Øke verdien på boligen

Triksene som kan øke verdien på boligen din

Gjort på noen dager.

ØKE VERDIEN PÅ BOLIGEN: Å male veggene er en billig og enkel form for oppussing som raskt vil kunne gi verdiøkning.
ØKE VERDIEN PÅ BOLIGEN: Å male veggene er en billig og enkel form for oppussing som raskt vil kunne gi verdiøkning. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Oppussing som gir verdiøkning

- Mal veggene hvite

- Grått og blågrått er trendy farger

- Slip ned den gule parketten

- Olje parketten lys

- Mal kjøkkenfronter på furukjøkken

- Bytt kjøkkenknotter

- Slip benkeplaten på kjøkkenet

- Bytt ut gamle taklamper

- Mal baderomsinnredningen hvit

- Gjør ferdig "uferdige" prosjekter

- Ha en velstelt hage og gårdsplass

(Kilder: Boligstylist Siri Haust og eiendomsmegler Hanne Tegneby)

Skal du legge ut boligen for salg, eller kanskje du ønsker å refinansiere lånet? Da kan det være smart å gjennomføre en enkel oppussing av boligen.

Noe så enkelt som et par malingstrøk på veggene og dørfrontene, kan være med på å øke verdien mye, skal vi tro ekspertene.

Øke verdien på boligen

- Mitt beste råd dersom du skal pusse opp for å selge, er å holde kostnadene nede og bruke minimalt på oppussing. Det vil trolig være det lureste økonomisk sett, sier Siri Haust, daglig leder i Din boligstylist.

Hun slår fast at overflateoppussing er det billigste og enkleste du kan gjøre for å øke verdien på boligen.

- Gi veggene et nytt strøk med maling. Prøv å modernisere inntrykket ved å male i farger som er tidsriktige. Akkurat nå er det veldig «in» med blått og grått, opplyser hun.

Haust tipser også om at å bytte ut gamle taklamper kan være en lur ting for å gi et mer moderne inntrykk.

Slip ned gulvet

Dersom gulvet i boligen din er slitt etter mange års bruk, anbefaler Haust å slipe ned og å få gulvet oljet eller lakket lyst.

- I et hus kjøpt på 60-, 70- eller 80-tallet, har parketten trolig gulnet med årene, og gul parkett er definitivt ikke «in» lenger. Et nyslipet, lyst gulv vil gi hjemmet ditt et verdiløft, mener boligstylisten.

Du vil kunne spare noen kroner ved å gjøre jobben selv, men ønsker du å sette bort jobben til profesjonelle er dette et utlegg som du trolig vil få igjen for.

Ferdigstill prosjekter

- Enten du skal selge boligen eller ha en takstmann på besøk, vil jeg anbefale å gjøre det du kan for å gi et godt inntrykk av boligen din, oppfordrer Hanne Tegneby, daglig leder i DNB Eiendom i Fredrikstad.

Foruten å rydde og ha det rent, innebærer det å fikse på alt som ikke ser ordentlig ut. For eksempel dersom det mangler lister rundt en dør eller du har en ledning som henger og slenger.

Haust er enig.

- Det er utrolig viktig å gjøre seg ferdig med påbegynt arbeid. Dersom du har en list som mangler, er det lurt å få den på plass, understreker hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oppussingsfeller

Eksperten vil imidlertid råde folk til å være forsiktige med å bruke mye penger på oppussing av kjøkken og bad. Har du et vanlig, ordinært kjøkken er det bedre å gjøre det beste ut av det.

- Det kan hende at den som vil kjøpe huset ikke har samme smak som deg. Det er heller ikke sikkert at du får igjen for det du måtte bruke på kjøkkenoppussing. Det samme gjelder bad. Men en servant som er slått i stykker kan være greit å bytte, påpeker Tegneby.

Skal vi tro Haust vil lønnsomhet rundt det å pusse opp kjøkken og bad avhenge av om du har planer om å bli boende eller selge.

- Dersom du skal selge, hadde jeg ikke brukt flere hundre tusen på dette, men hvis du har planer om å refinansiere et lån og fortsatt bo i huset, ser jeg annerledes på det, påpeker hun.

Mal baderomsinnredningen

Selv om badet kanskje er modent for utskifting, bør du tenke deg om to ganger før du koster på deg nye fliser og ny innredning. Bad er nemlig dyrt. Du kan imidlertid «pusse opp» badet enkelt og rimelig ved å gi gamle baderomsfronter et strøk med maling. Det kan være veldig lurt, spesielt dersom du har eik- eller furuinnredning som er noen år gammel.

Haust oppfordrer deg til å male det hvitt, men understreker at det er svært individuelt hva folk synes er fint.

- Det er ikke nødvendigvis slik at de flisene og den innredningen du selv liker, faller i smak hos en som vurderer å kjøpe boligen din. Det finnes ikke lenger bare én trend, men veldig mange muligheter.

Bytt eller mal kjøkkenfrontene

Å bytte ut kjøkkenet er heller ikke noe ekspertene mener er spesielt lurt.

- Jeg anbefaler minimale utlegg ved fornying av kjøkken. Skal du gjøre noe, vil jeg anbefale å bytte ut frontene eller rett og slett hekte av og male kjøkkenfrontene dersom du har et furukjøkken, fastslår Haust og legger til at hun synes det bør være opp til kjøperen hvordan de skal løse kjøkkenets design og behov.

Skal du oppgradere kjøkkenet kan et tips være å bytte ut håndtak og slipe ned og olje kjøkkenbenken.

Oppussingen du kan droppe

Ifølge Haust bør du ikke bruke penger på nytt garderobeskap i gangen.

- Jeg opplever også at mange kunder har sterkt fokus på uteplassen. Jeg vil definitivt ikke anbefale noen å bruke penger på ny hekk eller ny singel i gårdsplassen, opplyser hun.

I stedet anbefaler hun å bytte ut terrassebord som holder på å gå i oppløsning og eventuelt olje eller beise terrassen.

Eiendomsmegler Tegneby er ikke helt enig i at uteplassen bør nedprioriteres.

- En velstelt hage og gårdsplass hever inntrykket av boligen. Derfor vil jeg anbefale å investere i et nytt lass med grus dersom det er behov for det. Det gjør seg også alltid godt med blomster, både ute og inne, tipser hun.

Hvor mye må du ut med?

Haust mener du kan få mye igjen for å investere 10.000 kroner på enkel oppussing. Noen titusener til må du trolig ut med dersom du skal gjøre noe med gulvet.

Boligstylisten forteller om et tilfelle der hun var engasjert i oppdrag der boligen først var blitt forsøkt solgt uten at det var blitt gjort enkel overflateoppussing, og med selgers egne møbler og interiør.

- Jeg ryddet og fjernet en del av selgers møbler og byttet dem ut med våre. Da boligen ble lagt ut for salg igjen, fikk de 300.000 kroner over takst, forteller boligstylisten og påpeker at en mer attraktiv bolig også vil appellere til flere kjøpere.

 

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning