Oppussing av kjøkken

Dette kjøkkenet er totalforandret

Kjøkkenet var for lite, og stuen var mer enn stor nok. Løsningen lå i luften.

FØR OG ETTER: Der det tidligere var benkeplate med kum er det nå en kjøkkenvegg med integrerte hvitevarer.
FØR OG ETTER: Der det tidligere var benkeplate med kum er det nå en kjøkkenvegg med integrerte hvitevarer. Foto: Foto: Espen Grønli
Publisert Oppdatert

Kjøkkenet er ikke til å kjenne igjen. Veggen har fått nytt tapet, kjøkkeninnredningen er ren og hvit, gulvet er dekket av vinyl og det glitrer i flismosaikken over kjøkkenbenken.

Forandringen er blendende, men oppussingsprosjektet stikker dypere enn førsteinntrykket kan forlede en til å tro.

Utfordringen var nemlig at rommet var for lite og overgangen til stuen for dårlig. Sissel og Thomas Bjørsvik skrev følgende nødmelding til Bonytts interiørarkitekttjeneste:

"Kjøkkenet vårt har tre dører og to vinduer, og berører alle veggene. Vi ønsker hjelp til å åpne opp og lage en god overgang til stuen".

Bonytts interiørarkitekt Bernt Pedersen har flere fra-kjøkken-til-allrom-prosjekter på samvittigheten, og skisserte også her en løsning hvor en kjøkkenhalvøy sto for overgangen mellom kjøkken og stuen.

FØR OG ETTER: Bordet ble beholdt. Plasseringen ved vinduet var det ingen grunn til å endre på. Alle overflatene er blitt overhalt.
FØR OG ETTER: Bordet ble beholdt. Plasseringen ved vinduet var det ingen grunn til å endre på. Alle overflatene er blitt overhalt. Foto: Foto: Espen Grønli

- En kjøkkenhalvøy er en naturlig avgrensning. Dersom man ikke kan legge samme type gulv i begge rom, kan man understreke overgangen ved å velge et helt annet type gulv, sier interiørarkitekten til Bonytt.no.

I dette tilfellet falt valget på et vinyldekke med dørkeplatemønster vi kjenner fra skip og offentlige bygg som er utsatt for stor slitasje.

Vinyl er særlig egnet som gulv i rom med mye slitasje, som det jo er på kjøkkenet. Materialet er lett å rengjøre og behagelig å gå på. Når man mister noe på gulvet er det mindre risiko for at det knuser.

ETT ROM, TO SONER: Kjøkkenavdelingen er blitt større, og er tydelig avgrenset gjennom en barløsning og bruk av ulikt gulv. Det grafiske motivet fra tapetet gjentas i barkrakkene fra Pedrali som er hvite
på utsiden og svarte på innsiden, noe som også gir dem et luftig preg.
ETT ROM, TO SONER: Kjøkkenavdelingen er blitt større, og er tydelig avgrenset gjennom en barløsning og bruk av ulikt gulv. Det grafiske motivet fra tapetet gjentas i barkrakkene fra Pedrali som er hvite på utsiden og svarte på innsiden, noe som også gir dem et luftig preg. Foto: Foto: Espen Grønli

Så lyset

Dette kostet forvandlingen

Kjøkkeninnredning kr 87 000
Hvitevarer kr 37 200
Benk, vask og blandebatteri kr 29 400
Fliser kr 6 600
Gulv kr 6 450
Tapet kr 1 000
Belysning kr 4 600
Stoler kr 5 450
Barkrakker kr 8 700
Diverse håndverkertjenester kr 40 000
Totalt: kr 226 400

I det veggen mellom stue og kjøkken ble revet og de to rommene slått sammen, skjedde det forutsigbart nok, noe med lyset. Nå kommer nemlig dagslyset inn fra tre kanter.

De lyse flatene tar godt vare på lyset her inne. Den nøytrale paletten bidrar også til at signalobjekter trer tydeligere frem.

- Når man er tro mot en såpass nøytral palett kommer fargesterke objekter som kjøkkenredskaper og planter godt frem og formelig spruter av energi, påpeker interiørarkitekten.

Tapetet med de horisontale stripene er heller ikke uten virkning, ifølge interiørarkitekten.

- Tapetet gir en flott, grafisk effekt i rommet. Liggende striper bidrar til at den korte endeveggen virker lengre enn den er.

VINYLGULV: Det røffe dørkeplatemønsteret bidrar på en skånsom måte til å bringe inn et industrielt, halvoffentlig element. Vinylgulvet er levert av Polyfloor. Kjøkkeninnredningen er fra Gunnestad trevarefabrikk.
VINYLGULV: Det røffe dørkeplatemønsteret bidrar på en skånsom måte til å bringe inn et industrielt, halvoffentlig element. Vinylgulvet er levert av Polyfloor. Kjøkkeninnredningen er fra Gunnestad trevarefabrikk. Foto: Foto: Espen Grønli
GLITRENDE I SPRUTSONEN: Flisene over benkeplaten utgjør
et glamorøst, men også elegant element på kjøkkenet. Elegance
Silver kommer fra Boxer og er levert av Flis Huset Import.
GLITRENDE I SPRUTSONEN: Flisene over benkeplaten utgjør et glamorøst, men også elegant element på kjøkkenet. Elegance Silver kommer fra Boxer og er levert av Flis Huset Import. Foto: Foto: Espen Grønli

Optiske illusjoner alene løser imidlertid ingen problemer.

Det er de virkelige kvadratmeterne som gjør at tobarnsfamilien nå har et kjøkken som både fungerer som arbeidskjøkken og sosial sone.

Les også:

Sjekk flere før-og-etter-prosjekter

Stilforvirret? Vi guider deg gjennom de viktigste stilbegrepene

HORISONTALE STRIPER: Det stripete tapetet er fra Borge, og bidrar ifølge interiørarkitekten til at veggen virker lengre. Pendellampen Frisbee fra Flos gir godt lys nedover samtidig som den flate skiven ikke sperrer for utsikten.
HORISONTALE STRIPER: Det stripete tapetet er fra Borge, og bidrar ifølge interiørarkitekten til at veggen virker lengre. Pendellampen Frisbee fra Flos gir godt lys nedover samtidig som den flate skiven ikke sperrer for utsikten. Foto: Foto: Espen Grønli
PLANTEGNING FØR OG ETTER: Det lille transportrommet (nederst til venstre på tegningen) ble åpnet opp og veggen mot stuen ble fjernet Spiseplassen ved vinduet står på samme sted, ellers er alle kjøkkenfunksjoner flyttet på.
PLANTEGNING FØR OG ETTER: Det lille transportrommet (nederst til venstre på tegningen) ble åpnet opp og veggen mot stuen ble fjernet Spiseplassen ved vinduet står på samme sted, ellers er alle kjøkkenfunksjoner flyttet på. Foto: Tegninger: Bernt A. Pedersen

Du finner over tre hundre kjøkkenbilder i vår inspirasjonsguide

Test: Ølet som slår pils om sommeren

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning