Leserne forteller

Jeg insisterte på å bære frem barn nummer fire. Det var da alt endret seg

I dag sli­ter jeg med sorg og skam over at jeg ikke gjorde noe før det var for sent.

Pluss ikon
<b>FOR­TVI­LET:</b> Jeg had­de det ikke bra, men gjor­de ikke noe med si­tua­sjo­nen. Illustrasjonsfoto: Getty Images
FOR­TVI­LET: Jeg had­de det ikke bra, men gjor­de ikke noe med si­tua­sjo­nen. Illustrasjonsfoto: Getty Images
Publisert

Når jeg sit­ter her en sen kvelds­ti­me for å dele min his­to­rie, kom­mer alle fø­lel­se­ne frem. Det er som om jeg ikke kla­rer å bli enig med meg selv om hva jeg skal ten­ke.

Var det synd på meg også, el­ler var jeg en med­skyl­dig, for­di jeg så på hva som skjed­de, uten å gri­pe inn?Jeg har in­gen pro­ble­mer med å se hva jeg bur­de ha gjort, og jeg ten­ker på det hver dag.

Jeg er en kvin­ne, som er mam­ma til så man­ge som fire barn. En gang for man­ge år si­den så frem­ti­den min lys ut.

Jeg var fer­dig med to års sko­le­gang og flyt­tet til mors hjem­bygd, der jeg had­de fått jobb som as­si­stent på en sko­le. Kort for­talt møt­te jeg Anders, som var fem år eld­re enn meg og var i mi­li­tæ­ret, og han var ak­ku­rat slik jeg øns­ket at en kjæ­res­te skul­le være.

De før­s­te to åre­ne var han hyg­ge­lig og snill.

Da vi flyt­tet sam­men var det in­gen tegn til vel­dig dår­li­ge egen­ska­per. Han drakk ikke al­ko­hol, hvil­ket jeg syn­tes at var flott, og ak­ku­rat som meg, øns­ket han seg sin egen, lil­le fa­mi­lie.

De fel­les drøm­me­ne vi had­de be­tyd­de mye for meg. Jeg viss­te al­le­re­de da at jeg øns­ket meg man­ge barn.

Vi flyt­tet sam­men og gif­tet oss, men ting ble ikke ak­ku­rat slik jeg plan­la, for vi slet med barn­løs­het i noen år, før jeg ble gra­vid et­ter å ha tatt en hor­mon­kur. Frem­de­les var Anders en ok mann, den man­nen jeg øns­ket å dele res­ten av li­vet med.

Noe skjedde med Anders

Da vi en­de­lig fikk vår et­ter­leng­te­de dat­ter, slet jeg med am­min­gen.

Det ir­ri­ter­te Anders at jeg ikke fikk det til. Han hak­ket på meg, lur­te på hvor­for jeg, som den enes­te kvin­nen i ver­den, ikke en­gang klar­te å gi un­gen mat. Det så­ret meg, men jeg sa in­gen ting, også for­di jeg sa til meg selv at jeg var dum, som ikke fikk det til.

Så ble jeg gra­vid igjen og vi fikk en dat­ter til. Det ble mye bar­ne­gråt og mye styr.

Når jeg ten­ker til­ba­ke på den­ne ti­den, hus­ker jeg først og fremst at Anders var vel­dig ir­ri­ta­bel og kun­ne bli sint for in­gen ting.

Det pla­get meg selv­føl­ge­lig at det var sånn, men det var ikke ver­re enn at jeg klar­te å leve med det. Vi flyt­tet til en an­nen by og kjøp­te hus, og jeg føl­te meg hel­dig, selv om jeg var sli­ten og mye lei meg for­di man­nen min had­de så man­ge «ut­blås­nin­ger».

Barn num­mer tre var hver­ken plan­lagt el­ler ven­tet, med ble også tatt imot.

Les også: (+) Profilbildet var uklart, men jeg avtalte å møte ham

Hvis vi oppfører oss, slår han ikke ...

Hjem­me for­and­ret si­tua­sjo­nen seg grad­vis. Anders ble mer og mer am­per. Han tål­te ikke bar­ne­gråt, el­ler ly­den av barn som lek­te el­ler løp. Han ble sint på alt og alle. Na­bo­ene var «tul­lin­ger», og det sam­me gjaldt søsk­ne­ne hans, som han ikke len­ger ville ha kon­takt med.

Det jeg ikke for­sto selv, var at jeg ble en per­son, som løp rundt og pas­set på at det ikke ble for mye bråk hjem­me. Jeg be­gyn­te å bli redd sinne­ut­brud­de­ne hans for­di han også ager­te fy­sisk.

En gang kas­tet han et glass rett i veg­gen i ren frust­ra­sjon. Barna sto skrekk­slag­ne bak meg og den ene be­gyn­te å gråte.

Kan­skje var jeg dum som lot det skje, men jeg ble på vei med num­mer fire, og selv om man­nen min sa at han ikke or­ket å få fle­re barn, in­sis­ter­te jeg på å bære det frem. Det var da alt end­ret seg. Det var da han be­gyn­te å slå.

Anders ga bar­na og meg «skyl­le­bøt­ter» for den mins­te ting.

Han så også på bar­ne­ha­ge­­-per­so­na­let og hel­se­søs­te­ren som fi­en­der. Li­vet ble ufor­ut­sig­bart og van­ske­lig, men li­ke­vel valg­te jeg å fortsette livet med ham.

Jeg glem­mer ald­ri før­s­te gan­gen han tok knytt­ne­ven og slo meg hardt i ho­det. De to eld­ste løp rundt på gul­vet og lek­te og ble litt høy­røs­tet, og han tru­et dem med høy stem­me.

«Hvis dere ikke hol­der kjeft nå, får dere ju­ling», skrek han.

«Barna må da få leke, de brå­ker ikke mer enn nor­malt», sa jeg og tok dem i for­svar.

Bang. I nes­te øye­blikk var det nes­ten så jeg så «stjer­ner og må­ner».

Ald­ri kom­mer jeg til å glem­me blik­ke­ne til de eld­ste bar­na mine – de var fylt med sorg og frykt. Jeg var så utro­lig lei meg på de­res veg­ne.

Dess­ver­re gjen­tok epi­so­den seg fle­re gan­ger i ti­den som fulg­te, og all­tid gjor­de han det sam­me: Han slo knytt­ne­ven i ho­det mitt så jeg ble svim­mel og fikk uut­hol­de­li­ge smer­ter.

Hvor­for blir en kvin­ne hos en mann som slår – hvor­for gikk jeg ikke? Jeg for­står at folk stil­ler dis­se spørs­må­le­ne. Jeg ble hos ham, til tross, og sann­syn­lig­vis for­di jeg var redd og ikke had­de råd til å for­sør­ge meg og fire barn ale­ne.

Det gikk bra i noen år for­di han ble uke­pend­ler. Det ble ro­lig i hu­set når han var bor­te, bar­na ble gla­de­re og føl­te seg fri­e­re.

Men så mis­tet Anders job­ben og ble mot­tager av dag­pen­ger. NAV krev­de ting av ham som han ikke gikk med på, og han ble sint og ube­reg­ne­lig, hvil­ket gikk ut­over bar­na og meg.

Det hø­rer med til his­to­ri­en min at vår yng­ste sønn slet på sko­len. Han var uro­lig. En dag da vi had­de fått et brev fra sko­len om dår­li­ge epi­so­der med and­re barn, «klik­ket» det for Anders.

Han les­te bre­vet og gikk rett bort til so­fa­en hvor min­ste­mann satt sam­men med søsk­ne­ne sine, og slo ham med knytt­ne­ven i ho­det, hardt, to gan­ger.

«Nå får du be­gyn­ne og opp­fø­re deg», sa han. Jeg så på, men klar­te hver­ken å si noe el­ler gri­pe inn.

Les også: (+) Pappa inviterte meg i bryllupet sitt. Jeg fikk sjokk da jeg så bruden

Sønnen min reddet oss

Ting es­ka­ler­te et­ter det. Spe­si­elt de to yng­ste bar­na møt­te fa­rens sinne. Han slo dem gjen­tat­te gan­ger for fil­le­ting. Hver mins­te, lil­le feil de gjor­de, ble straf­fet med slag el­ler øre­fik. En gang gikk den ene av dem i gul­vet av det kraf­ti­ge slaget.

Min sto­re frykt var at and­re skul­le få vite hvor­dan vi had­de det, men hel­dig­vis, får jeg si, så klar­te ikke vårt yng­ste barn å hol­de det hem­me­lig. Han for­tal­te på sko­len om det som skjed­de hjem­me.

«Jeg har vondt i ho­det for­di pap­pa pleier å slå meg der», sa han.

«Er du sik­ker?», ble han spurt. «Ja, han har gjort det man­ge gan­ger, og han slår mam­ma også», svar­te han.

Læ­re­ren, i sam­råd med and­re læ­re­re, ring­te po­li­ti­et, som igjen kon­tak­tet bar­ne­ver­net. Den and­re søn­nen be­kref­tet at pap­pa slo. Selv fikk jeg po­li­ti­et på dø­ren sam­ti­dig som alle de fire un­ge­ne ble hen­tet av bar­ne­ver­net på sko­len.

Jeg var liv­redd og sa at bar­na løy og vi fikk selv­føl­ge­lig ikke un­ge­ne våre til­ba­ke. For­di jeg kjem­pet om å få bar­na til­ba­ke sam­men med Anders, kom jeg in­gen vei.

Fikk sin straff

Jeg fat­ter ikke at jeg kjem­pet kam­pen sam­men med ham, men det var alt­så hva jeg gjor­de. Det tok to år før jeg for­sto at jeg måt­te kom­me meg bort fra ham, som var år­sa­ken til alt, og jeg fikk min egen ad­vo­kat som rå­det meg til å ta ut se­pa­ra­sjon.

Barna var plas­sert i fos­ter­hjem hver for seg da jeg krev­de å få dem til­ba­ke til meg. Pro­ble­met var at sam­livs­brud­det ble sett på som en tak­tisk man­øver fra vår side. De trod­de ikke på meg.

Men det end­te med at Anders ble dømt for vold mot de to yng­ste og fikk feng­sels­straff, i til­legg måt­te han gi dem en gitt sum i opp­reis­ning.

Selv fikk jeg skils­mis­se og kom meg bort fra ham, og min eld­ste dat­ter fikk lov til å flyt­te til meg, men de and­re tre ble bo­en­de i fos­ter­hjem.

Nå er det man­ge år si­den jeg en­de­lig klar­te å bry­te ut av ek­te­ska­pet og un­ge­ne mine er blitt sto­re. Det har hel­dig­vis gått bra med dem. Jeg har et ok for­hold til dem i dag, men de har in­gen kon­takt med sin far.

Når jeg de­ler his­to­ri­en min, er det for å vise hvor­dan en psy­ko­pat bry­ter deg ned og gjør deg redd. Ennå sli­ter jeg med post­trau­ma­tisk stress som et re­sul­tat av si­tua­sjo­nen.

Kom deg vekk med en gang hvis man­nen din slår el­ler tra­kas­­se­rer deg, er mitt råd til and­re kvin­ner. Selv kom­mer jeg for all­tid til å ten­ke at jeg var en med­skyl­dig for­di jeg ikke tok bar­na og dro min vei al­le­re­de et­ter det før­s­te slaget.

Det før­s­te slaget blir ald­ri det siste, og det bur­de jeg ha for­stått.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sidene «Leserne forteller» i Hjemmet. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller

Denne saken ble første gang publisert 24/03 2022.

Les også