Pusset opp trønderlån

Nei, innsiden av huset er ikke som du tror

Anne Grethe og samboer Mats gikk egne veier da tiden var kommet for å flytte på seg.

TRØNDERLÅN: En trønderlån er en type våningshus du finner mye av i Trøndelag. Den langstrakte formen er ofte et resultat av gradvis påbygging etter hvert som det kom til flere generasjoner og boligstandarden økte.
TRØNDERLÅN: En trønderlån er en type våningshus du finner mye av i Trøndelag. Den langstrakte formen er ofte et resultat av gradvis påbygging etter hvert som det kom til flere generasjoner og boligstandarden økte. Foto: Anne Line Bakken
Sist oppdatert

Det var kjærlighet ved første blikk! Da den koselige trønderlåna dukket opp på finn.no, var Anne Grethe Sivertsen (50) og samboer Mats Lanshed (49) ikke sene om å hive seg i bilen og dra på visning.

På 1-2-3 var de eiere av et tømmerhus fra 1815.

– I funkishuset mitt fra 2011 i Trondheim gikk jeg mange runder med stilendringer og ommøbleringer, uten å bli fornøyd. Det føltes fortsatt som om jeg bodde i en plastkasse, uten sjel og uten trivsel. Det rare er at jeg egentlig ikke liker endringer, men det ble et jag etter å finne roen hjemme som aldri ble oppfylt.

FØR: Kjøkkenet var hvitt, med furugulv og liten vedovn.
FØR: Kjøkkenet var hvitt, med furugulv og liten vedovn. Foto: Heimdal Eiendomsmegling

Ble advart

ETTER: Kjøkkenet er relativt langt og smalt, med stuen i den ene enden og den nyetablerte frokostkroken i den andre. Paret er glade for at valget falt på en mørk innredning i stedet for en lys, som Anne Grethe først ønsket seg. Et lyst kjøkken ville fremhevet at kjøkkenet er smalt, mens det mørke trekker seg mer tilbake og flyter i ett med veggene uten å ta plass rent visuelt.
ETTER: Kjøkkenet er relativt langt og smalt, med stuen i den ene enden og den nyetablerte frokostkroken i den andre. Paret er glade for at valget falt på en mørk innredning i stedet for en lys, som Anne Grethe først ønsket seg. Et lyst kjøkken ville fremhevet at kjøkkenet er smalt, mens det mørke trekker seg mer tilbake og flyter i ett med veggene uten å ta plass rent visuelt. Foto: Anne Line Bakken
ETTER: Anne Grethe liker å spille på kontraster. Se bare på de stramme hyllene og lampen fra Vipp, de gir et kick til de rustikke tømmerveggene. Ikke minst står de godt til kjøkkeninnredningen i svartbeiset eik fra JKE.
ETTER: Anne Grethe liker å spille på kontraster. Se bare på de stramme hyllene og lampen fra Vipp, de gir et kick til de rustikke tømmerveggene. Ikke minst står de godt til kjøkkeninnredningen i svartbeiset eik fra JKE. Foto: Anne Line Bakken

At paret har funnet roen og koser seg i trønderlåna, er det ingen tvil om.

Hvert rom føles som en klem. Innredningen er mørk og dempet, mens farger som grønt, konjakk og terrakotta sørger for kontraster.

– Med tanke på den lave takhøyden tok vi egentlig en sjanse da vi valgte mørke gulv til tømmerveggene. Men det har vist seg å være helt riktig for oss. Jeg elsker lunheten det gir, sier Anne Grethe.

– Det manglet heller ikke på advarsler da vi bestemte oss for å fjerne plater og isolasjon for å hente frem tømmerveggene. «Dere kommer til å fryse i hjel», var beskjeden vi fikk fra venner og familie, sier Anne Grethe.

– Angret har vi ikke gjort, tømmeret holder kulden ute, selv på de kaldeste dagene.

Les også: 45 kjerringråd som virker når du skal gjøre husarbeidet

I god stand

FØR: Stuenvar holdt i samme stil som kjøkkenet.
FØR: Stuenvar holdt i samme stil som kjøkkenet. Foto: Heimdal Eiendomsmegling
ETTER: Ønsker du en mer sosial og inkluderende stue så er det lurt å gjøre som Anne Grethe og Mats. Snu sofaene mot hverandre, i stedet for å vende dem mot tv-en. Det store salongbordet er raust, her er det plass til både et lite måltid og et slag med brettspill. Peis fra Jøtul. Sofa og bord er begge fra Slettvoll. Gulvene i huset er originale, men er slipt ned og beiset med fargen Hellegrå fra Osmo.
ETTER: Ønsker du en mer sosial og inkluderende stue så er det lurt å gjøre som Anne Grethe og Mats. Snu sofaene mot hverandre, i stedet for å vende dem mot tv-en. Det store salongbordet er raust, her er det plass til både et lite måltid og et slag med brettspill. Peis fra Jøtul. Sofa og bord er begge fra Slettvoll. Gulvene i huset er originale, men er slipt ned og beiset med fargen Hellegrå fra Osmo. Foto: Anne Line Bakken

– Heldigvis var huset i god stand. Det hadde vært jevnt vedlikeholdt gjennom alle disse årene siden det ble satt opp i 1815.

De nye eierne har totalrenovert kjøkkenet og badene.

– Jeg er faktisk spesielt fornøyd med badene. I utgangspunktet var de så skjeve og skakke at vi ikke fant en eneste flislegger som ville ta i dem med ildtang engang, sier Anne Grethe.

– Man tenker jo gjerne at fliser er det eneste saliggjørende på et bad, så her måtte jeg gå noen runder med meg selv. Løsningen for oss ble belegg på gulv, og Lady Aqua på vegger og tak, alt malt i fargen Green Marble. Blir jeg lei fargen, ja da maler jeg det bare om! Det kan da ikke bli bedre enn det, ler Anne Grethe.

Anne Grethe Sivertsen og samboer Mats Lanshed
Anne Grethe Sivertsen og samboer Mats Lanshed Foto: Anne Line Bakken

Hun har kombinert grønnfargen med utstrakt bruk av naturmaterialer, som vasker i stein.

Rått og sanselig på samme tid. Med et vaskerom vegg i vegg, og et ekstra bad i andre etasje, har den gamle trønderlåna våtrom som kan matche et hvilket som helst moderne hus.

Les også: Mona og Marius skulle bare kikke litt – kjøpte hus på 1400 kvadratmeter

ETTER: Vaskene fra Catania er i svart marmor, og står godt til de mørke veggene. Med innslag av naturelementer fremstår badet som mykt og innbydende. Gjennomgående har Anne Grethe valgt blandebatterier fra Vola. Innredningen er i sortbeiset eik fra JKE. Benk fra Slettvoll. Det meste av dekoren, som for eksempel de tøffe håndklehengerne, har paret funnet hos Egen Stil i Sverige.
ETTER: Vaskene fra Catania er i svart marmor, og står godt til de mørke veggene. Med innslag av naturelementer fremstår badet som mykt og innbydende. Gjennomgående har Anne Grethe valgt blandebatterier fra Vola. Innredningen er i sortbeiset eik fra JKE. Benk fra Slettvoll. Det meste av dekoren, som for eksempel de tøffe håndklehengerne, har paret funnet hos Egen Stil i Sverige. Foto: Anne Line Bakken
BADEKAR: Det er luksus å kunne sitte i badekaret og skue utover jordene. Med de dype vinduskarmene kan man skjerme seg litt for innsyn utenfra. Badekaret fant paret hos Megaflis. Gulvmontert armatur fra Celeste.
BADEKAR: Det er luksus å kunne sitte i badekaret og skue utover jordene. Med de dype vinduskarmene kan man skjerme seg litt for innsyn utenfra. Badekaret fant paret hos Megaflis. Gulvmontert armatur fra Celeste. Foto: Anne Line Bakken
FØR: Badet er heller ikke til å kjenne igjen
FØR: Badet er heller ikke til å kjenne igjen


Komfort

Paret har tatt valg basert på at de er voksne mennesker som bor i dette huset.

Det synes spesielt godt i det store soverommet på 20 kvm.

Her er det pur komfort som råder, med teppegulv, mørke vegger og et sjenerøst garderoberom.

– I soverommet vårt har vi valgt å dra det mørke enda litt lenger enn i resten av huset. Det heldekkende gulvteppet gir en mykhet til rommet og balanserer godt de mørke veggene og taket. Innsyn bekymrer vi oss ikke for her ute på landet, så gardiner har vi droppet. Jeg elsker å våkne her og se ut over jordene, sier Anne Grethe.

Les også: Malte hele leiligheten mørk – inkludert tak og lysbrytere

Innredningen i det store hovedsoverommet er så langt ifra den tradisjonelle trønderlån-stilen som du kan komme. På gulvene er det lagt myke og mørke heldekkende tepper, tak og vegger er malt med fargen S8000-N. En riktig hule! Tekstilene er fra Home & Cottage og Princess, med sengegavl fra Høie. Lampene over sengen er Rotate fra Bolia. Sengeteppet og benken er begge fra Slettvoll.  
Innredningen i det store hovedsoverommet er så langt ifra den tradisjonelle trønderlån-stilen som du kan komme. På gulvene er det lagt myke og mørke heldekkende tepper, tak og vegger er malt med fargen S8000-N. En riktig hule! Tekstilene er fra Home & Cottage og Princess, med sengegavl fra Høie. Lampene over sengen er Rotate fra Bolia. Sengeteppet og benken er begge fra Slettvoll.   Foto: Anne Line Bakken

God plass

De nye eierne

  • Hvem: Anne Grethe Sivertsen er stylist for Proaktiv, kursholder og driver firmaet Mio. Samboer Mats Lanshed er algskonsulent.
  • Hva: En gammel og sjarmerende trønderlån med originale gulv og tømmervegger. Huset er på 220 kvm. og er bygget i 1815.
  • Hvor: På Ler utenfor Trondheim.

Plassmangel er ikke et tema.

Andre etasje inneholder flere store soverom. Selv om barna har flyttet ut, har de likevel rommene sine stående klare for korte eller lengre opphold. Paret deler også hus med tre hunder, som alle nyter glade dager på landet.

– Som boligstylist jobber jeg ofte etter mantraet heller få, store objekter enn mange små. Men som dere ser har jeg jo rett og slett gått for mange OG store objekter hjemme hos meg selv, ler hun.

Selv om stylisten er en samler, er det en behersket og vel kuratert samling med gjenstander som står fremme. Paletten er stram, og hun har holdt seg til objekter som er beslektet med de andre materialene eller fargene i huset.

– Jeg trenger å ha objekter som «snakker» til meg, som har historie og levd liv. Men det er klart at da vi for litt siden hadde opptelling her, og jeg fant ut at jeg hadde julekopper til 50 gjester, måtte til og med jeg innrømme at det hadde gått litt over styr, smiler hun.

Les også: Slik tar du knekken på skjeggkre

LYS INN: Når man gir et rom mørke nyanser som her, er det viktig med nok lys. Endeveggene er det originale tømmeret beiset i Sjøsand fra Jotun, og det øvrige panelet er malt i fargen Timian. I dette rommet er det rikelig med vinduer på begge sider, og med et lyst tak tåles de tunge fargene godt.
LYS INN: Når man gir et rom mørke nyanser som her, er det viktig med nok lys. Endeveggene er det originale tømmeret beiset i Sjøsand fra Jotun, og det øvrige panelet er malt i fargen Timian. I dette rommet er det rikelig med vinduer på begge sider, og med et lyst tak tåles de tunge fargene godt. Foto: Anne Line Bakken
LUNT: Det er den samme lune stemningen i spisestuen som i resten av huset. Rommet er innredet med bord fra Cascade og stoler fra Dan-Form. Myke tepper finner du i alle rom, også her. Anne Grethe er glad i lamper, og her henger et av hennes lengste lampeforhold fra Mooi. Den gamle snekkerbenken fungerer perfekt som avslastning når de har gjester.
LUNT: Det er den samme lune stemningen i spisestuen som i resten av huset. Rommet er innredet med bord fra Cascade og stoler fra Dan-Form. Myke tepper finner du i alle rom, også her. Anne Grethe er glad i lamper, og her henger et av hennes lengste lampeforhold fra Mooi. Den gamle snekkerbenken fungerer perfekt som avslastning når de har gjester. Foto: Anne Line Bakken
WALK-IN: Hovedsoverommet har et tilhørende romslig garderoberom. I taket henger en klynge med lamper som ble til overs. Tilfeldig, ja, men et spennende midtpunkt i rommet. Under lampene har Anne Grethe har brukt kommoder fra Ikea som hun har satt rygg mot rygg. For å oppnå en litt mer eksklusiv finish har hun fått laget plater etter mål til å legge på toppen.
WALK-IN: Hovedsoverommet har et tilhørende romslig garderoberom. I taket henger en klynge med lamper som ble til overs. Tilfeldig, ja, men et spennende midtpunkt i rommet. Under lampene har Anne Grethe har brukt kommoder fra Ikea som hun har satt rygg mot rygg. For å oppnå en litt mer eksklusiv finish har hun fått laget plater etter mål til å legge på toppen. Foto: Anne Line Bakken
HAVANA-SIGAREN: – Jeg elsker denne dama, ler Anne Grethe. Det er ikke alle som liker henne, men jeg elsker kontrasten mellom Havana og tømmeret. Det gir spenning og litt humor.
HAVANA-SIGAREN: – Jeg elsker denne dama, ler Anne Grethe. Det er ikke alle som liker henne, men jeg elsker kontrasten mellom Havana og tømmeret. Det gir spenning og litt humor. Foto: Anne Line Bakken

Denne saken ble første gang publisert 31/03 2020, og sist oppdatert 31/03 2020.

Les også