmiddelet kan ødelegge belegget på platene, advarer Morten Hoff.

Les også:

Slik rengjør du komfyren

Slik rengjør du glasset i stekeovnen

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning