Interiør i stua

Nå er det dette som gjelder

Og nei, da snakker vi ikke bare om de grønne plantene.

KAKTUS OG MØNSTER: Både tapet, puter og gardiner vil ha mer mønster, gjerne blader og natur og mønster inspirert av jungelen.
KAKTUS OG MØNSTER: Både tapet, puter og gardiner vil ha mer mønster, gjerne blader og natur og mønster inspirert av jungelen. Foto: FOTO: Åhlens
Publisert Oppdatert

Dette vil vi ha i 2016:

  • Mer farger
  • Materialer i ull, silke og lin
  • Heltre og metaller
  • Miks og match av materiale
  • Gardiner og generelt mer tekstiler
  • Tropisk interiør

- Jeg tror at gamle håndverkstradisjoner, ekte vare og personlige møbler og gjenstander som er arvet eller kjøpt brukt, vil ta over for møbler og gjenstander i den typiske skandinaviske stilen, som vi har sett mye av lenge nå. Produkter i stram nordisk design - ofte minimalistiske gjenstander i grafisk sort og hvitt, sier Marianne de Bourg, som er stylist og redaktør i Idémagasinet.no.

Sort/hvitt-plakater av fotomodeller vil for eksempel erstattes av familieportretter, tror de Bourg. 

- Vi vil søke det mer genuine, forsøke å være mindre lik naboen.

Ønsker mer farger

Det snakkes stadig om hvor mye mer fargeglade vi har blitt, men vi er nok fortsatt litt forsiktige i de norske hjem. Likevel er det liten tvil om at vi er modigere, og at flere og flere av oss går bort fra de hvite, trygge veggene.

- Trendforskerne har lenge ment av vi vil se mer farger i hjemmet, at vi i hvert fall beveger oss mot det mørke. Der det tidligere var trendy med hvite vegger og lyse beige nyanser, ser vi nå mørkere grå nyanser, forklarer de Bourg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ROSA: Årets farge hos Fargerike er rosa. Er du ikke helt klar for fire dyp rosa vegger, er det ikke mye farge som skal til før det livner opp litt.
ROSA: Årets farge hos Fargerike er rosa. Er du ikke helt klar for fire dyp rosa vegger, er det ikke mye farge som skal til før det livner opp litt. Foto: FOTO: Fargerike

Ifølge eksperten liker nordmenn flest den skandinaviske, enkle og minimalistiske stilen, og veldig mange har nå skiftet fra hvite til grå vegger. Den nordiske stilen med nøytrale nyanser vil nok bestå, men skal vi tro på trendforskerne, kommer fargene sakte men sikkert tilbake.

- I stuene vil det absolutt være høyaktuelt med mer farger fremover, fastslår Mia Kjeldstad Hansen, interiørdesigner i Intro interiørdesign AS.

- Dette er en tendens som har endret seg kraftig i løpet av det siste året, og som nå har begynt å få taket på Ola og Kari. Blå- og grønnfarger er i vinden som aldri før, og dette er nyanser som er lette å like for veldig mange, legger hun til.

Hun tror imidlertid ikke at vi kommer til å dra den altfor langt, og at 90-tallsinspirerte farger som er spådd å brukes mer og mer, holder seg unna de fleste stuevegger.

- Årets farger fra Nordsjø og Fargerike er okergult og rosatoner, men det spørs om dette er farger vi får se veldig mye av i stuene med det første, forklarer Hansen.

Farger i detaljene

Er du ikke helt klar for for mye farger enda, kan puter, pynt eller et møbel gjøre susen.

- For mange vil en nøytral og lysere base være det som er tryggest, men den helt lyse, sterile helheten ser vi mindre og mindre av. Varme toner kommer tilbake for fullt, opplyser Hansen.

For de som fortsatt sverger til det luftige og mer typisk nordiske kan denne lunheten bringes inn i stuen ved å tilføre naturmaterialer og noen fargeklatter. Det er ikke så mye som skal til, sier Kjeldstad Hansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Miks og match materialer

Av materialer går det i heltre og metaller, som vi så mye av i året som var. Vi vil ha det ekte, mener ekspertene, og de Bourg poengterer også at vi vil bruke mindre plast som materiale. Hva gjelder tekstiler, spår hun at det blir mye ull, silke og lin.

MATERIALMIKS: Metaller har vi sett mye av til nå og de blir ikke borte. Og det er få grenser for hvordan du kan mikse og matche forskjellige materialer - alt fra skinn og lin til tre og metaller.
MATERIALMIKS: Metaller har vi sett mye av til nå og de blir ikke borte. Og det er få grenser for hvordan du kan mikse og matche forskjellige materialer - alt fra skinn og lin til tre og metaller. Foto: FOTO: H&M Home

- Det som også utpeker seg er at det ekte blir den nye luksusen. Virkelig godt håndverk med en viss «uperfekthet» hvor ingen gjenstander er helt like. Materialer som er naturskapt som for eksempel marmor og treverk, sier Kjeldstad Hansen.

- Metalliske overflater holder stand på både lamper og dekor, gjerne i kombinasjon med en farget sofa i fløyel eller cognacfarget skinn? Sånt må man jo bare bli litt glad av å tenke på.

Hun regner med mer variasjon i materialer og overflater. Skinn, fløyel, lin, metaller og tre kan fint blandes sammen så lenge du har en rød tråd.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GARDINER NED TIL GULVET: Med lounge- og hotellstilen kommer gardiner som rekker ned til gulvet. De Bourg spår tynne stores (undergardiner), og masse stoff.
GARDINER NED TIL GULVET: Med lounge- og hotellstilen kommer gardiner som rekker ned til gulvet. De Bourg spår tynne stores (undergardiner), og masse stoff. Foto: FOTO: Jysk

Hotelltrenden sprer seg fra soverommet

Og når vi snakker om tekstiler vil vi nok se mye av dem.

- Lenge har det vært gardinløst i mange norske hjem, helt i tråd med det rene og enkle. Med større fokus på bruk av materialer blir jeg ikke overrasket om gardinen får sin plass i flere vinduer igjen også, sier Kjeldstad Hansen.

Hotelltrenden har vært stor på soverommet. Mye store, gode puter og også gardiner som går helt ned til gulvet. Den blir det heller mer enn mindre av fremover, og den kryper over i andre rom.

- Hotelltrenden forflytter seg garantert inn i stua. Vi vil ha lounge og kos, men det skal være elegant. Komfortable sittemøbler og raust med gardiner, gjerne fra gulv til tak, og tynne, tynne stores som på hotellene, tror jeg vi også det vil bli mer av, sier de Bourg.

Hun tror også vi vil se mer farger på gulvene fremover.

- Jeg tror at gamle persiske tepper tar over for berbertepper av typen marokkanske Beni Ourain som nå «alle» har.

Jungelliv i den norske stua

Hansen kan dessuten fortelle om en trend som vil falle i smak hos mange som har følt litt på vinterbluesen de siste månedene.

- På dekor- og tekstilfronten er det noen artige ting som gjelder for 2016. Mange har kanskje lagt merke til dem allerede - den tropiske jungelen. Ananaser i gull, både som pynt, fat og lampeføtter, flamingoer på plakater og tekstiler.

I tillegg vil vi også se blomstermønster på puter og tapeter. For ikke å glemme kaktusene.

JUNGEL: Kaktuser, ananas, blader og grønt kommer inn i stuene. Mange la sin elsk på gullananasen i fjor, og nå blir det mer.
JUNGEL: Kaktuser, ananas, blader og grønt kommer inn i stuene. Mange la sin elsk på gullananasen i fjor, og nå blir det mer. Foto: FOTO: Kremmerhuset

Festen på kjøkkenet, familietid i stua

Det kan se ut som de forskjellige rommenes bruksområder begynner å skli litt inn i hverandre. Skillet mellom dem er ikke like tydelig som før.

- Selv om vi liker å ha det lekkert i stua når gjestene kommer, tror jeg kjøkkenet har tatt mye over som bruksrom når vi har fest og gjester, mener de Bourg.

- Å ha et kostbart, eller i hvert fall et flott kjøkken, blir dermed viktigere enn å ha det fint i stua. Stua vil kanskje være mer det rommet hvor vi er private og hygger oss med familien, legger hun til.

Ifølge de Bourg bruker vi møbleringen veldig tradisjonelt, hvor sofagruppen og tv-en er gjerne midtpunktet i rommet. Hun hører imidlertid stadig om flere som ønsker å ha en tv-fri sone i stuen.

- Til de som ikke har mulighet for akkurat dette kan det å gjemme tv-en inni et skap eller lignende være en god idé. Det er nok mange som kjenner seg igjen i det å bare skru på tv-en når man kommer hjem, av gammel vane, men at det er veldig deilig de gangene man ikke gjør det, avslutter Kjeldstad Hansen.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning