Pusse opp bad

Slik spriter du opp badet på budsjett

Det er mye du kan gjøre helt selv for lite penger.

HJEMMESPA: Spa-looken kjennes igjen ved rolige farger og elementer fra naturen. Treverk på badet er også fint, og hva med å for eksempel bare sette inn en gammel stige? Husk å behandle den slik at den tåler litt fuktighet.
HJEMMESPA: Spa-looken kjennes igjen ved rolige farger og elementer fra naturen. Treverk på badet er også fint, og hva med å for eksempel bare sette inn en gammel stige? Husk å behandle den slik at den tåler litt fuktighet. Foto: FOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert
NYTT BAD: Et dusjforheng, noen planter og kanskje et selvlaget speil kan gjøre underverker.
NYTT BAD: Et dusjforheng, noen planter og kanskje et selvlaget speil kan gjøre underverker. Foto: FOTO: H&M Home

Lyst på nytt bad, men ikke nok penger til å gjennomføre oppussingen? Det er heldigvis mye som kan gjøres uten at du trenger å knuse sparegrisen, og små forandringer kan få hele badet til å se nytt ut.

Ifølge Tuva Eikås, interiørbloggeren bak drillogdesign.com og DIY-entusiast, er det lurt å ta tak i de litt usynlige tingene som er med på å dra ned helhetsinntrykket på badet. For eksempel kan taket på badet etter hvert gulne litt, og fugene kan bli skitne og mørke.

- Det er små detaljer som gjør noe med helhetsinntrykket på badet, forklarer hun.

Et tips er derfor å male taket. Du kan også bruke en fugepenn der fugene har blitt misfarget, eller rett og slett legge helt nye fuger selv.

- Dette er små, enkle grep, hvor du ikke trenger fagfolk til å hjelpe deg, påpeker Eikås.

Gi badet en personlig stil

I tillegg er det mye du kan gjøre for å gi badet en mer personlig stil, uten at du trenger å helrenovrere.

- Det er mye annet som kan være med på å gjøre badet litt mer typete, som å bytte ut knaggene og toalettrullholderen, og også tekstilene. Nytt dusjforheng og nye håndklær kan også være en løsning, tipser hun.

Har du lyst på en litt større forandring, er servantskapet noe som synes godt, men ikke trenger å koste altfor mye. Dessuten går det an å lage ditt eget ved hjelp av en gammel kommode eller et annet møbel (husk behandling, og maling som tåler vann).

Skap spa-følelse på badet

Det er viktig for mange at badet er et rom man har lyst til å oppholde seg i. Det kan du få til uten for mye i lommeboka. 

PLANTER PÅ BADET: I tillegg til en rekke grønne planter, liker også orkideen Phalaenopsis seg også godt her, om du vil ha noe med blomster.
PLANTER PÅ BADET: I tillegg til en rekke grønne planter, liker også orkideen Phalaenopsis seg også godt her, om du vil ha noe med blomster. Foto: FOTO: Mester Grønn

- I spa-looken er hovedtyngden på naturmaterialer, som bast, kurv, heltre, mens fargene for eksempel er beige og offwhite. Da går det an å se hva du allerede har hjemme, påpeker interiørstylist Signe Schineller.

Finn også ting ute i naturen, som stein fra fjæra som du kan ha i en skål. Små detaljer kan gjøre en stor forskjell. Gå for farger som er litt rolige. Har du mulighet til det, er det også smart å ha belysning det går an å dempe.

Planter lever best på badet

I tillegg kan en grønn plante eller to gjøre susen på ethvert bad, men her gjelder det å velge planter som tåler å stå uten mye dagslys.

- Planter krever jo litt dagslys, men da går det an å sirkulere på dem. Skift dem ut med jevne mellomrom, tipser Schineller.

Har du dagslys på badet er det imidlertid et ypperlig sted for en rekke planter. Se etter de som skal dusjes heller enn å vannes. De har behov for mer luftfuktighet, og har det faktisk bedre på badet enn andre steder i huset.

- Badet er derfor ofte en mer optimal plass for en rekke planter. For eksempel trives bregner og planter fra tropiske strøk bedre med høy luftfuktighet på grunn av sin opprinnelse fra blant annet regnskogen, forteller Kari Brekke som er gartner og innkjøper i Mester grønn.

Har du lite eller ikke noe dagslys på badet, er aloe vera, sjømannstrøst eller aglaonema og sukkulenter planter med lite krav til sollys.

Ellers gjelder det å rote litt igjennom gamle ting og tenke kreativt.

- Tenk gjenbruk og tenk smart. Finner du for eksempel et gammelt kjedelig speil, kan det pusses -og freshes opp med maling eller med mosaikk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GRØNT BAD: Mange planter har det ekstra fint på badet. Om du ikke har dagslys, og velger plater som trenger det, kan du sirkulere litt og sette dem ut i stua med jevne mellomrom.
GRØNT BAD: Mange planter har det ekstra fint på badet. Om du ikke har dagslys, og velger plater som trenger det, kan du sirkulere litt og sette dem ut i stua med jevne mellomrom. Foto: FOTO: Mester Grønn

Dette kan du gjøre med gulv og vegger

Er veggene blitt stygge, kan du gjøre noe med det også, uten at det koster altfor for mye.

HUSK Å RENGJØRE GODT: Maler du rett over hele veggen, får du en stor flate i samme farge, vil du ha tydeligere skiller mellom flisene, kan du dekke til fugene og heller bruke en fugepenn for å friske opp de etterpå.
HUSK Å RENGJØRE GODT: Maler du rett over hele veggen, får du en stor flate i samme farge, vil du ha tydeligere skiller mellom flisene, kan du dekke til fugene og heller bruke en fugepenn for å friske opp de etterpå. Foto: FOTO: Ifi

- Bruk veggene du har, og mal med maling som passer på våtrom, eller bruk eksisterende vegger og ha på våtromspanel, foreslår Schineller.

Har du vannskader på skapdører går det an å bytte dem ut med gardiner, eller male og tapetsere dørene. Husk i så fall at det er lurt å behandle med lakk og bruke maling som tåler vann.

Skal du male de gamle flisene, er det imidlertid greit å være klar over at dette ofte ikke holder i lang tid.

- Fliser og baderomspanel kan males som en midlertidig løsning, forteller administrerende direktør i Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI), Kristian Owren.

Han forklarer at det ofte blir sår i malingsfilmen, noe som kan gjøre at fukt trenger inn. Dette vil på sikt føre til at malingen skaller av. 

Skal du likevel male over flisene, er det viktig at det er helt rent. Vil du male over fugene i samme slengen, kan dette by på litt utfordringer, da de er porøse samtidig som de trenger ordentlig god rengjøring etter å ha samlet opp såperester og kalk i lang tid. Dropper du å male over fugene, kan du dekke dem til og heller bruke en fugepenn etterpå. Da får du også tydeligere skiller mellom flisene. Du bør også slipe ned flisene før du tar frem malekosten.

Nye fliser ovr gamle

Er budsjettet litt større går det an å legge nye fliser over de gamle. 

- Dette gir ikke en fullgod løsning, men kan fungere bra dersom underlag og membran er i orden, fastslår Owren.

Dette kan spare deg for mye jobb, og fra å ødelegge fuktmembranen bak flisene. Det er imidlertid viktig å sjekke at de gamle flisene sitter som de skal, og at du ikke legger flisene over oppsmuldrede fuger.

Husk også at sluket på badet kan gi utfordringer om du helst vil ha større fliser enn du hadde fra før. Da kan det hende du må avrette gulvet på nytt så de nye flisene ikke knekker.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning