Rare ting på nettet

Dette kan du få gratis på nettet

Du kan møblere en hel leilighet med det du finner gratis på nettet.

BYTTES BORT: På nettet kan man få det meste gratis. En giver vil gjerne bytte en køyseng med en Grandiosa.
BYTTES BORT: På nettet kan man få det meste gratis. En giver vil gjerne bytte en køyseng med en Grandiosa. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock/Stabburet
Publisert Oppdatert

Når man kjøper bolig eller pusser opp den man har, blir resultatet ofte at man sitter igjen med gjenstander man ikke lenger har bruk for. Noen legger dem ut for salg, andre gir det bare bort. Og i den sammenheng er nettet et ypperlig sted.

Vi har oppsøkt Finn.no og Zett.no for å se hva som gis bort. Og der er det utvilsomt mye, først og fremst sofaer, reoler og katter. Men også litt mer kuriøse ting legges ut. For eksempel en korntørker. Den stammer ifølge den glade giveren fra en gård hun har overtatt etter sin far.

- Mine besteforeldre brukte den til å tørke korn på låven. De koblet en motor på for å drive tørka, forteller hun til klikk.no.

Dette er en korntørker av ganske beskjeden størrelse, i motsetning til dem som blant annet selges gjennom Felleskjøpet.

Klesrulle

Og om man skulle ha behov for en korntørker av denne størrelsen for å tørke kornavlingen fra en liten åkerlapp, så kunne man kanskje male det med å bruke en klesrulle. Kanskje ikke den mest hensiktsmessige måten, men det finnes uansett flere klesruller på nettet som gis bort. En av dem er beskrevet på følgende måte: "Flott, gammel klesrulle i pen stand gis bort. Utført i støpejern, bøk og bjørk".

De fleste av dem må imidlertid hentes.

GIS BORT: Dette er neppe det folk flest har inne i boligen sin, men om du har en større garasje kunne kanskje denne korntørkeren være noe.
GIS BORT: Dette er neppe det folk flest har inne i boligen sin, men om du har en større garasje kunne kanskje denne korntørkeren være noe. Foto: FOTO: Privat
GIS BORT: Hva med en klesrulle?
GIS BORT: Hva med en klesrulle? Foto: FOTO: Privat

Engelsk toalett

For den som er på jakt etter et godt sted å sette sin bakende på når naturen krever sitt, er det flere muligheter på nettet. Det gis bort både ett og to toaletter i slengen. Og til ett av toalettene som ligger ute, følger det også med en brakke. Eller rettere, det er brakken som gis bort og toalettet som følger med.

For den som ønsker noe mer eksotisk, gis det bort et engelsk toalett. "Godt fungerende, klassisk engelsk toalett", beskriver giveren det som.

På flyttefot

For den som har planer om å flytte på seg, annonseres det på Zett.no med flyttekasser. "Jeg har en god del flyttekasser jeg vil gi bort. Store esker fra Europris, banankasser samt div andre kasser", forteller giveren.

Ringpermer, kleshengere og juletre

Det er stort sett få grenser for hva som gis bort på nettet. Hos Finn sjekker de hver eneste annonse før den blir lagt ut.

- Alle annonsene blir kontrollert manuelt, og det som blant annet ikke slipper igjennom er varer eller dyr som det ikke er lov å selge, markedsføre, eie eller bruke i Norge. Vi stopper også annonser som kan oppfattes som støtende, inkludert salg av pornografi, erotiske leketøy og utstyr som ofte brukes i ulovlig virksomhet, forteller informasjonssjef Lene Kallum til klikk.no.

- Annonser for lagervarer fra butikker og nettsteder slipper heller ikke gjennom. Ei heller piratkopier, fordi dette kan være med på å holde liv i kriminelle nettverk.

Av det som har sluppet gjennom på Finn.no er to sekker med kleshengere. "Ca 100 kleshengere gis bort etter rydding i skap. De deles ikke i mindre antall og den som henter må ta med alle. Ca 50/50 fordeling av henger i tre og plast", skriver annonsøren.

En glad giver har et plastjuletre å tilby. "Fint juletre. Tilstand: Brukt", står det lakonisk i annonsen på Finn.no.

På Zett.no er det en som gjerne vil kvitte seg med ringpermene sine. Uten innhold, må vi anta. De er brukt kun én gang, og kan hentes på fylkeshuset.

Pengeskap og stålplater

GIS BORT: På nettet er det mange som gir bort toaletter, men bare én som vil kvitte seg med sitt engelske toalett.
GIS BORT: På nettet er det mange som gir bort toaletter, men bare én som vil kvitte seg med sitt engelske toalett. Foto: FOTO: Privat

Ikke alt av det som gis bort, kan sies å ha kvaliteter som hindrer det fra å havne på søppelfyllingen. Noen ønsker for eksempel å bli kvitt et par godt rustne bølgeblikkplater.

Noe lettere blir det kanskje for dem som vil gi bort et pengeskap. Uten innhold rett nok.

- Kan møblere en hel leilighet

Hos Finn.no vil det i år bli lagt ut over 200 000 Gis bort-annonser, og ifølge Lene Kallum har det vært en jevn økning i denne annonsetypen gjennom flere år.

- Denne annonsetypen har relativt sett økt mer enn Til salgs- annonser, sier hun til klikk.no.

- Vi tror at denne økningen viser at folk har blitt mer bevisste på gjenbruk.

Kallum forteller at den som ønsker det, ganske sikkert kan møblere en leilighet med det som gis bort på nettet.

- Har man dårlig råd i en etableringsfase, og flink til å følge med på annonsene, er det mulig å gjøre et kupp. For en god del av det som gis bort, ville det vært mulig å få en god pris for. Og for dem som er interessert i retromøbler er det mye hipt som gis bort.

Noen vil også få

Mens de fleste gir bort, er det andre som håper å få. Under overskriften "Kan vi få noe?" på Zett.no etterspør de blant annet en stekeovn, en flaske HEINZ tomatketchup, 30l vann med kullsyre, skruer, 5 liter grønn maling og åtte vaskebøtter. Alt dette og mer til skal brukes på en utstilling, eller installasjon.

GIS BORT: Har du behov, kan du få bølgeblikkplater gratis.
GIS BORT: Har du behov, kan du få bølgeblikkplater gratis. Foto: Skjermdump: Finn.no

- Vær rask ute

For den som vil sikre seg noe av det som gis bort på nettet, er rådet fra Kallum å følge godt med på annonsene.

- Og dersom man svarer med en e-post kan det være smart å endre tittelen i emnefeltet, legge inn en tittel som skaper oppmerksomhet. Prøv også å være fleksibel med hensyn til henting. Si gjerne at du kan hente med en gang.

Økt interesse for gjenbruk

På Mølla kompetansesenter i Bærum har de en egen gjenvinningscontainer på den lokale miljøstasjonen, og de har merket en klar økning i det som leveres inn.

- I fjor hentet vi ca 115 tonn med varer fra Isi Miljøstasjon og leverte tilbake 25 tonn usalgbare varer. Det betyr at vi resirkulerte og solgte rundt 90 tonn med varer. I 2011 var tallet ca 85 tonn, mens det i 2010 var betydelig lavere, forteller leder av bruktbutikken på Mølla kompetansesenter, Vikki Mathiesen, til klikk.no.

- Vi ser det også blant våre kunder at bevisstheten om miljøgevinst øker, og i tillegg til «hardcore» faste kunder som har alltid resirkulert og gjenbrukt har vi fått inn nye kundegrupper. Gjenbruk er nok blitt langt mer trendy, og retro- og vintagebølgen som er veldig stor i Europa begynner å nå Norge også.

Hos Fretex merker de først og fremst at interessen for gjenbruk gjenspeiles i media og i aktiviteten på sosiale medier.

- Vi ser en liten økning i mengden av det som havner i våre bokser, sier kommunikasjonssjef i Fretex, Trine Gjermundbo, til klikk.no.

- Men vi erfarer at gjenbruk i stadig større grad omtales i sosiale medier som Facebook og Instagram.

Gir bort et helt hus

Men noen nøyer seg ikke med å gi bort litt av inventaret eller andre gjenstander. Et helt hus er faktisk mulig å få gratis, bare du sørger for nedplukking og bortkjøring selv.

"Huset er gammelt og står på pilarer. Huset består av 1,5 etasje, hvor grunnflata er 32 kvadrat. Det er to store rom og en yttergang i første etasje og det er trapp på utsiden av huset slik at du kan komme til ett stort rom i andre etasje", forteller selger om huset i annonsen på Finn.no.

GIS BORT: Noen selger dem, andre gir bare bort de gamle tv-ene.
GIS BORT: Noen selger dem, andre gir bare bort de gamle tv-ene. Foto: FOTO: Privat

Giveren forteller at det har vært overraskende stor interesse for huset.

- Det har selvfølgelig vært en del spørsmål om hvordan man skal få fraktet huset, utdyper Anniken Holtet-Stokkebekk overfor klikk.no.

- Det er naturlig nok ikke enkelt å flytte ett stort hus, men det går med noen justeringer, som blant annet å ta av taket.

Hun forteller at planen var å rive huset for å bgge en garasje på, men så hadde de fått tips om flere tilfeller hvor folk gir bort hus gratis.

- Så derfor tenkte vi at vi skulle prøve det. Men dersom ingen vil ha det, blir det revet.

Les også:

Dette interiøret er gratis

Nytt bad med enkle midler

Fornyelse av interiøret på lavbudsjett

GIS BORT: Er du villig til å plukke det ned og fjerne det, er dette huset ditt, helt gratis.
GIS BORT: Er du villig til å plukke det ned og fjerne det, er dette huset ditt, helt gratis. Foto: FOTO: Privat

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen