Pusset opp loftstuen

En ny skillevegg i denne gamle loftstuen gjorde susen

Ved å sette inn en luftig skillevegg, ble en mørk og trang loftstue forvandlet til gjesterom, gaminghule og leseplass.

<b><P CLASS=BODYTEXT>FØR:</b> Lyse farger, stor tv og masse plass til tross; loftstuen ble ikke brukt. Den var mørk, rotete og med dårlig akustikk, noe som ikke akkurat gjorde den til et godt sted å være.

FØR: Lyse farger, stor tv og masse plass til tross; loftstuen ble ikke brukt. Den var mørk, rotete og med dårlig akustikk, noe som ikke akkurat gjorde den til et godt sted å være. Foto: Privat

Sist oppdatert

Eierne hadde flyttet inn noen år tidligere, revet ut noen innebygde senger, kjøpt rammemadrass og en liten sofa, men så stoppet det opp.

Det var to hovedproblemer, et veldig skrått tak og for lite lys.

Utfordringen var likevel å få rommet til å fungere til flereformål og samtidig henge sammen.

Ingen likte loftstuen

– Loftstuen ble stående ubrukt, med pappesker og rot, selv om vi hadde veldig bruk foret ekstra rom, sier boligeier Guro Harstad.

– De ønsket seg et gjesterom og et sted ungdommene kunne være mange sammen, eller de voksne kunne trekke seg tilbake til ved behov, sier Interiørarkitekt Bernt A. Pedersen.

ETTER: Skilleveggen er en Billy bokhylle fra Ikea, som er bygget inn med bakplater og en spiledel for å skape et luftig inntrykk. Taket er malt ekstra blankt for å reflektere mest mulig dagslys. En rammemadrass fra Ikea er trukket i møbeltekstilet Luna Washed Linen Waves fra Intag. Den brukes mest som sofa, men ved overnattingsbesøk blir den til seng. Puter fra Ikea og Home &amp; Cottage.
ETTER: Skilleveggen er en Billy bokhylle fra Ikea, som er bygget inn med bakplater og en spiledel for å skape et luftig inntrykk. Taket er malt ekstra blankt for å reflektere mest mulig dagslys. En rammemadrass fra Ikea er trukket i møbeltekstilet Luna Washed Linen Waves fra Intag. Den brukes mest som sofa, men ved overnattingsbesøk blir den til seng. Puter fra Ikea og Home & Cottage. Foto: Sveinung Bråthen

– Hvordan løste du dette?

FORNØYD EIER: – Det skulle være et rom for barna på 10 og 13 år, men er blitt et lunt og godt sted for oss alle, sier loftstue-eier Guro Harstad
FORNØYD EIER: – Det skulle være et rom for barna på 10 og 13 år, men er blitt et lunt og godt sted for oss alle, sier loftstue-eier Guro Harstad Foto: Sveinung Bråthen

– Det skrå taket gir en lav knevegg som gjør det vanskelig med seng, ettersom den må stå langt ute i rommet, sier han.

Les også: Eieren fant frem en motorsag – nå har hun drømmehagen

Seng på den ene siden, bokhylle på den andre

Løsningen ble en skillevegg som har sengegavl på ene siden og bokhylle på den andre.

– Dermed får den en naturlig rolle i rommet og gjør sengen enkel å bruke. Vi trakk rammemadrassen i sofastoff, slik at den kan brukes som sofa om dagen.

Et spesiallaget speil med ramme som ligner karmene, balanserte vindusveggen.

Taket er malt høyblankt for å maksimere refleksjonen av dagslys, og det ble montert godt med belysning.

BOKYLLE-VEGG: Den innebygde bokhyllen deler loftstuen inn i definerte soner. Vindusveggen er balansert med et speil, der det «manglet» et vindu, og utvidet med bildehyller på sidene. Veggfargen Muskatnøtt 1929 fra Jotun i kombinasjon med vegg-til-vegg-teppet tilfører rommet mer varme. Zeppelin dimbare spotter fra Belid sørger for god belysning. Sofabord med ekstra hylle er fra Ikea.
BOKYLLE-VEGG: Den innebygde bokhyllen deler loftstuen inn i definerte soner. Vindusveggen er balansert med et speil, der det «manglet» et vindu, og utvidet med bildehyller på sidene. Veggfargen Muskatnøtt 1929 fra Jotun i kombinasjon med vegg-til-vegg-teppet tilfører rommet mer varme. Zeppelin dimbare spotter fra Belid sørger for god belysning. Sofabord med ekstra hylle er fra Ikea. Foto: Sveinung Bråthen

– Hva med farger og materialvalg?

Dette kostet forandringen:

  • Håndverkere til maling, teppelegging og knevegg med oppbevaring: kr 54 000
  • Vegg-til-vegg-teppe fra Ege: kr 20 000
  • Tekstil til madrassen: kr 4000
  • Belysning og elektriker: kr 31 000
  • Møbler inkl. skillevegg: kr 31 000

Totalt: kr 140 000

– Gulvet var ødelagt, og det sto mellom nyparkett eller vegg-til-vegg-teppe, eventuelt en kombinasjon, sier interiørarkitekten.

– Vi endte opp med teppe, som er smart i et stort rom med lav takhøyde. Da får du både dempet akustikken og varme under beina.

Det er også valgt lyse farger som gjør maksimalt ut av lyset, mens vindusveggen fikk en dempet farge som tar opp fargebruken i tekstiler og dekor.

Se flere bilder lenger ned i artikkelen.

Les også: Spleiset på hyttetun med svigerfar og pusset opp hver sin hytte


ÅPNE HYLLER: Gjør ting lett tilgjengelig, men krever også mer ryddighet og støvtørking. Noen kurver til å skjule kabler og småting er dermed praktisk.
ÅPNE HYLLER: Gjør ting lett tilgjengelig, men krever også mer ryddighet og støvtørking. Noen kurver til å skjule kabler og småting er dermed praktisk. Foto: Sveinung Bråthen
En 60 centimeter dyp kjøkkenmodul fra Ikea utnytter plassen helt inn til kneveggen. For å reflektere lys og gi illusjon av mer plass, er det limt speil over den lille hyllen.
En 60 centimeter dyp kjøkkenmodul fra Ikea utnytter plassen helt inn til kneveggen. For å reflektere lys og gi illusjon av mer plass, er det limt speil over den lille hyllen. Foto: Sveinung Bråthen
Pleddet fra Missoni ble toneangivende for fargevalgene i loftstuen. Sofaen er fra Slettvoll og putene fra Himla og Missoni.
Pleddet fra Missoni ble toneangivende for fargevalgene i loftstuen. Sofaen er fra Slettvoll og putene fra Himla og Missoni. Foto: Sveinung Bråthen

Denne saken ble første gang publisert 14/07 2020, og sist oppdatert 14/07 2020.

Les også