Oppussing før og etter:

Slitt ettroms ble leken toroms

Lillian fant fire lysegule retrostoler på et loppemarked. Dermed var stilen på den nye leiligheten satt.

FORVANDLING. Leiligheten på 32 kvm ble ribbet ned før den fikk en ny frisk stil.
FORVANDLING. Leiligheten på 32 kvm ble ribbet ned før den fikk en ny frisk stil. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen/Privat
Publisert Oppdatert
OPPLØFTENDE. Da Lillian kjøpte leiligheten bestemte hun seg for å innrede slik at hun ble glad av å bo der.
OPPLØFTENDE. Da Lillian kjøpte leiligheten bestemte hun seg for å innrede slik at hun ble glad av å bo der. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
OMBYTTE. Soverommet inn til venstre var tidligere kjøkkenet. Lappeteppet på sengen er originalt 60-talls.
OMBYTTE. Soverommet inn til venstre var tidligere kjøkkenet. Lappeteppet på sengen er originalt 60-talls. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
YNDLINGSMØBEL. Gyngestolen RAR er designet av Ray & Charles Eams på slutten av 1940-tallet, den sto høyt på ønskelisten. Døren til høyre er inn til soverommet.
YNDLINGSMØBEL. Gyngestolen RAR er designet av Ray & Charles Eams på slutten av 1940-tallet, den sto høyt på ønskelisten. Døren til høyre er inn til soverommet. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

I utgangspunktet kjøpte Lillian en ettroms leilighet på 32 kvadratmeter, men allerede på visningen så hun muligheten for å flytte kjøkkenet ut i stuen og lage soverom i det tidligere kjøkkenet. Dermed fikk hun kjøkken og stue i ett, samt eget soverom.

- Dette er min første leilighet, og jeg kjøpte den nettopp fordi jeg kunne lage en toroms ved å endre planløsningen. Men jeg trengte hjelp til å skape et fristed hvor jeg virkelig kan føle meg hjemme.

Glad stil

For Lillian var det avgjørende å ha et eget soverom hvor hun kan stupe i seng etter en sen vakt. Dessuten vil hun ha en leilighet som er lys, morsom, praktisk og enkel å vedlikeholde.

Før oppussingen ble fire lysegule stoler fra 60-tallet kjøpt på et bruktmarked. Hun kjøpte dem på impuls, etterpå var hun egentlig usikker på om de kunne bli en del av interiøret i spisestuen. Hun var også innehaver av en lyseblå Ikea-sofa.

Inn med pasteller

Interiørarkitekt Beba Vaxevanidou Holøye n ble imidlertid begeistret både for stolene og sofaen.

- De fire «dinner»-stolene og den pastellfargede sofaen var et utmerket utgangspunkt for stilen. Da Lillian antydet at hun likte bilder i naivistiske og humoristisk stil, falt alt på plass.

- Jeg koblet 60-tallet med 80-talls pasteller i en hovedretning med naivistisk uttrykk, sier interiørarkitekten som synes dette var et dristig og spennende prosjekt.

Naivistisk tapet

Det synes Lillian også, spesielt da interiørarkitekten foreslo et barnetapet med blomstermotiv i pastellfarger.

- Jeg var først skeptisk, men da det ble rullet på den ene kjøkkenveggen og på endeveggen i gangen, oppdaget jeg at fargene og det naivistiske uttrykket gjorde leiligheten glad. Fargemessig fungerer det sammen både sammen med sofaen, skaistolene og det andre som kom inn etterpå, sier beboeren.

Grønnfargen over kjøkkenbenken er hentet fra tapetett. Putene i sofaen er sydd i et stoff med samme mønster som tapetet.

Krydret interiør

Kjøkkenbordet er kjøpt i en butikk som blant annet selger nye møbler i retrostil. Lillian liker å lage mat til andre og ville ha plass til et spisebord ved kjøkkenkroken.

Verner Pantons lampe over bordet er typisk for epoken som understrekes i interiøret .

- Designgyngestolen og stålampen som lener seg til veggen, gled også rett inn i leiligheten. Jeg har fått hjelp til å krydre de rimelige tingene med designmøbler, interiørarkitektens råd var helt topp, sier Lillian.

BLOMSTERPRAKT. Tapet fra Designes Guild. Emaljekasserollene, Grete Prytz Kittelsen, har beboeren arvet etter bestemoren.
BLOMSTERPRAKT. Tapet fra Designes Guild. Emaljekasserollene, Grete Prytz Kittelsen, har beboeren arvet etter bestemoren. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Gjorde mye selv

I selve oppussingsprosessen har Lillian selv bidratt sterkt. Hun sier at budsjettet har vært den største utfordringen, det førte til at hun foreløpig har beholdt veggene og originalgulvene.

- Gulvene ble fine etter at plankene ble pusset og lakket. Strietapetet fikk flere strøk med hvit maling. Selv om jeg gjorde mye selv, trengte jeg eksperthjelp da kjøkkenet ble flyttet inn i stuen.

Nevenyttig kvinne

Heldigvis ligger badet rett bak den nye kjøkkenkroken slik at det var vannrør i nærheten. Ekspeditøren lo da Lillian kjøpte slagdrillen og lurte på om hun kunne bruke den.

- Han skulle bare visst, drillen har jeg fått utrolig mye bruk for.

Interiørarkitektens tips

  • Bruker du mange farger er det fort gjort å miste oversikten slik at interiøret blir rotete og masete. Stol på deg selv eller involver interiørarkitekt/designer.
  • Skap et interiør basert på en blanding av både spesifikke stilmøbler/inventar og moderne møbler.
  • Finn ut hva som er typisk for stilen/epoken du vil antyde. Velg noen møbler som er stilriktige samt møbler/inventar med antydning til stilen.
  • Bruker du dominerende mønstre, så prioriter å bruke det sammen med ensfargede flater eller gjenstander To gjenstander som er nesten like i farge eller form duger sjelden ved siden av hverandre, lag kontrast slik at de supplerer hverandre og virker harmoniske.

BLOMSTERPRAKT. Tapet fra Designes Guild. Emaljekasserollene, Grete Prytz Kittelsen, har beboeren arvet etter bestemoren.
BLOMSTERPRAKT. Tapet fra Designes Guild. Emaljekasserollene, Grete Prytz Kittelsen, har beboeren arvet etter bestemoren. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Dette kostet forvandlingen:

Kjøkken kr 32 820

Romdeler kr 1970

HUMOR. Lyseblå sofa Karlstad fra Ikea og mørkbeiset salongbord fra Bolia.com Lampen over kjøkkenbordet er Verner Pantons Flowerpot. Lampen som lener seg mot veggen er Manana fra DesignHouse Stockholm. Bildet med motiv av Poul Pava understreker det humoristiske grepet.
HUMOR. Lyseblå sofa Karlstad fra Ikea og mørkbeiset salongbord fra Bolia.com Lampen over kjøkkenbordet er Verner Pantons Flowerpot. Lampen som lener seg mot veggen er Manana fra DesignHouse Stockholm. Bildet med motiv av Poul Pava understreker det humoristiske grepet. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Stoler, bruktmarked kr 1000

Kjøkkenbord kr 3694

Stuebord kr 3975

Sofa kr 3350

Tv-benk kr 2675

Gyngestol «RAR» kr 4233

Vegghylle kr 270

Skoskap kr 558

Gardin + liftgardiner kr 749

Tapet/tekstiler kr 1340

Taklampe kr 1175

Stålampe kr 2217

Arbeider, elektriker/rørlegger kr 11 000

Pussing gulv kr 6000

Maling gipsplater, lister ca. kr 5000

Totalt: ca. kr 82 026

Les også:

Dette kjennetegner retrostilen

Slik lykkes du med retrostilen

Interiørtips for kjøkkenet

Slitent 80-talls ble nytt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning