spleiselag:

Spleiset på hyttetun med svigerfar – da startet en ekstrem forvandling

Da bestefaren fikk tilbud om å kjøpe et hyttetun, ble sønn og svigerdatter med på et spleiselag. Det valget har de aldri angret på.

TO HYTTER: Familien trives veldig godt i hverandres selskap, og her er de samlet ute på terrassen.
TO HYTTER: Familien trives veldig godt i hverandres selskap, og her er de samlet ute på terrassen. Foto: Jeanette Baekkevold
Sist oppdatert

Familien Egset har sitt hytteparadis i Renåfjellet.

Hit tar de turen så ofte de kan, for her er det familiekos i store mengder, uansett vær.

Hyttetunet som består av to hytter, var tidligere eid av Per, en kamerat av bestefar Ole Johan Egset. Den største hytta ble bygget i 1969 av Pers foreldre, og i 1978 var Ole Johan her og hjalp til med å sette opp en ny hytte som Per skulle ha.

– For fire år siden spurte han om jeg var interessert i å kjøpe hyttetunet. Han var blitt enkemann og ønsket å selge, men forutsetningen var at jeg kjøpte begge hyttene med alt innbo, forteller Ole Johan. Siden han har hytte i Nordfjord, tenkte han at det var nok, men fortalte likevel sønnen Magnus om tilbudet.

FØR: Begge hyttene ble overtatt fullt møblert og utstyrt. Bildet gir et godt inntrykk over hovrdan det så ut i begge hyttene før de tok fatt på oppussingen.
FØR: Begge hyttene ble overtatt fullt møblert og utstyrt. Bildet gir et godt inntrykk over hovrdan det så ut i begge hyttene før de tok fatt på oppussingen. Foto: Privat
VESLESTOVA: Før og etter oppussing.
VESLESTOVA: Før og etter oppussing. Foto: Privat

Magnus og kona Line Jeanette hadde savnet et eget sted å dra til, og dette var en fin mulighet.

– Vi ble med hit en helg, og selv om begge hyttene var temmelig umoderne, så jeg straks for meg hvor fint det kunne bli her, sier Line Jeanette.

Les også: Tove og Thor kjøpte villa på 850 kvadrat på impuls

Pusset opp begge

Dermed ble det til at de alle tre spleiset på hyttetunet, og de ble enige om at de i utgangspunktet skulle ha én hytte hver.

Magnus og Line Jeanette fikk den minste hytta og kalte den Veslestova, og de startet oppussing med en gang.

Ole Johan hadde tenkt å beholde hovedhytta, Egsetstua, som den var, men en sen kveld etter å ha sett hvor fint det ble i Veslestova, sa han plutselig:

– Nei, kanskje jeg skulle ha pusset opp jeg også, da?

– Da var det bare å benytte sjansen, og selv om klokka var halv ett på natta, begynte Magnus og jeg å rydde og kaste ut møbler og ting med en gang, sier Line Jeanette og ler.

Hun elsker å pusse opp og er av typen som spiser mens hun beiser.

Fylke: Innlandet 

Kommune: Rendalen 

Høyeste temp. siste år: 25,6

Laveste temp. siste år: –15

Mest nedbør/døgn: 34,9 mm

Se mer

Ole Johan er også en som kaster seg rundt og setter i gang med snekring, mens Magnus foretrekker å planlegge og bruke mer tid.

Les også: For mye furu, tenkte eieren, og kjøpte litervis med hvitmaling

To hytter avgjørende for bruken

Veslestova:

Utvendig: Brunsvart (Drygolin)

Stue: Arkitekt Sort (Flügger)

Kjøkken: Dempet sort (Jotun)

Bad/garderobe: Lys Gråtonet (Tyrilin)

Egsetstua:

Utvendig: Brunsvart (Drygolin)

Kjøkken: Skyggeblå (Jotun)

Stue: Lys Gråtonet (Tyrilin)

Gang/soverom: Arkitekt Sort (Flügger)

Se mer

De er naboer hjemme på Frogner i Akershus også, så dette er en familie som trives godt sammen.

De tre største barna, Teodor (20), Ferdinand (17) og Wilmine (15), har ofte mye annet på agendaen og er derfor ikke alltid med på hyttetur, mens Milian (8) elsker å være her.

ETTER: Milian og bestefar Ole Johan koser seg med stigespill. Duoen pleier å bo i Egsetstua, mens Line Jeanette og Magnus har Veslestova.
ETTER: Milian og bestefar Ole Johan koser seg med stigespill. Duoen pleier å bo i Egsetstua, mens Line Jeanette og Magnus har Veslestova. Foto: Jeanette Baekkevold

I alle fall når bestefar er med, for det er så mye liv og røre rundt ham. Da koser de seg i hovedhytta alle sammen.

Om kvelden rusler Magnus og Line Jeanette de 75 skrittene ned til Veslestova og sover der, mens eldste- og yngstemann blir igjen i Egsetstua.

SMART OPPBEVARING: Benken, bordet og stolene sto i hovedhytta fra før, men i et annet hjørne. Benkene har lokk og plass til ekstra oppbevaring under. Gulvteppet er fra Ikea.
SMART OPPBEVARING: Benken, bordet og stolene sto i hovedhytta fra før, men i et annet hjørne. Benkene har lokk og plass til ekstra oppbevaring under. Gulvteppet er fra Ikea. Foto: Jeanette Baekkevold

Og neste dag er det lang, felles frokost klokka ti. Da har Ole Johan vært oppe i mange timer allerede, sittet i stillhet på terrassen og sett på ekorn og fått med seg soloppgangen.

– Det er så godt å komme bort fra rutinene og hverdagsstresset hjemme. Vi får mye mer tid til å snakke med hverandre, og så sover vi så godt her, forteller Line Jeanette.

VESLESTOVA: Lite, men koselig. Veslestova lever opp til navnet og er oppkalt etter en sang som heter Ei lita stove.
VESLESTOVA: Lite, men koselig. Veslestova lever opp til navnet og er oppkalt etter en sang som heter Ei lita stove. Foto: Jeanette Baekkevold
HOVEDHYTTA: Den nye kjøkkeninnredningen i hovedhytta er fra Montér. Over vedovnen i forgrunnen henger en praktisk rist fra Myhre Smie på Koppang.
HOVEDHYTTA: Den nye kjøkkeninnredningen i hovedhytta er fra Montér. Over vedovnen i forgrunnen henger en praktisk rist fra Myhre Smie på Koppang. Foto: Jeanette Baekkevold

Både hun og Magnus har fleksible jobber som gjør at de kan reise hit relativt tidlig på fredagene.

– Vi bruker mellom tre og fire timer hit, inkludert en handlestopp på Rena, og det går en smertegrense omtrent der. Men turen oppleves mye kortere nå enn den gjorde første gang vi kom hit, sier Magnus.

HOVEDHYTTA FØR.
HOVEDHYTTA FØR. Foto: Privat
HOVEDHYTTA NÅ.
HOVEDHYTTA NÅ. Foto: Privat

De er her så ofte de kan i helgene, i tillegg til påske, vinterferie og noen uker om sommeren.

– Vi hadde nok ikke vært her like mye hele gjengen om det var bare én hytte. Så vi anbefaler i grunnen alle å ha to hytter, sier Line Jeanette og ler.

Scroll deg nedover for å se flere bilder fra hyttene.

To i ett. Veslestova har ett soverom med hems innenfor kjøkkenet. For å komme opp til hemsen, må man klatre opp den enkle stigen.
To i ett. Veslestova har ett soverom med hems innenfor kjøkkenet. For å komme opp til hemsen, må man klatre opp den enkle stigen. Foto: Jeanette Baekkevold
Lesestund. Milian slapper av på «master bedroom» i Egsetstua. Bestefar Ole Johan har selv snekret køyesengen.
Lesestund. Milian slapper av på «master bedroom» i Egsetstua. Bestefar Ole Johan har selv snekret køyesengen. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>HYTTETYPE:</b> Hyttetun med to hytter BYGGEÅR: 1969 og 1978 STØRRELSE: 47 og 37 m². UTVENDIG KLEDNING: Stående panel. TAK: Saltak. ROMINNDELING: Egsetstua: Kombinert stue og kjøkken, to soverom og gang. Veslestova: Stue/kjøkken, ett soverom og bad/garderobe. FASILITETER: Bilvei helt frem, solcellestrøm, utedo og vann fra oppkomme. INSTAGRAM: @linejeanette1
HYTTETYPE: Hyttetun med to hytter BYGGEÅR: 1969 og 1978 STØRRELSE: 47 og 37 m². UTVENDIG KLEDNING: Stående panel. TAK: Saltak. ROMINNDELING: Egsetstua: Kombinert stue og kjøkken, to soverom og gang. Veslestova: Stue/kjøkken, ett soverom og bad/garderobe. FASILITETER: Bilvei helt frem, solcellestrøm, utedo og vann fra oppkomme. INSTAGRAM: @linejeanette1
Planløsningen på Veslestova.
Planløsningen på Veslestova.
VESLESTOVA: For å utnytte plassen best mulig, har de en stor sovesofa fra Skeidar i Veslestova. Bordet er fra Line Jeanettes første leilighet på 90-tallet, og det hengende lysfatet er fra Myhre Smie på Koppang. Spisebordet, sittebenken og stolene sto i hytta fra før.
VESLESTOVA: For å utnytte plassen best mulig, har de en stor sovesofa fra Skeidar i Veslestova. Bordet er fra Line Jeanettes første leilighet på 90-tallet, og det hengende lysfatet er fra Myhre Smie på Koppang. Spisebordet, sittebenken og stolene sto i hytta fra før. Foto: Jeanette Baekkevold
ENKEL STANDARD: Toalettfasilitetene er av det enkle slaget, her er det rett og slett utedo som gjelder.
ENKEL STANDARD: Toalettfasilitetene er av det enkle slaget, her er det rett og slett utedo som gjelder. Foto: Jeanette Baekkevold
FØR: Kjøkkenet i Veslestova.
FØR: Kjøkkenet i Veslestova. Foto: Privat
OG ETTER....
OG ETTER.... Foto: Privat
OPPUSSINGEN ER I GANG.
OPPUSSINGEN ER I GANG. Foto: Privat
FERDIG KJØKKEN.
FERDIG KJØKKEN. Foto: Jeanette Baekkevold
SPISESTUEN FØR....
SPISESTUEN FØR.... Foto: Privat
... OG ETTER.
... OG ETTER. Foto: Privat

Denne saken ble første gang publisert 03/07 2020, og sist oppdatert 21/10 2020.

Les også