Male bolig før visning

Enkelte farger kan øke verdien på boligen din

...og en farge du bør unngå.

MALE FØR VISNING: Å male veggene før salg er ikke store jobben, og heller ikke veldig dyrt, men vil stort sett alltid gi deg penger tilbake.
MALE FØR VISNING: Å male veggene før salg er ikke store jobben, og heller ikke veldig dyrt, men vil stort sett alltid gi deg penger tilbake. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

- Førsteinntrykket er viktig, og vegger blir slitne, selv om det ikke er noe du vil legge merke til vanlig. Det vil legge seg litt usynlig støv på dem og det å male kan få det til å se mye freshere ut, sier Tale Olivia Henningsen, farge- og trendekspert i Fargerike.

Og når du gjør det er det verdt å ha med seg at vi nordmenn tar stadig med oss mer farger inn i hjemmet, etter en lang periode med mye hvitt og minimalisme.

- Vi ser at trendene nå går mot mer av de myke fargene – mørkere pasteller. For noen år siden var alt hvitt, deretter ble det mer grått, og så ble det flere nøytrale farger, som igjen har sklidd over i disse myke nyansene. Vi ser også at det er mer tapeter og tekstiler slik at det blir en litt lunere stil, påpeker Henningsen.

Dropp «meglerhvitt»

Når du skal selge leiligheten din er det alltid lurt å gi den en liten oppfriskning først, og selv om det tidligere stort sett har vært hvite leiligheter å se på visning, kan du godt driste deg til å gi den litt farge - også før salg. 

- Det har vært mye hvitt. Det er noe vi kaller meglerhvitt, men da mister leiligheten hele sin identitet, mener Henningsen.

Arne T. Sogn, eiendomsmegler i Krogsveens avdeling på Grünerløkka i Oslo, er enig.

Han fraråder imidlertid veldig sterke farger og å skille seg for mye ut. Husk at det ikke er du som skal bo i leiligheten og at det er fint å kunne gi eventuelle kjøpere muligheten til å se for seg leiligheten med sin helt egne stil.

- Du kan velge en sober tone, og så ha fargeelementer på puter og interiøret ellers. Så vil kjøperne huske den leiligheten med petroleumsfargede håndklær på badet eller den blå stolen, mener han.

Ifølge Sogn er det flere visningsleiligheter med farger i dag, og det kan absolutt bedre inntrykket av leiligheten.

- Vi ser at fargeskalaen nå går mer mot det grå, og også petroleumsfarger.

Akkurat hvilken farge du bør gå for og hvor mye du skal bruke av den, kommer imidlertid på hvem som er i målgruppa, forteller han. 

- I kjempesmå leiligheter er det for eksempel ikke alltid lurt å ha det så mørkt, så det er viktig å se an boligen og målgruppa.

Trekker folk til visning

- Å male veggene koster ikke all verden og jeg anbefaler ofte det. Inntrykket av både leiligheten og bildene blir mye bedre, sier eiendomsmeglerfullmektig Marte Guldahl i Eiendomsmegler 1 i Gamle Oslo.

- Det er alltid fint å male, men det kan være lurt å velge nøytrale farger. Hvitt kan fort bli litt kjedelig, men grått, beige og lyseblått kan være fint, mener hun.

- Kontrastvegger i nøytrale matte farger tar seg ofte godt ut på bilder og er lett å kombinere med, tipser Guldahl.

Ifølge megleren vil litt mer farger trekke folk til leiligheten din. Bildene blir finere og leiligheten gjør et større inntrykk på kjøperen. Men det gjelder ikke bare farge på veggene. Det er også lurt å ha en rød tråd med møbler, planter, bilder på veggene og pynteputer.

- Helhetsinntrykket folk sitter igjen med etter å ha sett bildene er avgjørende for om de kommer på visningene eller ikke, mener hun.

Blått er nordmenns favorittfarge

For å finne den rette fargen er det lurt å gjøre litt research. Tenk litt på hva du liker selv, men husk at det ikke er deg du maler for. Å gi kjøperen litt frihet til å se for seg leiligheten som sin er lurt.

- Om du ser på trendene som kommer fra utlandet og kryper hitover nå, ser du at de fleste går bort fra det helhvite, så man kan godt gjøre det litt mer personlig. Det betyr ikke at du skal male det sjokkrosa, men kanskje gå for litt mer farge - litt tapet for eksempel, tipser Henningsen i Fargerike.

Skal vi tro Henningsen er det blågrønne noe som tiltrekker, mens blått er nordmenns favorittfarge.

- Men det er blant annet regionale forskjeller, og jeg tenker det kan være lurt å gå innom en malerbutikk og spørre om hva det er som selger og hva folk liker godt nå. Det er forskjell på om du skal selge en leilighet på Grünerløkka og et hus utenfor Oslo, understreker Henningsen.

Og selv om farger er fint, og vi stadig får øynene opp for det litt mer vågale, gjør du nok lurt i å holde det litt rolig når du skal selge. Da er det spesielt én fargeskala som kan fungere godt.

- Det er nok lurt å tenke at det skal være nøytralt slik at folk kan se for seg hvordan de vil ha det der. Den blågrønne skalaen er jo veldig takknemlig. Natur og blåtoner er ting nordmenn liker veldig godt.

Vil alltid være positivt for salgsjobben

Hvor mye et strøk eller to med maling har å si for gevinsten din, er ikke lett å si og kommer selvsagt helt an på både utgangspunkt og resultatet, men at du bør en tur i malebutikken før salg er det liten tvil om.

- Det er vanskelig å si på kroner og øre, men det har et plusstegn foran, sier Sogn.

Skal vi tro megleren vil mange gjerne flytte rett inn når de kjøper bolig. Og selv om Norge er et «oppussingsland», er det ikke alle som liker å pusse opp.

- Spesielt i den yngre garde, og i mindre byleiligheter, er det mange som har lyst til å finne et sted der de bare kan flytte inn og begynne å bo, forklarer hun.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning