Mørke farger

Malte hele leiligheten mørk – inkludert tak og lysbrytere

Cathrine Bye (40): – Jeg bare tok frem rullen og malte.

PUSSE OPP KJØKKEN: Kjøkkenfrontene fra Ikea er valgt i en stil som matcher de gamle fløydørene, og malt i fargen Varg supermatt fra Gjøco. Benkeplaten i marmor er fra et lokalt steinhuggeri.
PUSSE OPP KJØKKEN: Kjøkkenfrontene fra Ikea er valgt i en stil som matcher de gamle fløydørene, og malt i fargen Varg supermatt fra Gjøco. Benkeplaten i marmor er fra et lokalt steinhuggeri. Foto: Filippa Tredal
Sist oppdatert

– En natt satt jeg og kikket på en Instagram-konto fra Australia. Jeg synes det så kult ut. Så da bare gjorde jeg det, sier Cathrine Bye.

– Jeg bare tok frem rullen og malte. Sånne ujevne og lite pene striper – meningen er at de skal være sånn. Det ble ganske bra, synes jeg, de er der ennå.

UJEVNE: Stripene på veggen malte Cathrine en natt hun fikk et innfall. Entreen har praktisk, plassbygd rom for ytterklær. Rommet rett frem er soverommet.
UJEVNE: Stripene på veggen malte Cathrine en natt hun fikk et innfall. Entreen har praktisk, plassbygd rom for ytterklær. Rommet rett frem er soverommet. Foto: Filippa Tredal

40-åringen fra Bodø snakker på en slepende og litt lattermild nordlandsdialekt om stripene på entréveggen.

Hun serverer flere lignende historier om innfall og impulskjøp. Cathrine er slett ikke redd for å dumme seg ut når det gjelder interiør og oppussing.

– Blir det mye prøving og feiling?

– Det blir mye føling, ler hun.

– Jeg er ikke så redd for å gjøre ting. Jeg bare hiver meg rundt og prøver, og som oftest blir det greit.

Fra hvit til mørk leilighet

Det er åtte år siden hun og samboeren flyttet inn i den gamle bygårdsleiligheten på Grünerløkka. Cathrine og Thomas har gjort store grep. De har lett frem skjulte perler som originale tregulv og flotte stukkaturer og rosetter. Sistnevnte var gjemt under senkede tak.

– Vi var ganske glade da vi fant dem. Rosettene var veldig godt bevart, forteller Cathrine.

I omtrent tre av årene har vegger og tak vært mørke i tre av rommene.

– Det var også et innfall jeg fikk. Jeg ville prøve å ha det helt mørkt og se hvordan det ble. Først prøvde vi et mellomstadium der alt var rått og ikke så mørkt. Vi gikk fra å ha en helt hvit leilighet, forteller hun.

Les også: Pusset opp gård fra 1725. Se forvandlingen

SOFA: Sofaen fant hun på Instagram for 800 kroner. Glassbordet er et bruktfunn fra Frankrike. – Forhenget til høyre skjuler alle våre hemmeligheter, eller rot, om du vil. Skrivebordet er et malt kjøkkenbord fra Ikea. Kontorstolen er en Pollock-stol, kjøpt på marked i Lyon. Skrivebordslampen i messing er en arv etter bestefaren. De originale tregulvene er malt med fargen Antikkgrå i halvblank fra TreStjerner.
SOFA: Sofaen fant hun på Instagram for 800 kroner. Glassbordet er et bruktfunn fra Frankrike. – Forhenget til høyre skjuler alle våre hemmeligheter, eller rot, om du vil. Skrivebordet er et malt kjøkkenbord fra Ikea. Kontorstolen er en Pollock-stol, kjøpt på marked i Lyon. Skrivebordslampen i messing er en arv etter bestefaren. De originale tregulvene er malt med fargen Antikkgrå i halvblank fra TreStjerner. Foto: Filippa Tredal

Dette «innfallet» har for øvrig fått bygge seg opp hos Cathrine helt siden hun så filmen «High Fidelity» fra 2000, der John Cusack hører på LP-plater og banner over kjærligheten i en totalt gråmalt leilighet.

– Siden har jeg syntes det var kult og hatt lyst til å prøve noe lignende. Vi var ganske spente da vi malte takene også. Ville rommet oppleves som en hule? Men det hadde faktisk helt motsatt effekt. Det virket som om taket nærmest forsvant. Alt er malt, både karmer og lysbrytere. Jeg er veldig fan av å ha alt i samme farge, forteller Cathrine.

Hun medgir at det krever litt annerledes-tenking med mørke rom. Planter blir et must, og både møbler og annen inn-
redning må holdes i lysere toner. Det har også sin fordel.

– Ting kommer bedre frem mot en mørk bakgrunn. De «popper» mer, sier Cathrine.

Les også: Mona og Marius skulle bare se – kjøpte bolig på 1400 kvadratmeter

PLASSBYGD SENGELØSNING: Dem skaper mye rom for oppbevaring. Skapene har Cathrine og Thomas bygget selv av MDF-plater. – De er langt fra perfekte, men vi var ganske fornøyde med oss selv da vi var ferdige, sier Cathrine. Taklampen er fra Designers Revolt.
PLASSBYGD SENGELØSNING: Dem skaper mye rom for oppbevaring. Skapene har Cathrine og Thomas bygget selv av MDF-plater. – De er langt fra perfekte, men vi var ganske fornøyde med oss selv da vi var ferdige, sier Cathrine. Taklampen er fra Designers Revolt. Foto: Filippa Tredal
NOE HVITT: En lys benkeplate og noen hvite detaljer, samt underskap i børstet stål fra Ikea, bryter opp det svarte inntrykket. Klokken er fra Åhlens.
NOE HVITT: En lys benkeplate og noen hvite detaljer, samt underskap i børstet stål fra Ikea, bryter opp det svarte inntrykket. Klokken er fra Åhlens. Foto: Filippa Tredal

Spisestuen er lys

HVEM?

Cathrine Bye (40) er dekoratør og interiørstylist i eget firma, From Here to Eternity. Hun er også i ferd med å åpne nett-butikk der hun skal selge vintage-interiør.

HVA?

Hun deler en mystisk, mørk og spenstig dekorert leilighet på 76 kvm med samboeren Thomas (43) og den franske bulldoggen Cash (oppkalt etter Johnny) i en bygård fra 1890 på Grünerløkka i Oslo.

I spisestuen råder en helt annen type galskap, med dusere kalkvegger og en salig blanding av bruktfunn, retro design, rosa gulvteppe og en diskokule for å toppe inntrykket.

– At det krasjer, men likevel funker – det er noe jeg synes er artig, sier Cathrine, som i senere tid har byttet om på spisestuen og salonggruppen.

Hjørnedelen til den knæsje, grønne Ekornessofaen er hentet frem fra boden, og dette bruktfunnet passer like fint mot en lysere bakgrunn, forsikrer Cathrine.

– Sofaen er helt strøken i putene og
fargene. Den er akkurat like gammel som meg. En velholdt 40-åring.

Les også: Fra rotete kjøkken til fantastisk allrom. Se bildene

BRUKTFUNN: Hele spisestuen er satt sammen av bruktfunn: Bord fra 1950-tallet fått gratis på finn.no for mer enn 10 år siden, stolene med skinnseter er fra Thonet og ble kjøpt på et bruktmarked i Hamburg. De hvite stolene er fra 1960-tallet; Tulip, designet av Eero Saarinen. Det rosa gulvteppet er fra Layered, mens gardinene er fra Ikea. Taklampen er 60-tallsdesign av Gino Sarfatti, kjøpt på Ebay. Vasene på bordet er diverse gammel studiokeramikk, plukket opp på markeder og bruktbutikker. Veggene og taket er malt med Lady Minerals i fargen Grå Harmoni.
BRUKTFUNN: Hele spisestuen er satt sammen av bruktfunn: Bord fra 1950-tallet fått gratis på finn.no for mer enn 10 år siden, stolene med skinnseter er fra Thonet og ble kjøpt på et bruktmarked i Hamburg. De hvite stolene er fra 1960-tallet; Tulip, designet av Eero Saarinen. Det rosa gulvteppet er fra Layered, mens gardinene er fra Ikea. Taklampen er 60-tallsdesign av Gino Sarfatti, kjøpt på Ebay. Vasene på bordet er diverse gammel studiokeramikk, plukket opp på markeder og bruktbutikker. Veggene og taket er malt med Lady Minerals i fargen Grå Harmoni. Foto: Filippa Tredal

Rosa gulvteppe

Det rosa gulvteppet er et blikkfang. Det finnes i «normale» farger også, opplyser Cathrine, og forteller at hun halvveis vurderte å velge et grått teppe. Men da hun ringte en venninne for å spørre om råd, fikk hun bare et overbærende sukk til svar:

– Du vil bare at jeg skal si rosa, gjør du ikke?

Andre småsprø ting som har funnet veien hjem til Cathrine, er en kamelsal, meterhøye skiltbokstaver og et trillebord hun fant på gata.

– Jeg innreder veldig etter innfallsmetoden. Magefølelsen er en fin ting å gå etter. Det er mitt råd til andre: Å velge det du liker, og å tørre å gå for det som er annerledes, sier hun.

– For meg er det viktig at hjemmet mitt er godt å være i. Jeg jobber mye hjemmefra også, så jeg skal trives. Folk som kommer på besøk skal også like seg her. Det skal være sosialt. Jeg har alltid vært interessert i interiør og oppussing. Da jeg var liten, ommøblerte jeg og malte soverommet x antall ganger.

Som student i London bodde hun på 5 kvm i et kollektiv med tre andre jenter.

– De andre hadde mye større rom, men alle satt på rad inne på mitt kott. Det var der det var koseligst. Det praktiske kommer aldri først når jeg skal skape et hjem jeg trives i.

Innredning for Cathrine handler mer om en følelse.

– Det siste jeg kvitter meg med er samboeren og hunden - men utenom det tror jeg faktisk at jeg kan kvitte meg med det meste. Vel, kanskje ikke skrivebordslampa etter bestefaren min og gardinen på kjøkkenet fra oldemoren min.

All styling er ved Mari Kristin Olsen

ROSA TEPPE: Barbordet er fra et marked i Tyskland. Håndlampen er et markedsfunn fra Frankrike. Det buede speilet er fra en bruktbutikk i Hamburg, mens det runde er fra Søstrene Grene. Vitrineskapet er fra House Doctor. Diskokulen er en kassert butikkinnredning.
ROSA TEPPE: Barbordet er fra et marked i Tyskland. Håndlampen er et markedsfunn fra Frankrike. Det buede speilet er fra en bruktbutikk i Hamburg, mens det runde er fra Søstrene Grene. Vitrineskapet er fra House Doctor. Diskokulen er en kassert butikkinnredning. Foto: Filippa Tredal
PUSSET OPP SELV: Leiligheten ble totalrenovert av Cathrine og samboeren Thomas. Kjøkkenet har fått plass på det tidligere badet. En lys benkeplate og noen hvite detaljer, samt underskap i børstet stål fra Ikea, bryter opp det svarte inntrykket.
PUSSET OPP SELV: Leiligheten ble totalrenovert av Cathrine og samboeren Thomas. Kjøkkenet har fått plass på det tidligere badet. En lys benkeplate og noen hvite detaljer, samt underskap i børstet stål fra Ikea, bryter opp det svarte inntrykket. Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2020, og sist oppdatert 03/02 2020.

Les også